Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Bolesti krční páteře – díl 1.

Bolesti krční páteře patří mezi nejčastější bolesti páteře vůbec. Na vině stojí zejména anatomické uspořádání krčních obratlů a kolemjdoucích svalů, které dělají z krční páteře nejvíce pohyblivou část. 

Na krční páteř není kladeno tak velké váhové zatížení jako např. na bederní páteř, kde se sbíhají síly z celého trupu a dolních končetin. Jejím úkolem je nést hlavu, která ale na krční páteř klade vysoké pohybové nároky. Během dne s hlavou pravidelně otáčíme, kýváme, předkláníme ji. Hlavně předklon hlavy je hlavním problémem, protože jsou tím kladeny vysoké nároky na zadní šíjové svaly, které jsou tímto postavením přetěžovány.

Dnes trávíme většinu času před obrazovkou počítače, mobilu nebo při jízdě autem. Nejvíce ohroženou skupinou pro vznik bolestí jsou lidé, kteří mají sedavé zaměstnání.

Důvodů, které stojí za bolestmi krční páteře je několik. Se všemi se během této minisérie o krční páteři postupně seznámíme.

Mezi nejčastější důvody bolestí krční páteře patří:

  1. Vadné držení těla
  2. Chybný dechový stereotyp
  3. Špatné postavení hlavy ve spánku
  4. Emoční vlivy

Pojďme se dnes věnovat té nejčastější příčině – vadné držení těla.

Většina z nás tráví převážnou část dne v sedě. Naše tělo není na sed vývojově adaptované. V rámci evoluce jsme byli stvořeni k pohybu. Při chůzi je naše tělo neustále udržováno ve vzpřímeném postavení páteře díky práci svalů, které páteř obklopují a které se pravidelně střídají v práci a odpočinku. Když sedíme a soustředíme se na práci, naše tělo se po dlouhé hodiny nachází v jedné pozici. To je pro tělo, a svaly, velmi únavné a vyčerpávající.

V sedě jsou aktivní pouze některé svalové partie a jiné jen ,,odpočívají“. Nebo spíše ochabují, protože nemusí plnit svoji funkci. Z vývojového hlediska totiž můžeme svaly rozdělit na svaly, které mají přirozenou tendenci se zkracovat, zvyšovat své napětí a svaly, které mají tendenci přirozeně ochabovat. Pokud mezi oběma skupinami svalů vzniká nerovnováha, nazýváme to horní zkřížený syndrom (viz níže).

V sedě svaly víceméně nemusí pracovat, a proto ani nemusí udržovat páteř napřímenou. Začneme se hrbit, zejména v oblasti hrudní páteře. Další nastavení, na které je lidské tělo naprogramováno je udržovat oči v takovém postavení, aby pořád sledovaly horizont (abychom stále měli na očích svou kořist či nepřátele). Vlivem tohoto naprogramování musí při shrbeném držení těla dojít k zaklonění a předsunu hlavy, aby se oči dostaly do horizontální pozice. Tím vzniká přetížení zadních šíjových svalů, blokády a posuny krčních obratlů, výhřezy plotének, které pak způsobují bolesti či vystřelování do horních končetin.

Chybné postavení krční páteře také často způsobuje snížení průtoku krve a vodivost nervů v horních končetinách, což zvyšuje riziko vzniku některých bolestivých stavů, např. syndromu karpálního tunelu. Lidé, kteří mají předsunutou hlavu, mají také větší napětí svalů kolem ramen. To může vést k poruchám postavení ramenních kloubů, riziku poškození a zánětů v oblasti svalů rotátorové manžety a dalším bolestem ramenních pletenců.

Navíc shrbené držení těla kontinuálně stlačuje plíce a vnitřní orgány, dochází tak k problémům s dechem, cirkulací a zažíváním.

obr1

obr-3

Horní zkřížený syndrom

Jak bylo uvedeno výše, v těle existují dvě skupiny svalů- svaly s tendencí ke zkrácení a svaly s tendenci k ochabnutí. Bohužel, v sedu dáváme větší prostor těm svalům, které mají přirozenou tendenci se zkracovat. Více tyto svaly používáme a nedáváme moc možností, aby se zapojily i ty slabší, ochabující svaly. Proto většinou cítíme pálivé bolesti mezi lopatkami, v hrudní páteři či v krční páteři.  Svaly, které se zde nachází, jsou unavené a vyčerpané z toho, jak se neustále snaží udržet páteř napřímenou, ale nedaří se jim to a nemá je kdo vystřídat. Dochází ke zkrácení prsních svalů, svalů na zadní straně krku, horních trapézových svalů. Naopak přední hluboké krční svaly, mezilopatkové svaly, část břišní svalů ochabují. Této kombinaci zkrácení a ochabnutí v oblasti krční páteře a ramenních pletenců říkáme horní zkřížený syndrom.

Syndrom chytrých telefonů

Dalším syndromem moderní doby, který již se v zahraničí běžné používá, je anglický termín ,,text neck“- ve volném překladu syndrom chytrých telefonu. Průměrný člověk tráví 2-4 hodiny denně používám svého chytrého telefonu. Průměrná váha hlavy je 4,5-5,5kg. Pokud je hlava zatížená nadměrným a dlouhodobým předklonem, musí páteř pracovat více, aby udržela hlavu nahoře.  Hlava se dostává mimo naše centrum gravitace a my cítíme, že hlava je těžší. Při předklonu hlavy do úhlu 60 stupňů je váha hlavy cca 27kg.

Cestou ke snížení bolestí je pravidelná každodenní praxe

Abychom se efektivně zbavili bolestí (nejenom) krční páteře je potřeba pravidelné každodenní praxe a přebudování pohybových návyků. Nejdůležitější je uvědomit si, jak během dne sedíme a naučit se udržovat naši páteř napřímenou. Jak na to, si teď řekneme:

Uvědomte si, jak právě sedíte…

  • Jak vypadá vaše držení těla?
  • Jak držíte hlavu, ramena, páteř?
  • V jaké pozici jsou Vaše horní a dolní končetiny?
  • Cítíte nějaké bolesti, tah nebo napětí?
  • Uvědomte si, jak dýcháte.
  • Kam směřujete svůj dech? Dýcháte spíše do hrudníku nebo do břicha?

Zapamatujte si všechny vaše pocity.

Teď to zkuste změnit následovně:

  • Narovnejte se.
  • Vytáhněte se za hlavou do výšky ke stropu (s představou, že na vrcholu hlavy máte provázek, za který vás někdo vytahuje). Neprohýbejte se v bedrech.
  • Nohy dejte na šířku pánve, kotníky a kolena jsou pod sebou v jedné linii.
  • Stáhněte ramena ,,od uší“ dolů k podlaze.
  • Lopatky lehce stáhněte k sobě (napřímí se vám hrudník).
  • Napřimte krční páteř, lehce zastrčte bradu, spodní část brady je rovnoběžně s podlahou.
  • Vnímejte, jak se vám dýchá teď.

obr-2

Zkuste v tomto držení těla zůstat zhruba minutu a pak se vraťte ke svému předchozímu držení těla.

Uvědomte si pak co se v těle dělo:

  • Jak jste se cítili?
  • Bolelo vás někde něco?
  • Cítili jste nějaké pálivé bolesti v zádech?
  • Jak se vám dýchalo?
  • Vnímali jste i nějakou změnu v mysli?
  • A jaké to bylo vrátit se zpět k běžnému (často zhroucenému) držení těla?

Pokud se takhle srovnáte minimálně 10x během dne po dobu jen 1 minuty, ucítíte brzo změnu ve vašem držení těla, snížení bolestí krční páteře, hlavy, ramen, mezi lopatkami, beder a kyčlí. Budete jinak dýchat, budete méně unavení a budete působit i jinak na své okolí. Ale o tom zase příště….

 

Komentáře (0)
Radka Crhonková

Jsem fyzioterapeutka a lektorka jógy v jednom. Nedokážu tyto dvě věci od sebe oddělit a tak dělám obě dvě:-) Jógu jsem začala cvičit před 5 lety kvůli bolestem zad. Jóga mi pomohla a já stále objevuji její kouzlo hlouběji a hlouběji.
Mou největší oblast zájmu tvoří propojení jógy a rehabilitace, nazvala jsme si tento systém Fyziojóga a vedu tento druh lekcí v Olomouci.

18.06.2017 - 17:25

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám