Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Bolesti bederní páteře – I. díl

bedra

Anatomie a funkční problematika bederní páteře

Bederní páteř je tvořena 5 mohutnými obratli. Tyto obratle jsou doplněny vazivovým aparátem, který páteř stabilizuje z přední i zadní strany a svalovým aparátem, který páteř stabilizuje pouze z její zadní strany.

Stabilizace bederní páteře je zajišťována souhrou pasivní a aktivní složky pohybového aparátu. Statická (pasivní) stabilizace je dána kostěnými a vazivovými strukturami (meziobratlové ploténky, vazy) a dynamická (aktivní) stabilizace je dána souhrou (koaktivací) svalů v okolí bederní páteře. Z přední strany je stabilizace závislá na koaktivitě svalů břišní stěny, bránice a pánevního dna.

Bederní páteř je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, tudíž také nejčastěji postiženým. Je to totiž místo, kde se uplatňují největší svalové skupiny a kde se pohyb dolních končetin přenáší na trup. Z dynamického hlediska se pánev a bederní páteř pohybují nejen při pohybech bederní páteře, ale i při pohybu trupu a pohybu dolních končetin. Tím se vysvětluje i velká zranitelnost této oblasti.

Bolest beder a kříže zahrnuje nejen bolest dolní části zad, ale i bolesti vyzařující do stran, do boků, hýždí, slabin, nebo dokonce do dolních končetin. Nejzatíženější je segment, který spojuje 5. bederní obratel s kostí křížovou, kde se na malé ploše koncentruje zatížení dané hmotností celého trupu. V oblasti bederní páteře jsou na disky kladeny enormní zátěže, 25kg vleže, 175kg v sedu a 1000kg při působení vnějších vlivů. Proto bederní páteř vyžaduje kvalitní svalovou stabilizaci, aby byla zachována její fyziologická funkce a nedošlo k rozvoji bolestí či jiným problémům.

Jednotlivé obratle jsou navzájem spojené pružnými meziobratlovými ploténkami, které tlumí všechny nárazy páteře. Meziobratlové disky jsou pro funkcí páteře klíčové, jsou však velmi často zdrojem bolestí. Ploténky se totiž jako jedny z prvních ve vyšším věku opotřebovávají a pak již nestačí plnit svou funkci. Při poruše jejich stavby dochází k jejich výhřezu. Tyto výhřezy pak můžou utlačovat okolní struktury- zejména nervové kořeny. Na vzniku bolestí zad se podílejí i ostatní struktury bederní páteře – svaly, klouby a vazy. Všechny tyto struktury spolu úzce souvisí a porucha jedné vyvolává poruchu další.

Příčiny vzniku bolestí beder

  • V minulém článku o bolestech zad jsme si řekli, že k nejčastějším důvodům, proč bolesti zad vznikají, patří nesprávný postoj těla a také to, že většinu dne prosedíme v práci, autě, u televize, atd. Právě sezení, při kterém svaly zad nemusí téměř pracovat, hraje důležitou roli pro stav naší páteře.
  • Příčinou bolestí beder může být i kyčelní kloub, či postižení kostrče. Pokud je příčinou bolestí beder a kříže kyčelní kloub, projevuje se to při chůzi, zvláště do schodů a po tvrdých cestách. Je pociťována bolest také v boku a může vyzařovat až do slabin nebo ke kolenu
  • Bolesti beder mohou být odrazem nemoci vnitřního orgánu: poruchy ledvin, bolest křížové oblasti se může objevit u žen trpících gynekologickými problémy.
  • infekce (bolest zad může doprovázet virové onemocnění), hormonální změny (např. menstruace), počasí (ochlazení) a také významná role psychiky (stres, deprese, negativní emoce)

Dělení bolestí bederní páteře

Bolesti zad můžeme rozdělit na bolesti zad prosté (funkční změny), bez strukturálních změn, většinou vzniklé na podkladě přetížení oblasti bederní páteři či svalových dysbalancí. Tyto obtíže nevykazují žádné nebo minimální strukturální změny při vyšetření pomocí zobrazovacích metod.

Druhou skupiny pak tvoří bolesti zad na podkladě strukturálních změn v oblasti bederní páteře, které se dají objektivizovat pomocí zobrazovacích metod (výhřezy plotének, posun obratlů, nádory, záněty, artróza kloubů, osteoporóza).

Projevy poruch v oblasti bederní páteře

Při přetížení pohybového aparátu je pociťována únava až bolest bederní páteře spíše při statické než dynamické zátěži. Každá poloha, ve které musí člověk déle setrvávat, je pociťována jako nepříjemná a pacient se snaží měnit svou polohu. Někdy bývá bolest a tuhost ráno, člověk ji sice „rozchodí“, je však brzy vystřídána bolestí z únavy a přetížení. Tento typ bolestí se často objevuje u hypermobilních jedinců (osob se zvýšeným rozsahem pohybu v kloubech).

Při bloku meziobratlových kloubů bývá v akutním stavu výrazně omezen pohyb – člověk se nemůže předklonit, narovnat z předklonu, či úklonu k jedné straně. Bolest může vyzařovat do boků, hýždí, podbřišku, slabin, dolních končetin, nebo směrem k hrudní páteři. Bolestivý může být kašel či kýchání.

Pokud jsou postiženy meziobratlové plotýnky, bývá průběh těžší. Poloha, která je nejhůře snášena, je lehký předklon (např. nad umyvadlem), další typickou obtíží bývá bolest při otáčení na posteli a manévry, které zvyšují nitrobřišní tlak (kašel, smích).

Dalším, závažnějším, problémem je tzv. spondylolistéza – tj. posun jedno obratle vpřed vůči druhému. Nejčastěji jde o oblast mezi 5. bederním obratlem a kostí křížovou. Je pociťována bolest zejména při záklonu a při delší chůzi. Tato bolest může vystřelovat do obou dolních končetin. Úlevu přináší pozice v předklonu.

nejčastější strukturální změny v bederní páteři

Terapie bolestí zad z pohledu jógy a fyzioterapie

Základní roli v terapii bolestí bederní páteře hraje změna našich pohybových návyků a pravidelné (ideálně každodenní) cvičení. Přispět k tomu může propojení prvků fyzioterapie a jógy.

Fyzioterapie přináší do terapie kvalitu provedeného pohybu, dbá na správné nastavení páteře a kloubů, tak aby všechny svaly mohly pracovat rovnoměrně. Jóga do terapie přináší propojení pohybu s dechem, celkové zklidnění, relaxaci, vnímání vlastního těla a odbourání stresu.

Kombinace obojího pak přináší překvapivé výsledky v terapii bolestí bederní páteře, které mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Jde o využití pozic z jógy, ale tak, aby při nich tělo bylo nastaveno správně-neutrální pozice kloubů, napřímení páteře, obrácení pozornosti na tyto oblasti těla a kontrola dechu v zaujaté pozici.

V dalších třech článcích se Vám pokusím postupně ukázat ideální pozice pro bolesti bederní páteře. Do terapie je nutné v první řadě zahrnout nácvik správného držení těla, o kterém jsem psala v předchozím článku a které můžete trénovat, než napíšu další článek :-). Trénujte kdekoliv a kdykoliv, několikrát denně na pár vteřin.  Spojte to s nácvikem bráničního dýchání v základní pozici na zádech, které naučí Vaše vnitřní svaly (bránici, pánevní dno, břišní svaly) správné spolupracovat (o tom jsem Vám také již psala). To je základ terapie, kterou dávám i svým pacientům.

V dalších článcích si pak auto terapii doplníme o:

  1. mobilizační cvičení, které udržují páteř pružnou ve všech směrech
  2. protahovací pozice, které protáhnou zkrácené svaly
  3. posilovací pozice pro posílení svalů středu těla

 

Komentáře (0)
Radka Crhonková

Jsem fyzioterapeutka a lektorka jógy v jednom. Nedokážu tyto dvě věci od sebe oddělit a tak dělám obě dvě:-) Jógu jsem začala cvičit před 5 lety kvůli bolestem zad. Jóga mi pomohla a já stále objevuji její kouzlo hlouběji a hlouběji.
Mou největší oblast zájmu tvoří propojení jógy a rehabilitace, nazvala jsme si tento systém Fyziojóga a vedu tento druh lekcí v Olomouci.

09.05.2016 - 22:23

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám