Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Beran a jóga

beran horoskop

Znamení:                    BERAN (Aries)
Období:                       21. března – 20. dubna
Planeta:                       Mars

Symbolika
začátek jara, mužský prvek, princip jang, živel oheň, kov, všechny ohnivé barvy a odstíny červené

Téma
já jsem, já chci, jednám, akce, agrese, prosazení se, útok a obrana, boj, odvaha, nové věci, budoucnost, pohyb, ctižádost, vůle, soutěživost

Tělo
hlava, vlasy, zuby, nehty, žlučník, příčně pruhované svalstvo, krevní oběh, testosteron, adrenalin, nadledvinky, sympatikus

Somatika
akutní a prudký průběh nemocí, horečnatá onemocnění, záněty, alergie, akné, autoagresivní projevy, bolesti hlavy, migrény, různá zranění, vyčerpání a vyplýtvání sil

Charakteristika Berana

Beran je prvním znamením horoskopu. Tradičně je spojeno s prvním domem horoskopu, který se vztahuje k našemu já, osobnosti a vzhledu. Chcete-li pochopit princip Berana, představte si počátek jara, první jarní dny, kdy se vše probouzí, začíná pučet, sílit, růst, a prodírat se na svět. V každém semínku, větvičce, květině či stromku je ukryta obrovská síla přírody, které se po dlouhé zimě chce prosadit, a musí se prosadit, aby mohla být a existovat. Je to boj o přežití. Pro Berany je příznačné motto „Život je boj.“ S jarem však začíná i „něco“ nového, rodí se nový život, nové věci, nová budoucnost. Na jaře jsme doslova nabiti silou, vůlí, energií a chutí pro nové začátky.

Beranovi vládne rudá planeta Mars. Archetypicky je spojena s řeckým bohem války Árem (v římském pojetí s Martem). Áres byl synem Dia a Héry, urostlý, silný, svalnatý, bojechtivý, milující nebezpečí, hádky, boj a vítězství. Jeho způsob vedení války byl primitivní, surový a krvelačný. Lidé narození ve znamení Berana, či s ascendentem v tomto ohnivém znamení, nebo významně silným postavením planety Mars ve svém horoskopu, v sobě mají „kousek“ této archetypické energie.

Ta se může projevovat pozitivně činorodostí, aktivitou, vysokou energií, schopností zaměřit se na výkon a práci, prosadit se, rozhodnout se, zabojovat o sebe, zdravě soutěžit, znát, co chci, mít silnou vůli, odvahu, být statečný. Martovská nadměrná a nezpracovaná síla se vyznačuje egoismem, přehnanou sexualitou, agresí, výbušností, choleričností, vztekem, zuřivostí, prosazováním se na úkor druhých, útočností, napadáním okolí, jít hlavou proti zdi, mít za každou cenu pravdu. Martovská síla v nás je spojena s pudem sebezáchovy a zachováním života.

manipúra čakra

Manipúra čakra

BERAN a jóga

Beranu vládne planeta Mars, a ta je v indické astrologii přiřazena čakře Solar plexus, v sanskrtském názvosloví Manipúra. V překladu znamená „třpytivý klenot“, „klenot v pupku“. Solární čakra se nachází v centru, středu, těla, a souvisí s „já“, identitou, egem, vůlí, zdravou asertivitou, sebevyjádřením, sebevymezením, ale i bojem o moc, studem, slabostí, strachem. Manipúra je spojena se žlutou barvou, a indická astrologie jí, vedle planety Mars, přiřazuje také Slunce. Manipúra vyjadřuje naše „osobní Slunce“.

Z hlediska fyzického těla Manipúra ovlivňuje slinivku, nadledvinky, celý zažívací systém, játra, a žlučník. V této solární čakře je umístěn vnitřní oheň „agni“, dle ájurvédy potřebný pro trávení. Jak je známo, oheň je sice dobrým sluhou, ale špatným pánem. Touto čakrou lze energii získat, ale i ztratit. Díky ní konáme, jednáme, ale též můžeme vnímat emoce druhých.

Pokud má Manipúra hodně energie, projeví se to agresivitou, workholismem, kritičností, perfekcionismem, pohrdavostí, nadřazeností. Má-li energie nedostatek, objevují se strachy, nejistota, nízká sebedůvěra, deprese, špatné trávení. Je zřejmé, že někdy čakru potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit. Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující.

Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

Jaké ásany lze pro práci s Manipúrou vybrat?

Aktivní ásany pro Manipúru: Velbloud, Trojúhelník, Stůl, Převrácené prkno, Most, Sed na patách, Ležící hrdina, Kolo …

Pasivní ásany pro Manipúru: Kráva, Loďka, Luk, Zkruty, Matsjendrásova pozice, Svíčka, Pluh, Přitažení kolen k hrudi vleže

/

Meditace na vnitřní Slunce

Zaměřte pozornost do oblasti místa solárního plexu, místa Manipúry. Vybavte si v tomto místě Slunce. Vnímejte nejprve obraz, který se vynoří (nebo pocit). Jaká je síla, velikost, barva, energie vašeho vnitřního Slunce? Pozorujte bez hodnocení. Je-li malé, slabé, zkuste představou Slunce zvětšit, dodat mu sílu, zabarvit jej zlato-žlutou barvou, přidat trochu oranžovo-červené. Nechte jej hřát, pulzovat, pociťte jeho teplo. Postupně jej zvětšujte mimo prostor hrudi. Prociťte jeho novou energii, sílu, odvahu, sebedůvěru.

Objeví-li se ve vaší představě temně rudé Slunce, pokuste se jej postupně vyladit na zlato-žlutou barvu poledního Slunce, vysoko na obloze. Pokud je žár příliš veliký, ochlaďte jej letním deštěm. Je-li Slunce nadměrně veliké, mimo vaše tělo, zmenšete obraz Slunce na velikost vaší hrudi. Pulzuje-li příliš mnoho a rychle, zklidněte jej, a nechte se zalévat příjemným teplem letního Slunce po poledni. Meditujte s afirmací…

„Svítí-li Slunce pro tebe,

nech jej hřát i pro druhé.“

 

 

Komentáře (1)
Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

20.03.2015 - 07:00

Načíst další

Komentáře

  1. Lu) napsal:

    Musím priznať, že je to pekne spracované. Meditácia na problémovú oblasť je velkým plusom. Navrhovala by som možno ešte ukázkovu nahrávku meditácie:)

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám