Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Rak a jóga

rak obloha

Znamení                     RAK (Cancer)

Období                        22. června – 22. července

Planeta                       Měsíc

Symbolika

začátek léta, ženský prvek, princip jin, živel voda, barvy vody, pastelové tóny, fialková, stříbrná

Téma

cítím, city, emoce, vzpomínky, péče, rodina, výživa, dětství, domov, matka, duše, nestálost, proměnlivost, náladovost, zranitelnost, přizpůsobivost, senzitivita, empatie, melancholičnost, mrzutost, sentimentalita

Tělo

žaludek, hrudník, sliznice, vaječníky, děloha, ženská prsa, bránice, pohrudnice, lymfatický systém, obecně tekutiny těla, parasympatikus

Somatika

poruchy zažívacího traktu (překyselení, pálení žáhy, škytavka), onemocnění žaludku, poruchy hospodaření s tekutinami v těla (otoky), gynekologická onemocnění, poruchy menstruace

Charakteristika Raků

Rak je čtvrtým znamením horoskopu, je spojen s domovem, rodinou, rodinnými kořeny. Pro Raka je příznačné „Můj dům – můj hrad“. Toto znamení začíná Slunovratem, kdy po vzestupné fázi Slunce přichází obrat dolů. Nastává čas plodnosti. Po otevřenosti Blíženců přichází Rak se svým instinktivním vnímáním světa a orientací dovnitř, k vlastním pocitům, emocím, citům.

Vyznačuje se péčí, starostlivostí a ochranou o druhé, smyslem pro rodinu, ochotou pomoci, ale též náladovostí, sentimentalitou, choulostivostí, ovlivnitelností, flegmatičností. Je to jedno z nejcitovějších znamení horoskopu. Vládne mu Měsíc, který se v přírodě pojí s cyklickými jevy, jako je příliv a odliv, nebo biologickými rytmy člověka, jako je ženský cyklus, těhotenství, apod. Je známo, že neustálé přibývání a ubývání Měsíce ovlivňuje lidskou duši, psychiku, chování a city.

V průběhu kalendářního měsíce Luna projde čtyřmi fázemi. Těm jsou archetypicky přiřazeny bohyně: Artemis, Héra, Démétér a Hékaté. Artemis byla ochránkyní přírody, divoké zvěře. Héra manželka nejvyššího boha Dia, byla mocnou vládkyní rodinného krbu. Déméter dohlížela na plodnost a úrodu. Hekaté, coby bohyně tmy, vzbuzovala strach a hrůzu.

Proměny Měsíce odpovídají často měnící se náladě Raka, jeho vysoké senzitivitě, i citové zranitelnosti. Rak má díky tomuto zbarvení tendenci silně reagovat na emoční impulsy z okolí, a ztotožnit se s tím co je „venku“. Hrozí, že se nechá těmito podněty unést či zahltit. Rád vzpomíná, sní, fantazíruje. Touží po porozumění, bezpečí sdílení, někam patřit.

Potřebuje citové zázemí, pozornost, lásku, rodinu. Žít vlastním rytmem. Dá se říci, že Rak stále hledá citovou jistotu, duševní bezpečí, svoji Lunu, matku, ztracené „mateřské lůno“, duši. 

Rak a jóga

Měsíc, jenž vládne znamení Raka, je v indické astrologii přiřazen Sakrální čakře, Svádhišthána. Ta v překladu znamená „vlastní domov“ nebo „vlastní příbytek“. Nachází se v oblasti podbřišku, mezi pupkem a genitáliemi. Na úrovní fyzického těla ovlivňuje pohlavní žlázy (gonády), vaječníky, varlata, dělohu, ledviny, močový měchýř, podbřišek. Přináleží jí barva oranžová, barva radosti, vášní, bezprostřednosti. Svádhišthána je spojována s vodním živlem, stejně jako Měsíc.

Souvisí s city, emocemi, smysly, radostí, vášněmi, touhami, tvořivostí, nadšením, potěšením, slastí, ale též se strachy či sebe obviňováním. Svádhišthána je sídlem života, slasti, rozkoše, sexuality či protikladů ve smyslu jin a jang, tedy duality. Její stav se odráží v kvalitě vztahů na všech úrovních, partnerských, milostných, pracovních, sourozeneckých apod.

Pokud je čakra v rovnováze, jsme v kontaktu a v souladu se svými emocemi, důvěřujeme ostatním, ve vztazích jsme otevření. Při nedostatku energie ve Svádhištáně jsme plaší, přecitlivělí, nedůvěřujeme druhým, jsme rozmrzelí, nebo máme pocity viny. Naopak mnoho energie způsobí choleričnost, agresivnost, ctižádost, sklouzávání ke slabostem, sladkostem, drogám, posedlosti sexem nebo sklonu manipulovat s druhými.

Někdy čakru potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit. Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující. Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

Svádhišthána čakra

Jaké ásany lze pro práci s Svádhišthánou vybrat?

Aktivní ásany pro Svádhišthánu: Židle, Žába, Kleště, Volavka, Krasojezdec, Prodloužený boční úhel, Obrácený trojúhelník, Džánuširšásana, Pozice šťastného dítěte.

Pasivní ásany pro Svádhišthánu: Tanečník, Psí kusy, Obrácené prkno, Pozice spícího hrdiny, Pes hlavou vzhůru, Pozice úcty (Andžanejásana), Pozice blaženosti.

/

Meditace na břehu moře

Pohodlně se položte do Šávásany. Ležíte uvolněně, vaše tělo je stále lehčí a lehčí, nohy, boky, ramena, paže, celý trup, hlava. Najednou se objevíte se na břehu moře. Je podvečer. Slunce už dávno zašlo za obzor a na nebi se objevují první hvězdy. Pod nohama cítíte jemný vlhký písek. Vzduch je prosycen kapkami mořské vody a vůní soli.

Zaposloucháte se do šumění moře. Vnímáte pravidelnost, s jakou vlny připlouvají a zase odplouvají. Ten pravidelný a nekonečný cyklus přílivu a odlivu, připomíná rytmus nádechu a výdechu. Nad hladinou moře se objevil velký měsíc v úplňku. Jeho svit se odráží na vlnící se hladině moře a vytváří roztodivné siluety a obrazy uprostřed noční krajiny. Mořský příboj vás příjemně kolébá a vy se zasníte…Cítíte příjemné houpání, kolébání, a uvědomíte si, že jste na lodi uprostřed oceánu.

Je to stará, prastará loď, která brázdí oceány už celá staletí. Procházíte se tou lodí, pozorujete staré dřevěné zábradlí, ráhna i plachtoví. Naleznete kapitánskou kajutu, vstoupíte, a uprostřed objevíte starodávnou truhlu. Otevřete ji, uvnitř nacházíte cosi, nacházíte poklad. Vynesete jej na denní světlo, na palubu lodi, a přemítáte, k čemu slouží, jaké jsou vlastnosti a možnosti tohoto pokladu. Jakoby jste to vše dávno znali.

Rozvzpomínáte se, je to skrytý poklad vaší duše… Probudí vás vlna, která zalila vaše chodidla. Opět jste zpět na mořském břehu. Svítá. Sluneční paprsky se prodírají úsvitem. Začíná nový den. Pocity a emoce ze setkání se svojí duší pomalu doznívají ….

„Cítím,

důvěřuji svým pocitům,

je to můj způsob vnímání světa…“

Komentáře (0)

Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

02.07.2015 - 16:24

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám