Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Panna a jóga

virgo

Znamení                     PANNA (Virgo)

Období                        23. srpna – 22. září

Planeta                       Merkur

Symbolika

pozdní léto, ženský prvek, princip jin, živel země, všechny tlumené barvy, světle hnědá, písková, béžová, jemná zeleň

Téma

pozoruji, analyzuji, zařazuji, přizpůsobuji se, racionalita, přesnost, přehlednost, pracovitost, svědomitost, píle, úspornost, má dáti – dal, upjatost, netýkavost, kritika, smysl pro detail, služba druhým, péče o druhé, čistota, zdraví, nemoc

Tělo

tenké a tlusté střevo, slepé střevo, slinivka břišní, dvanácterník, konečník, peristaltika střev, trávení a zpracování potravy, enzymy

Somatika

poruchy příjmu a zpracování potravy, střevní choroby, průjem, zácpa, nadýmání, zánět slepého střeva, nedostatek enzymů, poruchy vidění

Charakteristika Panny

Panna je šestým znamením horoskopu, patřící do šestého domu, domu práce, služby a zdraví. Po svobodomyslném, otevřeném, kreativním a podnikavém Lvu přichází racionální, analytická, pečlivá, pracovitá, pořádkumilovná, a pro okolí možná upjatá Panna. Přichází s pozdním létem, dobou žní a sklízení plodů země, v době, kdy po letních hrách nastává opět rutina každodenního života. Péče o druhé, smysl pro povinnost a pravdu, střízlivý rozum, pracovitost, schopnost soustředit se, mít výdrž, hledání řádu v chaosu, péče o zdraví a čistotu, ukázněnost a pilnost, být užitečná a potřebná, to vše charakterizuje Pannu a její běžný život.

Panně vládne planeta Merkur, stejně jako Blížencům. Merkur je spojen s archetypem boha Herma, který byl jedním z nejšikovnějších a nejvynalézavějších bohů na Olympu, byl poslem samotného Dia. Rád předával zprávy, vzkazy, šířil informace, byl bystrý, ale také vychytralý, a přelstít někoho bylo pro něj zábavou. Merkur měl schopnost pohybovat se mezi pozemským světem a podsvětím.

Na rozdíl od vzdušného Blíženeckého Merkura, je však Merkur v Panně zemitý.  Znamení Panny se tak vyznačuje silnou racionalitou, praktičností, ostražitostí, ekonomičností, zabezpečováním a plánováním budoucích jistot. Jedinou jistotou Panny je však „nejistá budoucnost“. Pokud se naladění tohoto znamení přežene, objeví se nedůvěřivost, skepse, přehnaná kritičnost, puntičkářství, pedantnost, jízlivost, cynizmus, úzkoprsost, strach z neznámého a ztráta spontánnosti.

Úkolem Panny je zvládnout strach z budoucnosti a najít moudrost nezabezpečeného života, najít správný poměr mezi řádem a chaosem, mezi přizpůsobením se a sebevyjádřením, mezi rozumem a city.  Objevit v sobě umění ponořit se s důvěrou do proudu života.

PANNA a jóga

Planeta Merkur, která vládne znamení Panny, je v indické astrologii přiřazena Krční čakře, Višudhha. Ta v překladu znamená „očištěná“ nebo „očista“. Krční čakra se nachází v  oblasti krku a ramen, souvisí s komunikací, sebevyjádřením, vyrovnaností, spokojeností, výmluvností a tvořivostí. Na úrovní fyzického těla Višudhha ovlivňuje krk, uši, ústa, ramena, šíji, štítnou žlázu a příštítná tělíska. Je spojována se zářivě modrou barvou a elementem zvuku, éteru.

Višudhha je mostem k vyšším úrovním vědomí. Je-li v rovnováze, jsme vyrovnaní a spokojení, máme sklony k telepatii, meditaci a duchovní moudrosti. Nedostatek energie vede k přílišné výřečnosti, aroganci, pokrytectví, upjatosti, a lžím. Mnoho energie v této čakře se naopak projeví plachostí, ustrašeností, nespolehlivostí, lehkou manipulovatelností a obavami ze sexu.

Znamení Panny lze však přiřadit i Solární čakra Manipůra, „třpytivý klenot“, která ovlivňuje právě slinivku a celý zažívací systém, a která byla již zmíněna u znamení Berana a Lva. V této solární čakře je umístěn vnitřní oheň „agni“, dle ájurvédy potřebný pro trávení. Touto čakrou lze energii získat, ale i ztratit. Díky ní konáme, jednáme, ale též můžeme vnímat emoce druhých. Někdy čakry potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit.

Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující.

Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

Pokud vám silně vládne znamení Panny, nebo „panenský“ Merkur, možná budete inklinovat ke stylům jógy, které jsou zaměřeny na detail a přesné propracování ásan.

manipura čakra

Višuddha čakra

Jaké ásany lze vybrat pro práci s Višudhha a Manipůra čakrou?

Aktivní ásany pro Višudhha: Luk, Ryba, Kočka, Pes hlavou vzhůru, Záklony hlavy, všechny pozice, které krk protahují

Aktivní ásany pro Manipúru: Bojovník 1, Bojovník 2, Bojovník 3, Půlměsíc, Pozice Úcty (Srpku), Kobylka, Boční vzpor, Velbloud, Trojúhelník, Stůl, Převrácené prkno, Most, Sed na patách, Ležící hrdina, Kolo …

Pasivní ásany pro Višudhha: Pluh, Svíčka, Kleště, Přitažení hlavy, Předklony a kroužení hlavou, všechny pozice, které krk stlačují

Pasivní ásany pro Manipúru: Střecha, Zkrut v pozici židle, Prkno, Čaturanga, Loďka, Osmičkový úhel, Kráva, Luk, Zkruty, Matsjendrásova pozice, Svíčka, Pluh, Přitažení kolen k hrudi vleže …

/

Meditace na vnitřní očistu

Pohodlně se usaďte do zkříženého, dokonalého či lotosového sedu. Zavřete si oči a chvilku pozorujte své tělo. Dopřejte si čas, dostat se do „tady a teď“. Postupně si uvědomte spojení s podložkou či zemí pod vámi. Případná napětí v těle nahraďte představou prázdného prostoru.

Uvolněte boky, hýždě, kolena, chodidla a vzpřimte páteř obratel po obratli, rostete vzhůru za temenem hlavy. Začínáte pozorovat svůj dech, jak vlny nádechu a výdechu připlouvají a zase odplouvají. Sledujete cestu dechu Vaším tělem, jak vzduch s pránou vstupuje přes nosní dírky, sliznice nosu, hrtan a hltan, prochází průdušnicí do obou laloků plic, vyplňuje každý plicní sklípek, zde tělu dodá čistou pránu, předá kyslík krvi, a spotřebovaný, nečistý vzduch, odnáší stejnou cestou zpět ven z těla.

Uvědomujete si neustálou výměnu nečistého za čisté, neživého za živé, nezdravého za zdravé. Pokuste se vnímat všemi smysly očistu, která přichází s každým nádechem a výdechem. Zaměřte ještě více pozornost na váš dech, a přejděte k nádechu nosem a výdechu ústy. Představte si, že s každým nádechem nosem proudí do těla jasné bílé křišťálové světlo, a s každým výdechem ústy z těla odchází šedivé obláčky nečisté energie.

Dýchejte tak dlouho, dokud nebudete mít pocit, že jste pročištěni a naplněni bílým křišťálovým světlem. Poté se uložte do šavásány a zůstaňte chvilku v klidu. Nechte v sobě doznívat očištění a afirmaci…

„Jsem čisté světlo,

Jsem láska,

S důvěrou se nořím do proudu života… “

Komentáře (0)

Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

24.08.2015 - 16:46

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám