Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Na čem opravdu záleží ve vaší praxi jógy

jogova_praxe

Každý z nás je jiný a pro každého jóga přináší jiné výzvy. Dovoluji si shrnout ty nejdůležitější aspekty ásanové praxe, které podle mého názoru posilují přínos cvičení jógy pro každého z nás.

Dýchejte

Ať už jste v plné pozici, nebo její modifikaci, měli byste se primárně koncentrovat na svůj dech. Aby byl rovnoměrný, hluboký, s nádechy a výdechy stejné délky a intenzity. Zadržení dechu může být lákavé zejména při držení rovnováhy, ale nezapomeňte, že dech je to, co vám dodává energii. Jóga bez správného dýchání je pouhou rozcvičkou.

Zaměřte se na vás

Nestarejte se o to, co dělají ostatní kolem vás. Občas se najde někdo, kdo se bude předvádět, stejně tak úplný nováček, nebo ten, kdo si na jógamatce dělá to svoje. To podstatné pro vás se děje pouze v hranicích vaší podložky. Soustřeďte svou mysl a pohled, pak můžete ladit všechno ostatní.

Vypněte vnitřního kritika

Učitel vás navede do pozice, a pak nabídne těm, kteří se na to cítí, kroky k jejímu procítění do větší hloubky. Pokud na ně nejste připraveni a nezvládnete je, začne vás za to vaše mysl kritizovat. Zhluboka se nadechněte a nechte to jít. Jste tam, abyste dýchali a plynuli. Nezáleží na tom, do jaké hloubky se dostanete. Můžete po zbytek lekce zůstat v pozici dítěte, se zavřenýma očima a hlubokým dechem, a stejně budete cvičit jógu.

Jde o více, než jen o tělo

Ásany (fyzické cvičení) jsou jen malá část z jógové praxe. Není pochyb o tom, že je jóga cvičení pro tělo. Když se potíte, vaše nohy se třesou při hledání rovnováhy a paže úpí bolestí ze všech „jógových kliků“, tak je snadné zaměřit se pouze na fyzično. Skutečnou výzvou je mít na paměti, že jste tam proto, abyste ztišili mysl, a tyto ásany jsou výzvou ke zklidnění vašeho vnitřního hlasu.

Nehodnoťte vaší praxi

Kolikrát jste opustili lekci, a řekli si: “To bylo skvělé!”, nebo: “To bylo hrozné!” Co dělalo to skvělé? Co to hrozné? Obvykle je odpověď: Vaše ego.” Zvládli jste celé cvičení bez odpočinku v pozici dítěte – hurá! Nebo jste spadli z rovnovážné pozice – hrozné!

Nehodnoťte svou praxi, nechte to být. A nemyslíme jen praxi fyzických pozic, ale praxi ovládající dech, uklidňující mysl a vědomý pohyb těla.

 

Komentáře (0)
Jana Dvořáková

Jóga je pro mě cestou, na které objevuji netušená zákoutí sebe sama a přínáší mi nevyčerpatelný zdroj inspirace. Cítím se díky ní lépe a setkávám se jejím prostřednictvím se zajímavými lidmi.

24.07.2015 - 10:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám