Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

„The Beatles ashram“ Rishikesh

beatles ashram

Velice zvláštním až mystickým zážitkem byla pro mne návštěva Maharishi Mahesh Ashramu, obecně známého jako „The Beatles ashram“. 

Pokušení navštívit místo s  historií opředenou spoustou historek především o Beatles, místo, kde vzniklo během dvou měsíců celé jejich Bílé album a několik dalších desítek písní pronikajících generacemi a netknutých časem, místo, kde jedinou lidskou činností byla meditace a rozjímání, bylo natolik silné, že nás nezastavilo ani to, že není veřejnosti přístupné. Od roku 1997 je totiž areál technicky uzavřen.

POUŤ SRDCE - INDIE 2015

Pavel Kovář, jméno, které ke mně přicházelo již od mého prvního návratu z Indie a na podzim roku 2014 přišlo i s pozvánkou na „Poutní cestu do Indie – Himaláje 2015“, kterou jsem odsunula, neboť jsme měli stavět rodinný dům. Na jaře 2015 se vše však poskládalo jinak a pozvánka do Indie přišla znovu. Oslovila jsem tedy Pavla prostřednictvím mailu, který byl uveden na letáku, s žádostí o připojení se na poutní cestu.

Po několika setkáních v ášrámku ve Vinařích bylo jasné, že pouť již započala. Přednášky, meditace, mantry vedené Pavlem, připravovaly mé ego na ústup a postupně umetaly cestičku k hluboké síle uvnitř mé samé, která se měla v plné své kráse ukázat v Indii. Pavel Kovář se ukázal být mým učitelem, průvodcem nejen po Indii, ale i po skrytých místech mé samé.

O poutní cestě, o Indii, bychom Vám rádi, Já a Pavel, předali svá svědectví, tak jak je nám blízké.

Snad Vás zaujmou, snad inspirují, snad potěší Vaše srdce.

Navštívit ho můžete tedy buďto nelegálně s hrozbou pokuty až 5000 rupií (cca 2000,- Kč), proklestit se utajenou trnitou cestičkou vedoucí ke kamenité zdi obklopující celý areál a nebo pololegálně, což znamená věnovat 50 rupií (cca 20,- Kč) za osobu ochrance stojící u vchodu, jejíž působení je jistě méně než oficiální. Chcete-li si však užít malého dobrodružství a pocítit silného mystického ducha ashramu o rozloze skoro 14 akrů, doporučuji variantu jedna.

Co nejvíce možná tiše, plna očekávání zda nás cesta zavede na dané místo, jsem se krůček za krůčkem vyprošťovala z pařátů divoce rostoucích trnitých popínavých rostlin, které se zachytávaly na různé částí mého oblečení a různé části mého těla. S nucenou poklonou jsem se vyhýbala, pro mě nezvykle velkým pavučinám patřícím nezvykle velkým pavoukům.

Tiše a s pokorou následovala jsem svého průvodce, s tichým přáním, nepoškodit ani jednu z těch pavučin. Opatrně jsem našlapovala a vyhýbala se všem možným nástrahám, jež připravila divoce se vyvíjející příroda. Poslední výzvou mé statečnosti bylo přelézt kamennou zídku, za ní už byla vidět cestička k cíli. Byli jsme na místě.

 „HOP….SKOK……“

S pocitem Alenky vstoupivší za zrcadlo, otevřel se přede mnou úplně jiný svět. Místo jakoby skrývalo hluboká tajemství. Opuštěné budovy, meditační haly, individuální meditační vajíčka  pomalu kultivovaná džunglí, vysílala absolutní hluboké ticho transcendentální meditace, jež nikdy neopustilo toto místo. Tiše a  nepozorovaně vkrádalo se do mé mysli, až ji zcela pohltilo. Bylo slyšet jen mé jemně bijící srdce a radostný zpěv ptáků.

Zcela pohlcena tichem procházela jsem místa, kde veliký učitel předával svým žákům absolutní pravdu. Pocit sounáležitosti s tímto místem vás jisto jistě zastaví a donutí přemýšlet o vás samých. Aspoň na malou chvilku rozpustí vaše ego ve vlnách pokory a vděčnosti. Díky duchu velkolepého místa zakusíte nádech nekonečného bytí, naplníte svá srdce bezpodmínečnou láskou, na několik vteřin spočinete v oceánu věčnosti.

Těžko uvěřit, že toto místo bylo vybudováno člověkem. 

Vyšla jsem po schodech na střechu jedné z opuštěných budov. V dáli se rozpínala z tohoto místa tichá Rishikesh a v tomto místě klidná široká Ganga. A mé já, stejně jako posvátné město a řeka, se tiše a klidně rozpínalo, rozpouštělo se v hlubokém tichu minulosti, jež stále byla přítomna.

Třebaže je toto místo opuštěné a budovy chátrající anebo ……možná … právě proto, že je tomu tak….. má své kouzlo, jež stojí za to zakusit, skryté poselství, jež stojí za to objevit.

A tak tedy, až pojedete do Rishikeshe, běžte ulicí až za most Ram Jhula, stále po pobřeží Gangy. Ohněte svůj hřbet, proklouzněte pod pavoučími sítěmi do snového světa opravdového bytí. Běžte za zrcadlo. Zkuste jaké to je, jen tak být. Být tichý, pokorný, vděčný… věčný.

 

Komentáře (0)
Monika Hálková

V tomto životě narozená 2.10.1971 v Trenčíně a pak znovu v roce 2013 po návštěvě Indie, velké hinduistické pouti Kumbha Mela v Prayagu.
O své tělo a duši pečuji jógou, cvičením taj-czy, procházkami se svým pejskem v přírodě, budováním permakulturní zahrádky a studiem ájurvédy.
O vše, co touto cestou dostávám, se snažím podělit s lidmi prostřednictvím ájurvédských masáží, jež jsou mi umožněny vykonávat v mém salónku v Karlových Varech.
Indie je země, jež mě přijala s otevřenou náručí a já ji za mnohé vděčím. S upřímnou touhou, doufám, že ji budu moci ještě několikrát navštívit.

06.02.2016 - 08:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám