Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Posvátné krávy v Indii

IMG_2577

Život v Indii se odehrává převážně na ulici a díky tomu se lehce můžete stát jeho součástí. Život nejen ten lidský, ale i zvířecí.  Vlastně život jako takový. Ulice jsou plné všeho. Lidí a jejich výtvorů, kraviček a jejich výtvorů :-), pejsků, opiček a různých jiných zvířátek. Některá jsou nepřehlédnutelná, některá abyste mohli spatřit, musíte se ztišit a dívat.

Opičky jsou drzé až agresivní, a pokud jim nechcete vyjít vstříc a nedat jim něco k mlsu, ukáží vám svou nelibost. Roztomilé jsou jen tehdy, díváte-li se na ně z dálky. Pejskové se přirozeně stanou vašimi věrnými společníky, a když si vás oblíbí, půjdou s vámi i několik kilometrů. Půjdou kamkoliv a možná s vámi zůstanou napořád.

POUŤ SRDCE - INDIE 2015

Pavel Kovář, jméno, které ke mně přicházelo již od mého prvního návratu z Indie a na podzim roku 2014 přišlo i s pozvánkou na „Poutní cestu do Indie – Himaláje 2015“, kterou jsem odsunula, neboť jsme měli stavět rodinný dům. Na jaře 2015 se vše však poskládalo jinak a pozvánka do Indie přišla znovu. Oslovila jsem tedy Pavla prostřednictvím mailu, který byl uveden na letáku, s žádostí o připojení se na poutní cestu.

Po několika setkáních v ášrámku ve Vinařích bylo jasné, že pouť již započala. Přednášky, meditace, mantry vedené Pavlem, připravovaly mé ego na ústup a postupně umetaly cestičku k hluboké síle uvnitř mé samé, která se měla v plné své kráse ukázat v Indii. Pavel Kovář se ukázal být mým učitelem, průvodcem nejen po Indii, ale i po skrytých místech mé samé.

O poutní cestě, o Indii, bychom Vám rádi, Já a Pavel, předali svá svědectví, tak jak je nám blízké.

Snad Vás zaujmou, snad inspirují, snad potěší Vaše srdce.

Kravičky, stejně jako lidé v Indii, žijí buďto v blahobytu a je o ně postaráno, jak jsem mohla vidět například v Rishikeshi a nebo strádají, žijí v chudobě. Nic z toho jim však neubírá ani nepřidává na jejich posvátnosti.

Kráva stejně jako matka, ať už naše matka Země nebo naše vlastní matka, živí své děti, proto je posvátná a je jí projevována zasloužená úcta. Je oslavována tak, jak by si zasloužila každá matka. Kráva dává výživný nektar – mléko, žádné dítě by bez něj nepřežilo a navíc obohacuje náš jídelníček o spousty z něj vyráběných pochoutek.

“Miluji máslo, sýry a slaďoučkou šlehačku….mňam.”

Kravské lejno, další produkt (ano produkt, ne odpad!).  Indové jej používají na otop (sušené), úklid a na mnoho dalších nám nepředstavitelných činností. Je totiž (a to jako jediné lejno na světě :-)) antiseptické. Využívá se také (lejno, ale i moč) v ájurvédské medicíně, na výrobu léků a doplňků stravy.

Nejen pro její užitečnost je však kráva posvátná, je to představitelka daru života. Krávy v Indii na rozdíl od těch našich jsou nedílnou součástí společnosti, a tak se kdykoliv můžete propojit s jejich božstvím, pocítit jej na vlastní kůži.

I mě potkalo v Rishikeshi toto štěstí

Jednou, cestou ke Ganze na ranní meditaci a cvičení, šli jsme kolem ášrámku, kde právě probíhalo ranní árati (zpívání modliteb), oslava Krišny, oslava ranního probuzení. Sundali jsme boty a vešli dovnitř. Zpěv v doprovodu různých hudebních nástrojů rozradostnil mé srdce. Tóny zvonů a různých cinkátek nabyly na takové intenzitě, že zcela prostoupily celou mou bytostí. Myšlenky včetně pocitu mého já zmizely. Nebo aspoň v tom randálu nebyly slyšet :-).

Tělo se vibrací hudebních nástrojů tak rozvibrovalo, že nebyly poznat jeho hranice. Jakoby ve spánku opouštěla jsem ášrámek po skončení modliteb a pomalými pohyby sunula jsem své tělo ven. Sedla jsem si na schody vedoucí ke Ganze, které byly hned vedle, a obouvala si boty. Plná tónů ze zvonů, zcela ponořena v rozjímání, ucítila jsem na zádech drcnutí. Otočila jsem se. Byla to kravička, která se přišla se mnou pomazlit, opřela svou hlavinku o mou a lísala se. Rozechvělá z kontaktu pocítila jsem náhle, něžný dotek spojení dvou duší. Já a kravička splynuly jsme v jedno.

Hladké kravské tělo dotýkalo se mého. Skrze dotyky dvou těl, mezi nimiž nebylo rozdílu, obě toužily po lásce, po něze, uvědomovala jsem si sílu tohoto božského okamžiku. Uvědomovala jsem si, že ač pomyslně odděleni našimi těly, nestojí nic mezi námi, jsme propojené duše. Dojemná scéna života samého zastavovala kolemjdoucí, kteří se svými srdci napojovali na projevené božství.

IMG_1761

Domů jsem se vrátila s hlubokou úctou ke všemu živému….a s prosbou…

“Prosím tě, člověče, lidská bytosti, z celého svého srdce tě prosím, prosím o velký soucit k našim bližním, k našim duším žijících ve zvířecích tělech. Přestaň zabíjet sám sebe ve jménu čehokoliv. Nech lásku prostoupit tvým srdcem. Probuď své božství. V úctě ke své matce, v úctě k životu.”

Můžete-li, vyslyšte mou prosbu.

Dnes se s Vámi rozloučím slovy Swamiho Sivanandy určenými nám všem.

BE GOOD, DO GOOD . Buď dobrý, konej dobro.

Hari OM

 

Komentáře (0)
Monika Hálková

V tomto životě narozená 2.10.1971 v Trenčíně a pak znovu v roce 2013 po návštěvě Indie, velké hinduistické pouti Kumbha Mela v Prayagu.
O své tělo a duši pečuji jógou, cvičením taj-czy, procházkami se svým pejskem v přírodě, budováním permakulturní zahrádky a studiem ájurvédy.
O vše, co touto cestou dostávám, se snažím podělit s lidmi prostřednictvím ájurvédských masáží, jež jsou mi umožněny vykonávat v mém salónku v Karlových Varech.
Indie je země, jež mě přijala s otevřenou náručí a já ji za mnohé vděčím. S upřímnou touhou, doufám, že ji budu moci ještě několikrát navštívit.

30.11.2015 - 15:26

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám