Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Město Rishikesh

Rishikes

„Jsme na místě – vystupovat!“ zavelel po cca 6 hodinách jízdy jediný muž v naší posádce, Dušan.

POUŤ SRDCE - INDIE 2015

Pavel Kovář, jméno, které ke mně přicházelo již od mého prvního návratu z Indie a na podzim roku 2014 přišlo i s pozvánkou na „Poutní cestu do Indie – Himaláje 2015“, kterou jsem odsunula, neboť jsme měli stavět rodinný dům. Na jaře 2015 se vše však poskládalo jinak a pozvánka do Indie přišla znovu. Oslovila jsem tedy Pavla prostřednictvím mailu, který byl uveden na letáku, s žádostí o připojení se na poutní cestu.

Po několika setkáních v ášrámku ve Vinařích bylo jasné, že pouť již započala. Přednášky, meditace, mantry vedené Pavlem, připravovaly mé ego na ústup a postupně umetaly cestičku k hluboké síle uvnitř mé samé, která se měla v plné své kráse ukázat v Indii. Pavel Kovář se ukázal být mým učitelem, průvodcem nejen po Indii, ale i po skrytých místech mé samé.

O poutní cestě, o Indii, bychom Vám rádi, Já a Pavel, předali svá svědectví, tak jak je nám blízké.

Snad Vás zaujmou, snad inspirují, snad potěší Vaše srdce.

Nemusel nás nijak zvlášť přemlouvat. Rády jsme vylezly a protáhly si svá těla.  Muži sundali bágly ze střechy auta a položili je na ulici, kterou se hemžily dopravní prostředky živé i neživé, různých velikostí, tvarů a jak jinak než i zvuků a pachů, převážející věci možné i nemožné. Ulici plnou kolemjdoucích, jen tak jdoucích, stojících i ležících, bytostí lidských i zvířecích. To už nikoho z naší posádky však nepřekvapovalo a plni očekávání nových zážitků jsme nahodili krosny na záda a šupajdili k hotelu, naštěstí z kopečka a jen pár metrů.

V hotelu čekal náš průvodce Indií, který nás přivítal a uvedl do našich pokojů. Nemohla jsem uvěřit luxusu, který nás čekal. Nádherné, čisté, dvoulůžkové pokoje s koupelnou se záchodem a sprchou a dokonce teplou vodou! Tento fascinující výjev Indie spojovala veliká prostorná terasa s výhledem na Gangu.  Modrou oblohu zalévalo slunce a ozařovalo posvátnou Rishikesh.

Děvčata velice snadno uvěřila, že takto vypadá Indie J a mrknutím oka zapomněla na obrazy promítající se jim cestou za okny našeho taxi.  Kulturní šok byl ta tam. Teplá voda smyla únavu a postýlka pohladila naše těla. Za dvě hodinky jsme byly připraveny na Rishikesh, ale ještě před tím, jsme se všechny čisté, voňavé a svěží vyfotily na terase a poslaly fotky, jež vyhlížely jak z reklamního katalogu lákajícího turisty na dovolenou v přímořském letovisku, svým bližním a hádejte jak….? Neuvěříte, ani já nemohla věřit….

V hotelu byl internet a bylo nám dáno heslo k připojení na wifi. Všichni mí známí a příbuzní, co dostali první fotky přes WhatsApp či Facebook Messenger, silně zapochybovali, že jsem doletěla do Indie.

„Hmm, Rishikesh, určitě leží toto město v Indii?“ zapochybovala jsem na vteřinku i já, opalujíc se v křesílku na terase. Hučící přenádherná Ganga, zazpívala mému srdci píseň o Indii a rozpustila všechny pochybnosti o tom, kde se nacházím.   Ale ani ona neunikla západnímu vlivu. Divokost a nespoutanost řeky přilákala Indy i „zápáďáky“ toužící po adrenalinovém zážitku a zdolávaly peřeje za bouřlivého hlaholu na raftech a jak je to v Indii zvykem, vše ve velkém.

Ganga s trpělivostí a pochopením dopřávala svým dětem radostnou zábavu. Však ona ví, že jednou dospějí a lépe, když se děti radují, než když pláčí.  Dalším adrenalinovým sportem, kterému na konci naší poutní cesty zcela podlehla naše kamarádka, je nakupování. Zbožím různého druhu a různé kvality přetékající obchůdky, nenechají ani toho největšího odpůrce nakupování chladným.

Ani já jsem neodolala a nakoupila sukně, košile, trička, přehozy, vonné tyčinky, kabelky, ájurvédské mastičky. Nekupte to, když je to tak pěkné a levné J! Kromě toho je nakupování v Indii zábava. S prodávajícími se nejdříve seznámíte, posadíte se, popovídáte si a pak hrajete divadlo ohledně ceny. Myslím, že jsem zcela propadla kouzlu indického obchodování a nudné dávání zboží do vozíku v Čechách, kdy je cena pevně daná a výběr zboží omezen a vyložen přehledně na regály, mě již nikdy neuspokojí.

/

Co dále nabízí Rishikesh?

Restaurace jakéhokoliv stylu. Je libo čínské nudle, italské těstoviny, hummus, mexickou polévku, zmrzlinu, kávu? Vše můžete mít. Restaurace, kavárny, obchůdky, jógová a meditační centra, ájurvédské kliniky, áshramy, temply, vše k dispozici jak pro Indy, tak hlavně pro alternativní turisty ze západu, kteří vtiskli Rishikeshi nesmazatelnou stopu.

Přesto všechno, to pro co přijíždějí všichni do posvátného města Rishikesh, nezmizelo. Když se ztišíte, a s pokorou a vděčností, že Vám bylo umožněno vstoupit na posvátná místa svaté země, ukloníte se Ganze, svým guruům, sádhuům, bohům, matce Zemi, své matce, získáte veliké bohatství, které se Vám vryje hluboko do Vašeho srdce a nikdy již nezmizí.

/

Ano, to je Rishikesh. Místo spojující dva zdánlivě neslučitelné světy. Svět materiální a svět spirituální. Hmotu a ducha.  Západní svět s východním. Možná takto bude jednou vypadat celý svět.  Díky západu bude svět materiálně zajištěn bez hladu, bez tvrdé dennodenní dřiny, bez chudoby a díky východu bude bohatší na duchu, smysluplnější a v souladu se životem, s přírodou, s bytím.

Děkuji ti Rishikeshi. Děkuji ti Gango, Děkuji ti Indie. Děkuji ti Západe.

Mona

 

Komentáře (0)
Monika Hálková

V tomto životě narozená 2.10.1971 v Trenčíně a pak znovu v roce 2013 po návštěvě Indie, velké hinduistické pouti Kumbha Mela v Prayagu.
O své tělo a duši pečuji jógou, cvičením taj-czy, procházkami se svým pejskem v přírodě, budováním permakulturní zahrádky a studiem ájurvédy.
O vše, co touto cestou dostávám, se snažím podělit s lidmi prostřednictvím ájurvédských masáží, jež jsou mi umožněny vykonávat v mém salónku v Karlových Varech.
Indie je země, jež mě přijala s otevřenou náručí a já ji za mnohé vděčím. S upřímnou touhou, doufám, že ji budu moci ještě několikrát navštívit.

30.01.2016 - 08:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám