Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Řeka Ganga v Rishikeshi

IMG_1125

Ganga pro mě není jen přenádherná řeka, je mým učitelem, mou matkou. Poprvé jsem se s ní setkala, asi na nejlepším místě jakém jsem jen mohla, v Prajágu, v roce 2013 na Kumbha Mele, veliké hinduistické pouti.

POUŤ SRDCE - INDIE 2015

Pavel Kovář, jméno, které ke mně přicházelo již od mého prvního návratu z Indie a na podzim roku 2014 přišlo i s pozvánkou na „Poutní cestu do Indie – Himaláje 2015“, kterou jsem odsunula, neboť jsme měli stavět rodinný dům. Na jaře 2015 se vše však poskládalo jinak a pozvánka do Indie přišla znovu. Oslovila jsem tedy Pavla prostřednictvím mailu, který byl uveden na letáku, s žádostí o připojení se na poutní cestu.

Po několika setkáních v ášrámku ve Vinařích bylo jasné, že pouť již započala. Přednášky, meditace, mantry vedené Pavlem, připravovaly mé ego na ústup a postupně umetaly cestičku k hluboké síle uvnitř mé samé, která se měla v plné své kráse ukázat v Indii. Pavel Kovář se ukázal být mým učitelem, průvodcem nejen po Indii, ale i po skrytých místech mé samé.

O poutní cestě, o Indii, bychom Vám rádi, Já a Pavel, předali svá svědectví, tak jak je nám blízké.

Snad Vás zaujmou, snad inspirují, snad potěší Vaše srdce.

V místě, kde se potkává Yamuna, Ganga a Sarasvatí. Tenkráte jsem však měla, jako většina lidí na západě, představu, že jde o špinavou řeku, ve které plavou mrtvá těla, jak lidská tak zvířecí a Indové v ní vykonávají všechny své potřeby. Byla jsem dokonce přesvědčena, že v žádném případě do takové řeky nevstoupím, v čemž mě samozřejmě mé okolí v Čechách plně podporovalo.

Ganga však nedbala mých předsudků a přivolala si mě. Pokorně se svou sankalpou (přáním) jsem poprvé vstoupila do posvátné řeky a pocítila její mocnou sílu a něhu zároveň. Ganga mě přijala se všemi mými představami o ní a svým silným proudem odplavila všechny pochybnosti, předsudky, a co víc, naplnila mé srdce vděčností a láskou. Vzala mě za ruku a provedla mě vědomím čistým a tak starým, jak je ona sama. Splnila mi mou sankalpu a začala mi měnit život a náhled na něj.

Nyní stojím na terase našeho hotelu v Rishikeshi. Mé srdce se silně rozbušilo při pohledu na mou učitelku. Krásná, nezkrocená, bouřlivá i klidná, hrající všemi odstíny barvy tyrkysové, modré, zelené, temné i světlé. Jak moc ji rozumím a cítím, že i ona mě. Jsem šťastná, že se zase shledáváme.

Zlaté paprsky slunce odrážející se z vodní hladiny řeky Gangy, pročišťují můj zrak a tiší mé srdce. Kameny vytvářející jen zdánlivou překážku v proudění silné řeky, odrážejí zvuk vln, silné hučení prostupuje mým sluchem přímo do mého vědomí a přehlušuje bušení vzrušeného srdce.

„Jednotlivé projevy ega, jako balvany v řece, brání klidnému proudění řeky vědomí. Rozpouštěj své kameny, Moničko.“ volala na mě Ganga.

„Ó matko, nemám většího přání než se zcela rozpustit v tvých vodách.“ prosila jsem a těšila se, až přijde chvíle, kdy ponořím své tělo do chladné řeky.

/

A protože je Ganga dominantou Rishikeshe a protože chtěla-li jsem jíst, nakupovat či jít na pěkné večerní árátí (uctívání Gangy), musela jsem několikráte za den přejít přes mosty Lakshman Jhula či Ram Jhula, pnoucí se nad Gangou, byly jsme my dvě v neustálém spojení. Dohlížela nad mými myšlenkami a pomáhala mému srdci prosadit se.

A protože jsem měla během pobytu v Rishikeshi narozeniny, zavolala si mě má matka ke koupeli a předala mi dárek a k tomu ještě pozvání k její sestře, Yamuně, ale o tom, zase někdy příště …

Tolik požehnání… Cítíte to? Krásné město, krásná země, krásná řeka, krásné naše bytí. Děkuji za život, který mi byl dán mou matkou, matkou Gangou, matkou Zemí. Miluji své matky, za tolik jim vděčím, miluji život.

S láskou a úctou ke všemu živému.

Mona

 

Komentáře (0)
Monika Hálková

V tomto životě narozená 2.10.1971 v Trenčíně a pak znovu v roce 2013 po návštěvě Indie, velké hinduistické pouti Kumbha Mela v Prayagu.
O své tělo a duši pečuji jógou, cvičením taj-czy, procházkami se svým pejskem v přírodě, budováním permakulturní zahrádky a studiem ájurvédy.
O vše, co touto cestou dostávám, se snažím podělit s lidmi prostřednictvím ájurvédských masáží, jež jsou mi umožněny vykonávat v mém salónku v Karlových Varech.
Indie je země, jež mě přijala s otevřenou náručí a já ji za mnohé vděčím. S upřímnou touhou, doufám, že ji budu moci ještě několikrát navštívit.

12.11.2015 - 07:11

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám