Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Guru – učitel – cesta – přijetí

Když se vydáme nebo snad se otevřeme cestě jógy, tak dříve nebo později se objeví myšlenka týkající se hledání vlastního učitele. Ať už ji uslyšíme ve studiu od lektora a nebo od někoho, kdo třeba svého učitele má – gurua. Guru je někdo či něco, kdo nám napomáhá prohlédnout skrze naši vlastní nevědomost, přímo zasvítí světlem do našeho temna. Velice jednoduše řečeno. A tak tedy máme hledat někoho zvenčí a nebo je to něco, co vychází z nás? Máme hledat někoho či něco blízko nás, v našem nejbližším okolí a nebo musíme odjed do vzdálených míst a tam hledat? Hledáme něco či někoho konkrétního, hmatatelného, někoho s kým můžeme promluvit a vyměnit si pohledy z očí do očí? A nebo hledáme něco za naši vlastní představu, vyšší moc či řád?

Každá z těchto cest je realizovatelná a použitelná a ke každému z nás promlouvá něco jiného. Snad nejpřímější cesta, i když nemusí být nejjednodušší, ale ještě jsem neslyšela někoho říct, že cesta jógy je vždy jednoduchá a bez překážek, je cesta, kdy přijmeme, že našimi prvními učiteli jsou naši rodiče. Ano, biologická matka a otec. Překvapeni? Možná ano, možná ne. Naši rodiče pro nás představují naši vlastní evoluci a emoční vývoj.

Dali nám, nebo máme od nich vše, co je potřeba pro naši vlastní cestu. Dali nám dar života. A my jsme si je, z nějakého důvodu za svoje rodiče vybrali, pokud jsme ochotni se na to takto podívat. Máme schopnost komunikace, soucítit a milovat a vnímat to, co nám oba zrcadlí zpět. My máme jedinečnou příležitost vzít vše, co nám bylo dáno a s upřímným srdcem a s pochopením se postupně probírat a zanechávat to, co vnímáme, že od nich nepotřebujeme. Máme příležitost porozumění toho, že dělali a dělají vše nejlepší, z lásky k nám. I když se nám takový fakt nemusí líbit, nesouhlasíme a bráníme se, protože my přece budeme dělat vše lépe.

Můžeme to zkusit, přece chceme, jako aspirující jogíni svět, který je lepší a tak začínáme právě u sebe. Ale pak zjistíme, že děláme věci velice podobně tomu, jak je dělají rodiče. Ty, které vnímáme jako dobré, ale i ty, které vnímáme jako ne již tak dobré. Vypořádáváme se s životem velice podobně. A možná se za to přestáváme mít rádi a odmítáme takový fakt. Odmítáme rodiče a odmítáme sami sebe.

Jóga nám dádá příležitost praktikovat odpouštění a přijímání. Odpuštění za vše, o čem si myslíme, že nám bylo ukřivděno, že jsme nebyli, dle našho vnímání, dostatečně milovaní či přijetí. A nebo naopak, cítili jsme, že rodičovská láska nás dusí a omezuje. Odpouštění a přijímání faktu, že jsme jako oni, že budou chvíle, kdy se rodiče v nás samých projeví, jen to neznamená, že nejsme dobrými lidmi. Jóga nám dává příležitost pro zamyšlení, procítění a retrospekci, zpracování a nakonec přijetí, vycházíme z místa soucítění a otevřeného srdce.

Nedávno jsem absolvovala Pouť Smíření. Z pochodu, který se na počátku tvářil jako delší, 30ti kilometrový výlet, se stal epickým dnem. Na konci dne, při předávání deklarace smíření našeho národa s německým, jsem cítila neskutečně silný prožitek, až skoro očistu, která měla za následek hlubokého klidu v srdci. Pouť je cesta do nitra. Do centra našeho bytí. Vypořádání se z minulostí, aby nadcházející dny a roky byly nezatížené tím, co se kdysi odehrálo.

A jak víme, nic netrvá věčně. A někteří z nás mají to štěstí, že ještě oba nebo jednoho rodiče mají ve svých životech. Já ano. Oba dva. A děkuji za ně. Děkuji za to, co mi ukázali, co mě umožnili, jak mne vychovali a jak mne mají rádi. Děkuji za to, jakými jsou lidmi, nejenom rodiči.

Guru mantra

“Guru Brahma, Guru Vishnu, Guru devo Maheshwara,
Guru sakshat, param Brahma, tasmai shri guravay namah”

Naše zrození je učitel (Brahma-tvořivá síla), délka našeho života je učitel (Vishnu-udržovací, zachovávající síla), naše zkoušky, soužení, nemoci, pohromy a smrt těla jsou učitelem (devo Maheswara-ničící nebo transformační síla). Učitel je na blízku (Guru Sakshat) a učitel je to co je dále než dál (param Brahma). Nabízím se (tasmai) krásnému (shri) odstraňovateli mé temnoty, mé ignorance, (Guru) to Tobě se skláním a předkládám svůj život (namah).

Interpretace mantry z Jivamukti Yoga School v New Yorku.

 

Komentáře (0)
Naďa Brzobohatá

Pocházím z malé vesnice u Brna, kde jsem vyrostla se svými dvěma bratry a spoustou kamarádů. Touha poznat cizí země a jiný způsob života se mi vyplnila na jaře v roce 2001, kdy jsem odcestovala do Spojených Států Amerických.
S jógou jsem se setkala až po několika letech života v USA, kdy jsem začala několikrát týdně navštěvovat místní studio. Jóga se stala přirozenou součástí mého života.
I bez hlubšího chápání či poznání jsem cítila, že jóga je víc než pouhé cvičení na podložce, i když tam pro mne vše začalo. V roce 2008 jsem dostala příležitost vyzkoušet jógu z jiné perspektivy, a to na lekci Sharon Gannon, spoluzakladatelka Jivamukti Yoga Metody.
Mantra, která lekci zahájila - ať jsou všechny bytosti na celém světě šťastné a svobodné, mi změnila život. Po absolvování učitelského tréninku Jivamukti Yogy Metody jsem se vrátila zpět do ČR, kde jsem začala provozovat studio v Brně – Yoga Lokah.
Lidé, kteří k nám do studia chodí, mi jsou denní inspirací, zrcadlem a dobrou společností.
S denní praxí jak na podložce, tak mimo ni čím dál více zjišťuji, že jóga není o perfektnosti, ale o praktikování porozumění, jemnosti a vylepšování vztahů ve svém okolí a sama se sebou.
Je to odlehčující poznání, které nám dává možnost brát život a sami sebe s humorem, přitom vše dělat tak, jako by na tom závisel chod celé planety.
OM Shantih.

05.06.2015 - 13:18

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám