Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Detoxikace skrze mysl

jarni-detox-mysli

Tématem očisty těla je v tomto období každý z nás neustále obklopován. Zvláště detoxikační kúry jsou v posledních letech velmi oblíbenou záležitostí. Co si tedy představíme pod pojmem detoxikace a mysl?

S příchozím jarem většina z nás přemýšlí nad očistou organizmu po zimě. Věřím, že existuje mnoho zázračných receptů na detoxikaci organizmu, ale také věřím, že základem čistého
a uvolněného těla je také lehká a čistá mysl.

Jak na detoxikaci mysli

Východní kultury již od pradávna věděly, že ke zdravému tělu a duchu patří neodmyslitelně čistá a klidná mysl. Čisté a klidné mysli můžeme docílit také díky pravidelným detoxikacím, přetříděním si vlastních myšlenek, ujasněním si priorit, přestáním řešení druhých kolem nás a bytím jen sám sebou. Jaro, které k nám pomalým krokem přichází, přináší nové vitálnější energie, které můžeme konkrétními způsoby podpořit. Nebylo již studených, těžkých a někdy i pochmurných okamžiků v období zimy dostatek?

Dle mého názoru ano! Příchod jara je krásnou a osvěžující záležitostí, už jen díky tomu, že se vše kolem nás probouzí, včetně nás. Mnoho z nás se denně vypořádává se spoustou myšlenek, které nakonec nikam nevedou. Uvolněme se! Dýchejme! A propusťme novou vitální energii skrze nás. Neváhejme k tomu využít i povzbuzující účinky bylinek (Šalvěj lékařská – posílí tělo a zároveň pročišťuje).

Pokud zkusíme šalvějový čaj s kapkou citronu, pocítíme blahodárný účinek. Nebo také zelené potraviny, které jsou momentálně středem pozornosti snad všech společností, co se zabývají superfood. Můžu doporučit chlorellu, která je nositelem velkého množství chlorofylu nebo zelený ječmen, který posiluje z velké části imunitu, která je v tomto přechodném období mezi koncem zimy a začátkem jara velmi aktuální a dává o sobě velmi dobře vědět. Díky detoxikaci organizmu a napomáhání posílení imunity díky superpotravině se budeme cítit lehčí, silnější a odolnější.

Pojetí slov pocítit, cítit, se nám krásně spojuje právě s myslí, jelikož se tento abstraktní termín vyznačuje mimo jiného cítěním, vnímáním a představivostí. Jak můžeme podpořit právě tento soubor tří prvků, které s myslí souvisí?

Spojíme je do jarní detoxikace pomocí meditace, očisty a zklidnění mysli.

„Jsme to, co si myslíme. Vše z toho, co jsme, vzniká s našimi myšlenkami. Myšlenkami tvoříme svět.“ - Buddha

Příklad pro očistu a zklidnění mysli

Zkusme si vzít jógamatku pod rameno a vyrazit kamkoliv, kde vše kvete, zelení se a dodává nám pozitivní, vitální energii nebo také můžeme zůstat na oblíbeném domácím místě, kde nám proudí čerstvý jarní vzduch. Pohodlně se usadíme do polovičního lotosového sedu na klidné místo, zavřeme oči, nepřemýšlíme nad tím, co bylo, co je a co bude.

Pro mnoho z nás je to velmi těžké, jelikož v momentu ticha nám začíná koloběh myšlenek uložených hluboko v naší hlavě. Vypluje napovrch mnoho otázek, které nás přímo pohltí. Uvolněme se a zhluboka se nadechněme a vydechněme. Snažme se dostat veškerou zimní otupělost z těla ven! Přestaňme poslouchat, jak nás mysl (ego) ovládá.

Vnitřně se ztišme a představme si, že stojíme na kvetoucí louce se sluncem nad hlavou, které nás nepřetržitě dobíjí svojí nekonečnou energií. Nezapomínáme na hluboký dech, který je velmi důležitý. Nádech začíná od kosti křížové, pokračuje přes břicho, hrudník až k podkličkám, poté následuje hluboký výdech, který jde opačným směrem. Snažíme se o vnímání, jak se tělo postupně uvolňuje a naplňuje pozitivní energií.

Taktéž vnímáme, jak námi prochází čerstvý svěží vzduch a cirkuluje tak do celého těla, a cítíme, jak se veškeré negativní postřehy uložené v naší mysli postupně odplavují. Poté se snažíme nevnímat nic kolem sebe, ať už jsou to jakékoliv ruchy kolem nás, snažíme se přejít do svého nitra. Pociťujeme klid a hluboké uvolnění.

Dech se ustálí a poté s hlubokým nádechem a výdechem se vrátíme zpět s pocitem, že jsme pevně usazeni na podložce. Poděkujeme za všechny krásné věci ve svém životě, skloňme hlavu k zemi, jako gesto úcty a vděčnosti za vše, což nám pomáhá nahlédnout do sebe samého a zaměřit se na to dobré a radostné co v životě máme. Pomalu otevřeme oči a snažíme si udržet hluboký nádech i do běžného života.

Očistná kúra organizmu

Po klidném pročištění mysli může následovat očistná kúra organizmu. Zařadíme ovocné a zeleninové šťávy s vlákninou, které podpoříme čistou vodou (pročištěnou pomocí šungitu) nebo horkou vodou s citronem, která napomáhá k lepšímu pročištění organizmu. Snažme se dodržet detoxikaci alespoň 4 dny. Během dne vypijeme alespoň 2-4 litry zeleninovo-ovocné šťávy, které prokládáme vodou.

Je jen na každém z nás, zda detoxikaci skrze mysl vyzkoušíme a co nám dá. Věřím, že pokud se po zimním období podpoří organizmus právě detoxikací, uvolněním a zklidněním mysli, připlují k nám nové vitální energie, které nám pomohou zvládnout přicházející období jara a také jarní únavu.

smoothie

Recept na jarní smoothie:

– 2 kiwi
– 2 šálky jahod
– ½ šálku borůvek
– ½ manga
– 2 č. lžíce chia semínek
– 4 lístky máty
– 1 č. lžíce limetkové šťávy
– šálek kokosové vody

Všechny přísady vložíme do mixeru. Rozmixujeme, přidáváme kokosovou vodu, poté následují chia semínka, lístky máty a limetková šťáva. Podáváme. Dobrou chuť 🙂 .

 

Komentáře (0)
Lucie Hitmárová
Lucie Hitmárová

S jógou jsem se seznámila, když mi bylo 17 let, v období kdy jsem si procházela osobními těžkostmi. Jóga je pro mě lékem těla, mysli a duše. V mých úplných začátcích jsem praktikovala velmi zlehka a nepravidelně, dnes jsem józe propadla natolik, že ji s velkou chutí a radostí praktikuji každý den. Den ode dne se učím novým věcem, jelikož jsem na začátku své jógové cesty.
Jóga mi přináší radost, klid, pozitivní náhled na život, přijetí sám sebe a svého pravého „Já“. Ráda bych se taktéž o tu neskutečnou radost podělila s druhými.

21.03.2016 - 14:07

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám