Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Co má lotos společného s jógou?

lotos

Na první pohled nemá pozice se zkříženýma nohama nic společného s květinou. Padmásana – pozice lotosového sedu, pomáhá otevřít boky, uvolnit a protáhnout záda a zvýšit flexibilitu kolen. Rovněž je často využívána jako základní pozice pro meditaci, zpěv manter a pránájámu (dýchací techniky).

Padmásana

Je jeden ze sedů, který se v józe používá. Hodně otevírá kyčle a ač to tak na první pohled nevypadá, je hodně náročný. Většinou je pro dosažení správného sedu hodně práce a používá se především k meditaci, protože propojuje energii končetin a to hlavně bodů na chodidlech s energií 1. čakry. Tím vzniká uzemnění a zároveň se v něm dobře (pokud již tedy člověka nebolí) udržuje rovnováha a je v něm možno sedět velmi dlouho. Cvičení této pozice zvažte v případě, že máte problém s koleny nebo nárty.

Symbolika lotosu

Symbol lotosového květu byl a je duchovní symbol ve východních náboženstvích. Lotosový květ vyrůstá ze dna potoků a bahnitých rybníků, aby se povznesl nad hladinu a vykvetl, jeho květ vyjadřuje poznání. Symbolicky představuje zakotvení v zemi a touhu povznést se vzhůru. V noci (symbol neznalosti) se lotosový květ zavře a klesá pod vodou, aby se další den znovu vynořil. Je to metafora cesty jógy.

Lotosový květ je symbol krásy, protože žije v bahnité vodě a zůstává čistý. Květ se nemůže ušpinit tekutou špínou proto, že má na svém povrchu drobné krystalky, po kterých špína stéká pryč.

Lotos má svoji symboliku i v čakrách. Sedmá čakra – sahasrara, je znázorňována jako soubor mnoha květních lístků lotosu a vyrůstá z první čakry. Padmásana je důležitá pro uvolňování kundalini energie. Patanjali v Sútrách hovoří o nutnosti nalezení stabilní a pohodlné pozice, ale pozici lotosového květu přímo nezmiňuje. Činí tak až komentátoři Súter o staletí později.

V Indii lotosový květ symbolizuje osvícení, božství, plodnost, bohatství a poznání. Mnoho indických božstev je zobrazeno v lotosovém sedu nebo ho drží v ruce.

Vyjádření jména pozice lotosového květu

Jméno pozice lotosového květu vyjadřuje, že postavení chodidel a nohou představuje okvětní lístky lotosu. I když je to základní pozice, je pro řadu lidí díky nárokům na pružnost kolen a kyčlí obtížná. Pokud je vám posez v pozici nepříjemný, zvolte příjemnější variantu do doby, než budou vaše nohy dostatečně pružné a uvolněné. Komfortní varianta je s nohama zkříženýma a zápěstími položenými na kolena.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

11.12.2014 - 07:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám