Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Je zvláštní jak nás běžné denní záležitosti a postoje ovlivňují?! Vlastně ne, je to v pořádku …

Je v pořádku, že je život každého jako na houpačce, je v pořádku, že se necítíme “happy” či plní energie kterou bychom rozdávali každému na potkání?! Ano, VŠE je to v pořádku, nicméně, taktéž je v pořádku když se cítíme radostně, když šíříme energii kolem sebe a náš život prociťujeme každým krokem, a to již při kroku z naší postele.

Může být řečeno: “otřepané fráze”

Velmi mi to připomíná křivku života! Mnohokrát nahoře, ale taktéž dole. Přesně jako život sám, který nám ukazuje, jsi tady, tak si zvol. Pokuste se přeci jen tyto “otřepané fráze” aplikovat krok po kroku v běžné denní rutině. Dovolte si ihned při probuzení dva či tři hluboké nádechy a výdechy. Jak osvěžující!

Již během startu do nového dne na nás spousta lidí přenáší své “nálady” a “názory “, my jakožto energetičtí tvorové vše přebíráme, samozřejmě pokud se s jejich myšlenkou ztotožníme a sami dovolíme změnit náš stav “bytí”. … Ne nadarmo již Buddha řekl: “Život si utváříme vlastní myšlenkou”. Každý den nás mohou potkat situace, kdy se probouzíme plní sil, ale v průběhu dne se naše emoce rapidně změní. Moment, který může potkat každého z nás, aniž bychom si všimli a řekli si: “Aha, co se to děje? Proč se ztotožňuji s postojem druhého člověka? Je mi to zapotřebí?” …. Právě většina zůstává ve stavu, který byl přebrán na základě změny nálad či postoje, s pravděpodobností jen abych neublížil, či abych zapadl/zapadla. Ano, a i tento stav je v pořádku. Zvolili jsme si ho sami a věřme, že nám mnohé ukáže a otevře v nás nadhled na celou situaci, pokud si sami dovolíme přiznat pravdu a náš postoj.

Všechny tyto denní situace v nás “zadržují” dech!

Každý den se ve školním či pracovním koloběhu setkáváme se zadržováním dechu, aniž bychom si toho všimli = zadržujeme energii, která by v nás měla proudit. Pokud se kdykoliv během dne přistihnete v momentu zadržování dechu, řekněte si “Stop!” a zhluboka se nadechněte a vydechněte. Řekněte si je to “Ok”, je to v pořádku, můžu pokračovat dál. Věřím, že spousta která dočetla až po tyto řádky si promítá v hlavě frázi: “Proč bych měla/měl kontrolovat dýchání během dne, vždyť je to normální, že dýchám.”
Dovolím si tvrdit, že často jsou v našich životech stresující situace, které přetrvávají delší čas a právě v těchto momentech přestáváme “dýchat”. Nesoustředíme se jak dlouhý je náš nádech a výdech, natož, zda prodýcháváme “kompletně” naše tělo které se cítí jako v tenzi. Právě dech, navíc i proudící energie jsou ve výše uvedeném období NEJVÍCE potřebné! Tělo se při “zadržování” dechu stává bolestivější, vyčerpanější a stres či tenze sama neúprosnější.

Takže kdykoliv se přichytnete v situaci, kde se cítíte ovlivnění či máte nepříjemný pocit, řekněte si: “Ano, i takhle je to tak, jak to má být”, nadechněte se a vydechněte. Jsme lidé nikoliv roboti, a každý z nás si zaslouží nějakým způsobem vyjadřovat své pocity a promítat je do okolí. Poté, už je ale na každém do jaké míry volí zkušenost (zodpovědnost), kterou přebírá v momentě kdy vstoupí do “energetického souhlasu” s druhými.

Vishnu mudra

Jednoduché ranní cvičení nezabere ani 10 minut

Nádí šódhana (27x)
Jedna z technik samotné Pranajámy v osmidílné stezce jógy.

1/ Usaďte se ráno na hranu postele, spusťte nohy tak, aby se chodila dotýkala podlahy. Vyrovnejte svoji páteř a protáhněte se tak nejvíce jak dokážete. Udělejte dva až tři hluboké nádechy nosem a výdechy ústy.
2/ Pravou ruku nasměřujte k obličeji v podobě Vishnu mudry (viz obrázek).
3/ Provádějte střídavý nádech a výdech. Např. Nádech pravou nosní dírkou (levé nosní křídlo stlačeno prsteníčkem) a výdech levou nosní dírkou (pravé nosní křídlo stlačeno). Nádech levou nosní dírkou a výdech pravou nosní dírkou. Opakujte.

Nádí šódhanu provádějte 27x, a poté pokračujte do běžného dne či krokem k dobrému šálku čaje či kávy.

 

Komentáře (0)
Lucie Hitmárová
Lucie Hitmárová

S jógou jsem se seznámila, když mi bylo 17 let, v období kdy jsem si procházela osobními těžkostmi. Jóga je pro mě lékem těla, mysli a duše. V mých úplných začátcích jsem praktikovala velmi zlehka a nepravidelně, dnes jsem józe propadla natolik, že ji s velkou chutí a radostí praktikuji každý den. Den ode dne se učím novým věcem, jelikož jsem na začátku své jógové cesty.
Jóga mi přináší radost, klid, pozitivní náhled na život, přijetí sám sebe a svého pravého „Já“. Ráda bych se taktéž o tu neskutečnou radost podělila s druhými.

30.09.2019 - 13:54

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám