Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak předcházet zimní únavě

zimni_unava

Jistě to znají všichni. Únava, bolesti hlavy, pocit jako by se nás zmocnila tíha, která se nás nerada pouští. Zimní období se nám může zdát jako doba chladu, která se nám vrývá pod kůži, naše tělo nespolupracuje tolik jako v období tepla, můžeme pociťovat oslabení a méně energie než obvykle. Ale co s tím?

Zkusme se vžít do tohoto období. Dělat více pro naši pohodu, harmonii a potěšení. Vnímejme zimu, jako období, které do našeho podnebí patří, a přijímejme ji, takovou jaká přichází. Nastavme si každodenní režim, který nás udrží s vitální energií po celý den. Velká část dnešní populace dělá velkou chybu již po ránu, a to tu, že nevěnují dostatek prostoru pro strávení delší chvíle u vyvážené snídaně. Díky pravidelnému času, který strávíme u stolu v poklidu se snídaní, která nám dodá energii na celý den, nám bude naše tělo vděčné a tuto chvíli nám vrátí minimálně trojnásobně.

Taktéž pro některé jedince se může chvíle před snídaní obohatit vydatnou sprchou, která bude velmi osvěžující, a to díky vlažné až studené vodě. Spláchneme ze sebe alespoň z části ospalou náladu a nastavíme organizmus tak, aby fungoval jak má. Věřím, že tyto dva aspekty jsou pro náš organizmus velmi prospěšné a důležité, a to nejen v zimním období. Samozřejmě, že existuje mnoho dalších znaků, některé z nich, které nám můžou pomoci při boji se zimní únavou, jsou uvedeny níže.

Spánek je dalším důležitým aspektem pro danou situaci. Vydatný spánek potřebuje každá živá bytost. Zkusme spát denně alespoň 7 až 8 hodin. Alespoň hodinu před spánkem se nedívat do počítače či na jiné elektronické zařízení. Raději si vezměme do postele zajímavou knihu, která nás zároveň pobaví a budeme usínat potěšeni a s dobrou náladou. Taktéž zkusme po večeři již nepřijímat žádné jiné jídlo, díky kterému bychom se cítili plní a usínali s plným žaludkem. Zkusme se naučit usínat s pocitem nasycení nikoliv přesycení a zjistíme, že se nám ráno lépe a lehčeji vstává.

Cvičení jógy. Ranní dávka alespoň 10 až 20 minut cvičení je výborná pro rozproudění energie v těle. Zkusme se po ránu postavit na jógamatku a procítit alespoň 5 minut pozdrav slunci, nebo dle toho, jak se bude tělo cítit a hlavně až my se budeme cítit pohodlně a plní energie. Například Pozdrav slunci neboli Súrja namaskár, jedná se o plynulé přecházení z pozice do pozice s plynulým dechem a je výbornou volbou pro ranní protažení se.

Dech, který je pro nás životem a bez něj bychom nezačali nový den. Proto kdo se po ránu necítí na pozdrav slunci, stačí usednout na pohodlné místo a nějaký čas věnovat jen svému dechu, tak abychom rozdýchali celé tělo, abychom procítili, jak se každý kousek našeho těla naplňuje vzduchem a s každým výdechem odchází z našeho těla vše, co už nepotřebujeme. Alespoň malá chvíle každý den, kdy věnujeme čas sami pro sebe je opravdu k nezaplacení.

Voda. Opusťte své staré návyky s bublinkovou, slazenou, balenou „vodou“. Místo tohoto návyku zkuste vyhledávat jen čistou vodu, která dokáže dodat energii a spláchnout z těla veškeré škodlivé látky. Ale taktéž velmi důležitým aspektem je čas sám pro sebe. Zkusme si ho věnovat i díky masážím nebo saunováním a samozřejmě dostatečným doplňování tekutin čistou pramenitou vodou.

 

Komentáře (0)
Lucie Hitmárová
Lucie Hitmárová

S jógou jsem se seznámila, když mi bylo 17 let, v období kdy jsem si procházela osobními těžkostmi. Jóga je pro mě lékem těla, mysli a duše. V mých úplných začátcích jsem praktikovala velmi zlehka a nepravidelně, dnes jsem józe propadla natolik, že ji s velkou chutí a radostí praktikuji každý den. Den ode dne se učím novým věcem, jelikož jsem na začátku své jógové cesty.
Jóga mi přináší radost, klid, pozitivní náhled na život, přijetí sám sebe a svého pravého „Já“. Ráda bych se taktéž o tu neskutečnou radost podělila s druhými.

15.02.2017 - 20:55

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám