Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ve tvém věku je to normální! Přednáška o hormonální jógové terapii s její zakladatelkou Dinah Rodrigues

hormonalni rovnovaha

Páteční odpoledne v Parkhotelu Praha patřilo ženám. 17. června se zde odehrála přednáška na téma, které bylo pro příslušnice něžného pohlaví přímo stvořené – hormonální jógová terapie. Poměrně nový (ve srovnání s „tradičnějšími“ přístupy k józe) systém přijela představit jeho zakladatelka, okouzlující a energická dáma Dinah Rodrigues.

Úvod do hormonální jógy

Příjemně organizovaný program začal prodejem knih, pokračoval samotnou přednáškou a končil autogramiádou.

Dinah se na úvod pustila do vysvětlení toho, co vlastně hormonální jóga znamená. Velmi jednoduše zmínila, že se jedná o přirozený systém, jak reaktivovat žlázy, bez bylinek, bez medikamentů, pouze za pomocí vlastního těla, energie, dechu (hormonální jóga využívá dechové cvičení zvané „Bastrika“).

Systém cvičení vychází z jógy, je ale modifikován. Sestava koordinovaných pohybů směřuje k tomu, aby se při správném cvičení docílilo aktivace látek, které ovlivňují osu: hypothalamus, hypofýza, nadledvinky. Při jejich ideálním fungování dochází k vybalancování hladiny hormonů v těle.

Systém nepracuje s extrémními pozicemi těla, je tedy vhodný téměř pro všechny. Existují ale kontraindikace. Patří mezi ně například rakovina prsu nebo trombóza a podobně. Vhodnost terapie je v těchto případech dobré prokonzultovat s odborným lékařem.

Zdravotní a estetické otázky

Ženy ve středním věku, které přicházejí do ordinací lékařů řešit průvodní projevy menopauzy, často slýchávají větu: „Ve vašem věku je to normální“. Dinah Rodrigues se naopak snaží o to, aby bylo normou cítit se dobře a komfortně ve vlastním těle. Hormonální jóga není výhodná pouze v období klimakteria, ale pomáhá také s dalšími problémy, jako například s neplodností.

Dopady cvičení samozřejmě záleží na individuálních dispozicích, ale také na tom, kolik času cvičení věnujete. V průměru by se vám po týdnu cvičení měla zlepšit kvalita vlasů, po dvou měsících pak odeznít návaly horka. Klíčová je ovšem pravidelnost pohybu.

A co na to muži?

Zpětná vazba, která se zakladatelce systému dostává, nepřichází pouze od žen. Na žádosti mužů, kteří si všimli pozitivních proměn svých partnerek, se Dinah pustila do zkoumání dalších, tentokrát „obecnějších“, problémů.

Všímala si civilizačních problémů, stresu, nespavosti a především cukrovky, která je v současnosti velmi rozšířenou chorobou.

Kam za hormonální jógou

Dinah nepřijela pouze přednášet, ale také vést kurz pro budoucí lektorky a lektorky. V současné době se s jejími žáky můžete setkat v Praze v Centru hormonální jógy. Systém se cvičí také v pražských studiích Yogame, a aktuálně probíhá seminář mimo jiné v Domě jógy.

 

Komentáře (0)
Kristýna Kolovratová

Miluju, tvořím, jóguju.

25.08.2016 - 23:33

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám