Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Cvičení jógy v parku, lekce bezstarostnosti

joga v parku

Jóga znamená spojení. Se sebou, s živými bytostmi, s přírodou. S tím dětsky autentickým v nás. A takové jsou i letní lekce v pražských parcích.

Jóga na Letné

Snad nejznámější cvičení jógy v parku je právě to na Letné. Odehrává se v úterý a čtvrtky a vede jej učitel Alef Pražský. Člověk rozmanitých tvůrčích aktivit. Zabývá se focením, psaním, potápěním a je také známý jako digitální nomád. Vedle Prahy vyučuje také v Thajsku na ostrově Phi Phi.

Jeho úterní lekce bývají oproti čtvrtečním hodinám komornější, ale i tak se zde sešla poměrně početná skupinka lidí. Ještě před lekcí se stihli někteří účastníci seznámit a prohodit pár vět na tramvajové zastávce. Poznávací znamení? Jógamatka. V přátelské atmosféře se pak pokračovalo cvičením v parku, opakoval se zejména pozdrav měsíci. Tempo bylo pomalé a klidné, lekce tak byla bezproblémově zvládnutelná také pro začátečníky. V klidu mohla být maminka, která cvičila na dece s dítětem po boku, očividně nejistý muž, který se poprvé setkal s jógou, ale i zkušenější cvičenci, kteří se příjemně protáhli a na závěr zklidnili u meditace Anapanásatí. Lekce byla otevřena všem, včetně domácích mazlíčků.

Jóga na Střeleckém ostrově

Další outdoorovu zkušenost se cvičením jógy je možné zažít v parku na Střeleckém ostrově. Učitelkou je Lucka Podlucká, která v kooperaci s Plťka Boards pořádá cvičení venku – na souši i ve vodě (respektive na Paddle boardech). Lekce nejsou příliš veřejně známé, cvičenců se ve středu na místě sešlo pouze pět, což umožnilo instruktorce přistupovat ke všem jednotlivě. Příjemná lekce vinyasa flow měla velké plus, kterým byla při takto malém počtu praktikujících dobrá slyšitelnost – Luciin projev nepřehlušily ani ostatní venkovní ruchy, které jsou pro cvičení venku příznačné.

Jóga v Rajské zahradě

Odlišný typ lekce je možné absolvovat s Katkou Jindrovou. Lektorka vychází ze své zkušenosti s tancem, její hodiny jsou ladné, příjemně protahovací a plné pozitivní energie, kterou přenáší na své žáky. Cvičení v parku je v rámci pravidelných lekcí novinka – poprvé si ji odzkoušela ve čtvrtek v Rajské zahradě s okruhem studentů, které zná. Nejednalo se tedy o lekci pro začátečníky, ale mírně pokročilé. Nováčci či méně flexibilní lidé byli nicméně také vítáni – lektorka jim upravila pozice podle individuálních potřeb. Výhodou pro některé zúčastněné bylo cvičení v prostředí, kam nesmějí psi. Své miláčky nechali všichni jógíni doma, ale aspoň nemuseli tak pečlivě vybírat, kam roztáhnou svou podložku.

Jóga v praxi

Pokud vám vadí, že se sem tam někdo zastaví na chodníku a pozoruje vaše cvičení, jste nejistí v kontaktu s novými lidmi nebo se špatně koncentrujete, jóga v parku může být pro vás tím nejlepším způsobem, jak v sobě probudit bezstarostnost. Poznávat praxi v ideálních podmínkách je zábavné, ale vyzkoušet si cvičení v kulisách rušné reality je úplně jiný level.

Na závěr praktické informace:

Jóga na Letné se cvičí v úterý (50 korun), ve čtvrtek (zdarma). Více informací na facebookových stránkách: Čtvrteční lekce jógy zadarmo na Letné, https://www.facebook.com/events/980120698771054/

Jóga na Střeleckém ostrově se cvičí ve středu (zdarma). Více infromací na facebookových stránkách Jóga v parku vol. 34 (aktuální číslo se vždy mění), https://www.facebook.com/events/289709988044371/

Jóga v Rajské zahradě má termíny po domluvě, lekce stojí 120 Kč. Více informací: kacule@yahoo.com

 

 

Komentáře (0)
Kristýna Kolovratová

Miluju, tvořím, jóguju.

26.08.2016 - 01:33

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám