Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Boxing yoga – jógový tip z Londýna

boxing yoga

Město, které se teprve probouzí. Venku se rozednívá a šedavou oblohu křižuje hejno krákajících ptáků. Ulice jsou tiché a osamělé, v okolních domech svítí teprve pár oken. Sledujeme svalnatě vypadajícího sportovce, který kráčí přikrčenou chůzí, na hlavě má naraženou kapuci, chránící jeho jinak holou hlavu před drobným mrholením. Vypadá, jako by se chtěl celý schoulit do klubíčka a ještě alespoň na pár minut sladce spát. Hodiny na blízké věži kostela odbíjejí teprve půl šesté. Dnešní dopoledne ho čeká tréning a tvrdá dřina. Stal se členem Total boxer clubu.

Někde tady začíná příběh. O čem je? O výzvách, překážkách, překonávání sebe sama. O pocitu vítězství. Má co dočinění s jógou? Na první pohled těžko.

Boxerský klub působí už od pohledu poměrně drsným dojmem. Nachází se v severní části Londýna, v neútulné čtvrti plné oprýskaných domů. Na dveřích nejsou žádné zvonky, jen černé, mosazné klepadlo. Uvnitř, v relativní zimě a mezi boxovacími pytli, dal v roce 2011 zakladatel Matt Garcia (společně s tanečnicí a cvičitelkou jógy Kajzou Ekberg), vzniknout novému stylu zvanému boxing yoga.

Co bylo jeho motivací? Posunout sebe i ostatní. Dát svým sportovcům s vypracovanými a statnými postavami také příležitost k protažení svalů a zvýšení flexibility. Primárně se proto zaměřuje na cviky, které zaměstnávají specifické svalové skupiny, namáhané při boxu: „Boxeři mají například stlačené hrudníky, často se jim špatně dýchá a právě jóga jim pomáhá se zmírněním obtíží“ vysvětluje jedna z místních instruktorek jógy, Katarina. Lekce ale může být užitečná i široké veřejnosti, učí se zde práci s centrem, posiluje.

/

Jóga zaťatých pěstí

Ranní hodina měla velmi energický charakter. Heslo challenge yourself, opakované lektorkou Katarinou proráželo studený vzduch uvnitř místnosti. Ásany následovaly v poměrně rychlém sledu, v některých momentech vše (po fyzické stránce) připomínalo ashtangovou praxi. Až na zaťaté pěsti, které se v duchu boxerských úderů zvedaly do výše. Katarína, sama aktivní boxerka, měla k vedení lekce velmi profesionální přístup. Citlivě zasahovala v momentech, kdy viděla, že se cvičící může pohnout kousek dál. Upozorňovala na odpočinek. Vedla k soustředění na dech.

Celkově se hodinové lekce boxing yogy, doprovázené hudbou, skládají ze tří částí: První z nich je rozehřívací, která si klade za cíl zvýšit mobilitu páteře a protáhnout svaly. Následují balanční pozice a soustředění na dech, aby se posléze přistoupilo k posílení různých svalových skupin u vrchní části těla, středu i nohou. Postupně se vše spojí v plynulou sestavu. Následuje strečink a relaxace.

Body or mind

Nabízí se zde však otázka, na kolik je každou sportovní aktivitu, která obsahuje ásany, možné nazývat „jógou“. Je na zvážení cvičících, jestli se spokojí s hodinou příjemného fyzického cvičení, ve kterém se nerození ani jedno společné „óm“, ve kterém není kladen zřetel na jinou, než na čistě tělesnou stránku praxe, v němž se nikdo nesnaží koncentrovat na vlastní nitro.

Nadšení z boxing yogy přesto stále stoupá: Cvičí se dnes nejen v UK, ale v dalších šesti státech světa. Aktivita tak dolétla i k té části veřejnosti, která by si možná jinak pohyb a sport neoblíbila a stala se zároveň úlitbou pro boxery, kteří by na „klasickou“ jógu nikdy nezavítali. Ať už mohou být výhrady k tomuto novému stylu jakékoliv, faktem zůstává, že spoustě lidem dělá cvičení prostě radost. A o tom je jóga především.

 

Komentáře (0)
Kristýna Kolovratová

Miluju, tvořím, jóguju.

18.03.2016 - 17:05

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám