Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga pro druhé – myslíme na potřebné

/

Konec roku bývá časem ohlédnutí se, připomenutí si prožitků a událostí a pro některé z nás i časem hodnocení sebe samých. Co jsme udělali, stihli, zvládli a na co se chystáme a přejeme si uskutečnit v tom roce následujícím. Je to zároveň čas, kdy obdarováváme druhé a věnujeme svou pozornost svým blízkým, rodině, přátelům. Někteří svou pozornost posouvají ještě dále a obdarují ty, které i když neznáme, naši pomoc, pozornost a obdarování srdečně ocení.

Pokud sami přemýšlíte jak pomoci ostatním, či některé konkrétní skupině, můžete se připojit k některé z charitativních akcí, sbírek, koncertů. Projektů je celá řada a i jóga v tom směru má své místo. Společnou pomoc tak například již každoročně sdílí Jóga studio Poděbrady, které pravidelně pořádá charitativní akci – Jóga pro druhé a jehož jsem od počátku hrdým partnerem. O celém projektu jsme si povídali s Danou Beierovou – lektorkou jógy, majitelkou studia a organizátorkou celé akce.

Jóga pro druhé – představte prosím našim čtenářům o jakou akci se jedná?
Původně jsem s projektem začínala již v roce 2010 v Praze pod záštitou YogaPointu, tenkrát ještě s názvem Cvičíme pro druhé, s cílem podpořit činnost organizací pomáhajících dětem. Jak se moje jógové aktivity více přesouvali do Poděbrad, začala jsem podobnou akci s obměněným názvem Jóga pro druhé organizovat i pro klienty mého studia Jóga Poděbrady. Dnes je tato akce pro naše studio již tradiční projekt v období vánoc. Jedná se tedy o charitativní akci, kdy ve stanovený den si klienti mohou přijít zacvičit svoji oblíbenou jógu a všechny vybrané příspěvky jdou zvolené neziskové organizaci. My jako organizátoři si z příspěvků neponecháváme vůbec nic, také lektorky cvičí zdarma.

Kolikátý ročník Jógy pro druhé letos pořádáte?
Letos chystáme již 5. ročník a každý rok program se stoupajícím zájmem rozšiřujeme.

Kdo se této akce může zúčastnit?
Akci propagujeme převážně mezi klienty našeho studia, ale může se na lekci samozřejmě přihlásit kdokoli z našeho okolí, kdo se o akci dozví a rád by na ní přispěl a zároveň si zacvičil jógu.

Co letos návštěvníky čeká za program?

Jóga pro druhé
Kdy: 4.1.2015, 8h - 18h
Kde: Jóga studio Poděbrady
Cvičí se: vinyasa flow a dětská jóga

V tomto roce jsme kromě lekcí pro dospělé, připravili i lekce pro děti (lekci dětské jógy a jednu lekci společnou pro rodiče s dětmi). Chtěli bychom, aby i děti vnímali, že jsou mezi námi skupiny lidí, kteří na tom nejsou tak dobře jako my ostatní a pokud je to v našich možnostech, měli bychom jim podat pomocnou ruku. Jejich příspěvek může být jen symbolický, spíše jde o tu myšlenku ukázat jim, že pomáhat ostatním je potřebné.

Každý ročník má své obdarované, kdo jím bude letos?
Vždy vybíráme příspěvky pro místní neziskovou organizaci na konkrétní věc. V minulosti to byly dětský domov v Nymburce, speciální ZŠ v Poděbradech a rok poté speciální MŠ v Nymburce. Minulý rok jsme podpořili občanské sdružení Respondeo, která pomáhá obětem domácího násilí. Jednalo se tedy o organizace zaměřené hlavně na děti. Letos jsme se rozhodli pomoci lidem na druhém konci života a to seniorům. Péče o ně je velmi náročná jak finančně, tak časově, psychicky i fyzicky, takže chceme peníze věnovat Domovu seniorů Luxor v Poděbradech na nákup pojízdného křesílka, které uleví, jak seniorům samotným, tak i jejich pečovatelům.

Podle čeho vybíráte?
Vybíráme vždy organizaci s lokálním dopadem. Přispívající často znají někoho, kdo jejich služby využívá, nebo v nich dokonce sami pracují, takže si uvědomují jejich přínos pro společnost a zároveň vědí, jak moc bojují o každou korunu, aby mohli zlepšit svoje služby. Vždy přispíváme na konkrétní věc, nikdy na provoz organizace, takže klienti vědí, jak přesně budou jejich finanční příspěvky použity.

Jak akci vnímají vaši studenti a návštěvníci studia? Jaký je ohlas?
Ohlas je velmi dobrý. O lekce je zájem a vybraná částka je rok od roku vyšší. V prvních ročnících jsme vybírali kolem 5.000,-, a minulý rok jsme už přesáhli 11.000,-! V roce 2013 jsme v červnu vyhlásili narychlo charitativní lekce z důvodů povodní, které silně zasáhly nedalekou obci, kde bydleli i naši klienti, a ohlas byl naprosto úžasný. Byly to jedny z nejhezčích lekcí, měly úplně jiný náboj plný sounáležitosti a vzájemné podpory.

"Mě osobně tyto projekty nabíjí energií, obohacují mě a zároveň vedou k pokoře. K uvědomění si, že vlastně máme mnoho, které můžeme nabídnout potřebným, aniž bychom se kvůli tomu sami stali chudšími, naopak stáváme se bohatšími."

Pokud bychom chtěli přispět, je to možné?
Hodně klientů chce přispět, ale nemůže se lekce zúčastnit, pro tento případ máme schránku na příspěvky ještě i v průběhu dalšího týdne po akci ve studiu a klienti tak mohou přispět i dodatečně po akci. (pozn. redakce – pokud byste chtěli přispět v rámci aktuální akce Jóga pro druhé, která proběhne 4.1.2015 a nevyjde Vám to zastavit se v Jóga studiu Poděbrady, kontaktujte prosím Danu na dana@jogapodebrady.cz)

Chtěla byste něco vzkázat ostatním?
Služba nebo pomoc druhým je vlastně praktikovaní karma jógy. Bylo by krásné, kdyby náš projekt nebyl ojedinělý a více lektorů ho nabízelo. Není to nic organizačně složitého a výsledek opravdu stojí za to. Nemusíte být nutně majitelem studia, abyste tuto akci nabízeli. Stačí si najít vhodný prostor, třeba Vám ho majitel pronajme i zdarma jako jeho příspěvek na dobrou věc (naše první ročníky probíhali přesně takto) a pak si vybrat organizaci, které chcete pomoci. Velmi rádi s Vámi budou spolupracovat, nikde Vás neodmítnou ani s tím nejmenším příspěvkem! Mě osobně tyto projekty nabíjí energií, obohacují mě a zároveň vedou k pokoře. K uvědomění si, že vlastně máme mnoho, které můžeme nabídnout potřebným, aniž bychom se kvůli tomu sami stali chudšími, naopak stáváme se bohatšími.

Komentáře (0)
Petra Šlechtická

Zakladatelka Yogapoint.cz - nezávislý rozcestník ve světě jógy a zdravého životního stylu.

Petra je nadšenou praktikantkou a lektorkou restorativní jógy a inspiruje skrze blogUmění odpočinku.

28.12.2014 - 21:56

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám