Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tipy pro příjemnější ráno a jak úspěšně začít den

radost

Taky se vám někdy nechce vstávat? Já jsem s ranním vstáváním měla dlouhou dobu problémy, ale když se na to mnohdy otravné vstávání, kdy všechno začíná zase od znova, podíváme jiným způsobem, může se pro nás stát probouzení se do nového dne něčím jedinečným a dokonce i něco, na co se můžeme těšit už před spaním.

Určitě každý někdy neměl chuť vstávat. Ono se taky není čemu divit – mnohdy na nás čeká spousta práce, testy ve škole, různé úkoly a další události. A s ránem začíná vše od začátku – vstát z postele, nasnídat se, obléknout se, vyčistit si zuby, utíkat na autobus… Nepřipadá vám to někdy otravné a stále to samé dokola – ten samý koloběh, který ránem začíná a večerem končí? Může to tak být, ale i nemusí – je to jen o tom, jak se na to díváme a jak celý start do nového dne bereme.

Já jsem se poslední dobou hodně zaměřila na ranní problémy a na to, jak se ráno lidé chovají – jak jsou naladěni – zda pozitivně, či spíše negativně, zda se chovají jinak, než když jsou již úplně při vědomí a čilí. Odpověď je ano – stejně jako každou jinou část dne, tak i ráno prožíváme odlišným způsobem. Někdy je opravdu vtipné pozorovat, jak jsou někteří lidé po ránu „mimo“, sotva se ještě se zavřenýma očima dobelhají k lednici, kde si uloupí něco k snědku, to pozřou, nahází na sebe v cuku letu nějaké oblečení a šup šup do práce (pokud tito lidé nemusí řídit, tak si v dopravním prostředku jistojistě ještě nějakou chviličku pospí).

A pak tu jsou ti, kteří už od rána hýří dobrou náladou, jsou akční, myslí naplno, jsou pohotoví, bdělí, probuzení k životu a těší se na to, co jim nový den přinese. Samozřejmě existuje mnohem více možností, jak lidé snášejí ranní vstávání (vždyť každá bytost je jiná a tak každý ráno vnímáme, prožíváme a chováme se jinak), ale výše uvedené příklady jsou podle mě k vidění nejčastěji.

Rozhodně si myslím a jsem zastáncem toho, že by se mělo myslet pozitivně a snažit se na všem (i na tom špatném) najít něco dobrého.

jak si uzit rano

Proto vám přináším pár tipů pro zpříjemnění rána a veselejší start do nového dne

Myslete pozitivně!

Jistě, když je někdo pesimista nebo člověk, kterému je vše tak nějak jedno, tak to půjde asi těžko. Ale zkuste již před spaním myslet na něco hezkého, co vás nedávno potěšilo, komu jste naposledy udělali radost, s kým jste se od srdce pořádně zasmáli. Vybavte si nějakou takovou vzpomínku a zaměřte se na ni. Určitě se bude s takovými myšlenkami usínat lépe, stejně i jako vstávat.

Když zapípá budík, někdo vás probudí, nebo v tom nejlepším případě vás probudí záře vycházejícího slunce, neděste se.

Pokud z rána máte spíše negativní pocity, změňte to – vždyť ráno se probouzí a ožívají všichni kolem, ptáci zpívají, slunce svítí… Najděte si na ránu něco pozitivního – něco, na co se můžete těšit. Nebude to třeba vydatná zdravá snídaně? Nebo co takhle se těšit, až si oblečete tu novou mikinu, kterou jste si včera pořídili? Nebo se můžete těšit na jógu, s kterou se váže další tip.

Zacvičte si jógu!

Po ránu není pro tělo nic lepšího, než si ho protáhnout, rozproudit krev v žilách, aktivovat a zapojit svaly v celém těle a v neposlední řadě také zklidnit mysl. A jak jinak než jógovými technikami a sestavami. Několik pozdravů Slunci celé tělo rozproudí, zahřeje, uvolní, protáhne a hned se budete cítit více soustředění, schopní, plní energie a budete mít větší chuť do života. Určitě se po ránu hned nemusíte pouštět do nějakých balančních a silových pozic jako je např. pozice vrany, loďky apod. Naopak pozicemi vhodné pro protažení je např. pes hlavou dolů, kobra, pozice trojúhelníku a bojovníka.

Pokud nemáte čas rozbalit jógamatku a v klidu a beze spěchu praktikovat ásany, co takhle se během pár minut protáhnout jen třeba v posteli?

Vaše tělo vám za to bude vděčné a během dne se vám samo odmění – budete lépe koncentrovaní, budete mít více energie a budete také pružnější a nebudete tak ztuhlí.

Uvědomte si, jak se doopravdy cítíte.

Jste ráno nepříjemní nebo naopak hýříte optimismem? Máte dobrou nebo špatnou náladu? A proč? Uvědomte si to a uvidíte, že tak o sobě můžete zjistit více a třeba i něco, co jste zatím nevěděli (tedy věděli, ale až teď jste si to uvědomili).

Vnímejte své tělo, zaměřte se na dýchání, nadechujte se zhluboka a výdechy ještě více prodlužujte.

Relaxujte a usmějte se. Den je s úsměvem vždycky lepší!

Důležité je dívat se na ráno pozitivně – vždyť ráno se nám naskýtá tolik možností – celý den před námi, stejně jako jógová praxe, setkání s přáteli, dobré jídlo… Kdo by se nyní už na ráno netěšil?

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

20.03.2016 - 12:51

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám