Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

2 + 2 tipy, jak se zbavit stresu před pohovorem

Před pár týdny mě oslovila kamarádka, která tvoří profesionální CVčka a profily na LinkedIn, abych napsal pár tipů k uvolnění pro ty, kteří se chystají k pohovoru. A protože, jak jsem psal v minulém článku, jóga není útěk z reality a pohovory do naší reality patří, možná se tyto tipy sejdou i vám. Přeji vám pohodový pohovor ;-)

Máte také chvíle, kdy nenacházíte ta správná slova, fakta, která jste vždy znali, jako by se vám vykouřila z hlavy a sebevědomí a pohotovost, díky kterým byste si zachovali tvář nebo dokonce zazářili, se začnou probírat až v okamžiku, kdy je situace, ve které byste vše zmíněné použili, nenávratně pryč?

Tento popis se hodí stejně dobře do supermarketu, kde vás právě dopálila drzá prodavačka, jako na pohovor. V té druhé situaci nám ovšem na výsledku záleží natolik, že nás stres až paralyzuje.

Dnes vám přináším 4 tipy, jak s takovým stresem zatočit, a to hned při prvních příznacích.

Večer před pohovorem

1. Udělejte si čas sami pro sebe

Určitě jste si již prošli webové stránky společnosti a zjistili jste všechny dostupné informace. Pokud vám to ale v hlavě ještě stále šrotuje, protože neustále přemýšlíte, co víc byste ještě pro přípravu mohli udělat, na co hlavně nezapomenout a jak se prezentovat v tom nejlepším světle, a s odeznívajícím večerem to místo spokojeného spánku vypadá na bezesnou noc, na chvíli se zastavte.

Ztlumte osvětlení (ideálně 30-60 minut před ulehnutím) nebo rovnou zapalte svíčky, zhasněte a uvelebte se do křesla. Nechte myšlenky, ať si poletují, ale nevěnujte jim již příliš pozornosti. Nechte se ukolébat do příjemného rozpoložení a spíše, než myšlenky, vnímejte klid, který se mezi myšlenkami objevuje. Klidně také dýchejte.

Pokud se na to cítíte, můžete si sednout do tureckého sedu a zkusit jednoduchou meditaci – zavřete oči a věnujte pozornost svému volně probíhajícímu nádechu a výdechu. V případě, že byste neudrželi rovná záda, opřete se o zeď.

Tyto techniky vám pomohou zklidnit myšlenky a připravit se na hluboký a nepřerušovaný spánek. Prostředí s tlumeným osvětlením či bez osvětlení, navíc podpoří produkci melatoninu, hormonu, jehož nedostatek způsobuje nespavost.

2. Uvolněte se

Ke zklidnění myšlenek můžete na závěr přidat ještě uvolnění celého těla – tentokrát již vleže na posteli. Projděte postupně část po části celé tělo a nechte z něj odeznít všechno případné napětí, ideálně s každým dalším výdechem. Už jen tím, že si každou část těla v klidném rozpoložení uvědomíte, dáváte jí prostor k uvolnění a regeneraci.

Můžete začít od chodidel nebo od hlavy, např: Uvolněte obě chodidla, lýtka i holeně, stehna, břicho, bedra, zbývající část zad a oblast okolo lopatek, přední stranu hrudníku, ramena, paže, dlaně a prsty, krk, hlavu a oči.

Ráno před pohovorem

1. Zacvičte si

Nemám na mysli nějaké velké posilování, spíše několik protahovacích cviků. Ideální je jógový pozdrav slunci – povzbudí vás, protáhne a zajistí vyrovnání dysbalancí a správné postavení těla, které už samo o sobě způsobí, že se začnete cítit dobře, a dodá vám sebedůvěru.

Schválně si můžete hned teď zkusit, jak se budete cítit, když budete chvíli stát „zhrouceně“ – předsunutá ramena, celkově povadlý postoj, rozložení váhy těla je neurčité. Když se naproti tomu napřímíte, budete stát pevně na svých chodidlech, dostanete kotníky, kyčle, ramena a uši z profilu do jedné linie, mírně pozvednete bradu a přidáte lehký úsměv, vykročíte do nového dne s takovou energií, že vás nic nezastaví.

2. Dýchejte

Před samotným pohovorem, až budete čekat na personalistu, se několikrát zhluboka nadechněte a vydechněte. Klidný a hluboký dech totiž velmi úzce souvisí s klidnou a vyrovnanou myslí a také se srdeční frekvencí, tepem. Pokud dech zpomalíte, zpomalíte i tep a budete mnohem klidnější. Hluboký dech navíc zajistí dostatečný přísun kyslíku do všech částí těla i do mozku – takže budete celkově více uvolnění a dáte prostor i své intuici, abyste na každou otázku a v každém okamžiku zareagovali tak, abyste svému budoucímu zaměstnavateli ukázali to nejlepší, co ve vás je.

Další tipy, jak posílit své sebevědomí, zbavit se stresu, bolavých zad, problémů se spánkem, s dýcháním nebo s přebytečnými kily najdete v kurzu Od začátku správně.

 

Komentáře (0)
Pavel Hub

Vede lekce ashtanga vinyasa jógy od roku 2003. Je autorem kurzu online jógy a výukového DVD Ashtanga Vinyasa jóga pro začátečníky a středně pokročilé. Začínal s power jógou a po několika měsících pravidelné praxe se dostal k jejím kořenům, Ashtanga vinyasa józe. Absolovoval semináře a učitelské programy například u učitele Madonny a Stinga - Dannyho Paradise, první západní učitelky Ashtangy - Nancy Gilgoff, ale také u Georga Wögingera, který přivezl Ashtangu do Prahy nebo u Dalibora Štědronského, předního českého Ashtanga učitele. V současné době vede Pavel pravidelné kurzy, soukromé a firemní lekce a pořádá jógové víkendy a semináře po celé České republice

22.05.2016 - 21:15

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám