Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ásany v pohybu: workshop aštanga jógy s Borisem Georgievem

workshop

O aštanze, či obecněji o vinjása józe, se často hovoří jako o meditaci v pohybu. Jaké má ale toto chápání praktické dopady pro vedení pohybu samotného? A jaký význam má pohyb pro nastavení pozic?  Na tyto otázky budeme hledat odpovědi na workshopu s Borisem Georgievem, který proběhne v listopadu v Praze.

Když zaujímáme jógové pozice, často se v nich různě doopravujeme ještě během prvních dechů, někdy dokonce celých pět dechů, které v pozicích běžně v aštanze zůstáváme. Různě pozice  “dotahujeme”. Také učitelé často poskytují “adjustementy” v pozicích – buď slovní, nebo fyzické – rukama pomůžou vyladit a případně prohloubit pozici.

Boris Georgiev patří mezi nejzajímavější současné učitele aštanga jógy. Působí ve Vídni, kde založil první aštangové studio v německy mluvících zemích. Do Prahy jezdí učit již mnoho let, v posledních třech letech se s ním můžete pravidelně setkávat ve studiu Akasha.

Pro Borise Georgieva ale nastavení se v té které ásaně začíná už v tu chvíli, kdy do ní začínáme vstupovat. Cesta do pozice je v jeho přístupu pro její výsledné nastavení zcela klíčová.  Pozornost bychom tedy neměli věnovat až poslední fázi pohybu, zastavení se v ásaně, ale celé vinjáse.

Jógové ásany jsou tak výsledkem toho, jak uskutečníme vstup do té které pozice. Boris to vysvětluje následovně. Představte si pohyb – přechod mezi pozicemi – natočený nebo nafocený na klasický film.

Ten  je rozdělený do množství malých políček. Nastavení těla v každém jednotlivém políčku je stejně důležité jako nastavení těla ve výsledné pozici. A nejde jen o to přisoudit důležitost procesu – tedy přechodu mezi pozicemi, cesta do pozice určuje to, jak ji zaujmeme. V této logice je totiž pozice posledním políčkem filmu, koncem cesty, kde chvíli spočineme.

workshop1

Ideálně tedy vstoupíme do pozice už v takovém nastavení, že ji pouze prohloubíme dechem, ale příliš se v ní už neupravujeme (chceme-li udržet mysl opravdu klidnou a ponořenou). Tento princip můžeme uplatňovat na všechny jógové přístupy založené na vinjáse, tedy na propojení pohybu a dechu, kdy probouzíme v těle pocit plynutí.

Často se ale vinjása  redukuje na pouhé “přesouvání se” mezi pozicemi a opomíná se porozumění souhry těla a  provedení pohybu. S Borisem budeme na workshopu pracovat na tom, aby  byl pohyb smysluplný (šel odněkud někam) a vedený s minimálním úsilím. Také potřebujeme pracovat v souladu s dechem a toto propojení chápat organicky, pohyb se uskutečňuje na dechové vlně, kterou vědomě rozvíjíme.

Boris Georgiev je učitel, který v sobě snoubí metodika, zastánce čistého a přirozeného pohybu postaveného na souhře celého těla (je inspirovaný mimo jiné spirální dynamikou) a intuitivního a zvídavého hledače, který pracuje “tady a teď”.

Jeho učení je založené také na přesném pozorování a diskusi se studenty o tom, co je pro ně přínosné a užitečné. Boris nepřichází s předem danou metodou nebo představou o tom, jak má vypadat ta která ásana, nebo vinjása, kterou by aplikoval na každého bez rozdílu, což je přístup, se kterým se v aštanze setkáváme bohužel velmi často.

Spíše v průběhu své jógové a pedagogické praxe artikuloval určité principy, které jsou dostatečně otevřené na to, aby se daly aplikovat na různá těla a různé praxe. Pokud se zúčastníte Borisova workshopu, můžete se stát svědky vznikajících věcí, být při tom a hodně se naučit. Myslím, že lze bezpochyby říct, že Boris učí srdcem.

workshop3

Program workshopu

Workshop otevřeme akrojógou. Spojení akrobacie a jógy je totiž založené na vědomé práci s těžištěm, což je zkušenost, která se nám bude hodit v následujících blocích. Hravou formou vyzkoušíme, jak pracovat s těžištěm nejen na zemi, ale také ve vzduchu. Boris říkává, že akrojóga nám ukáže, jak a zda vůbec používáme bandhy.

Samostatný blok budeme věnovat pozdravům slunci A a B. Nenechme se mýlit jistou „notoričností“ tématu, kde jinde prozkoumávat návaznost pohybu mezi pozicemi, než v sekvenci, ve které – kromě psa hlavou dolů – nezůstáváme ve výdržích. Pozornost budeme věnovat i „vinjásám“ mezi pozicemi vsedě. Zatímco v pozdravu slunci pozicemi spíše procházíme, než bychom mezi nimi přecházeli, u stojných pozic je situace trochu jiná. Vždy v nich zůstáváme a prodýcháváme je.

V samostatném bloku se budeme učit vést pohyb tak, abychom do pozic vstupovali s lehkostí a nemuseli je různě dotahovat a vylepšovat. Poslední workshopový blok bude věnovaný balančním pozicím na rukou. Spojíme práci s těžištěm, souhrou celého těla a dechem a budeme hledat rovnováhu a používat minimální úsilí jak ve vinjásách, které nás do těchto pozic vedou, a kterými z nich odcházíme, tak ve výdržích.

V rámci workshopového programu proběhne také Kirtan. Nenechte si ujít mantry pod vedením Borise a Renée, zpěv přirozeně prohlubuje a harmonizuje dech a navíc zpěv je přímá cesta k srdci a to se vždycky hodí otevřít! Vstupné na tuto část programu je dobrovolné.

 

Komentáře (0)
Alice Červinková

Praktikuji a učím aštanga a vinjása jógu. Jsem stále okouzlená tím, jak propojení pohybu a dechu funguje na mnoha různých úrovních a věřím, že i dynamické jógové směry mají terapeutický potenciál. Borise Georgieva považuji za svého učitele a velkou inspiraci nejen pro jógovou praxi.

23.10.2015 - 01:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám