Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Neviditelné energie

V zahradě funguje mnoho neviditelných sil. Některé z nich se projevují takovým způsobem, že je můžeme vysledovat. O jiných nevíme a při sezení nebo při práci v zahradě nám mohou působit potíže. Mnohé z těchto sil jsou však blahodárné a my se musíme snažit vytvořit jim bezpečný přístav.

Spodní vody

V zahradě mohou být místa, pod nimiž jsou ukryty spodní vody. Musíme o nich vědět a volit rostliny, kterým se v takových podmínkách daří – nemá smysl sázet zde ty, které potřebují sucho. Taková místa ovlivní design naší zahrady a měli bychom s nimi počítat ve všech svých plánech.

Spodní proudy mohou způsobit v zemi poruchy, které pak působí na rostliny nahoře. Mohou mít škodlivý vliv i na nás, sedíme-li či pracujeme nějakou dobu nad nimi. Nejlepší způsob, jak je objevit, je proutkaření. Než si vybudujeme kancelář nebo dílnu, stojí za to najmout si proutkaře, aby místo prozkoumal. To, že něco není v pořádku, naznačí i rostliny, jimž se nedaří – stromy, jež se bez zjevného důvodu nahýbají, keře napadené chorobami, rostliny, které nevypadají dobře a zdánlivě bez důvodu hynou.

Půda

Naším nejlepším spojencem v zahradě je zdravá půdy. Než se pustíme do pěstování rostlin, musíme se ujistit, že je pro ně půda vhodná. V pěstitelských školkách se prodávají testy půdy knihy o zahradničení poradí, jaké rostliny se kam hodí. Rostlinám milujícím kyselou půdu se nikdy nebude dařit v půdě zásadité a naopak. Zahrada feng shui by se tomu měla poddat. Nemůžete neustále upravovat půdu, abyste v ní mohli pěstovat své oblíbené rostliny. Před koupí domu proto stojí za to podívat se na okolní zahrady a zjistit, kterým rostlinám se v této oblasti daří.

Půda je živý subjekt, plný mikroorganismů, z nich každý hraje v systému zahrady svou roli. Zahrada feng shui si těchto mikroorganismů cení. Měli bychom jim zajistit vhodné podmínky, jako přístup slunce, deště a vzduchu a živiny, které získají z kompostu a kuchyňského odpadu. Dnes už víme o škodlivosti pěstování rostlin pod platovými nebo mikrotenovými fóliemi, které sice zabrání růstu plevele, ale zároveň dusí mikroorganismy a způsobují, že půda zmrtví a pozbude života.

Duch místa

Někteří lidé věří, že stromy a rostliny jsou nadány duchem. Jiní respektují vztah, který si dlouhověké stromy vybudovaly se zemí, podporu a výživu, kterou poskytují mikroorganismům, jiným rostlinám a živým tvorům včetně člověka. Každá zahrada má svou skupinu savců, ptáků a hmyzu, dokonce i plžů, kteří hrají v systému jistou roli. I nejmenší neodborný zásah do půdy a jejího chemického složení se může neblaze promítnout do ekologického řetězce. V zahradě feng shui si těchto spolupracovníků vážíme.

Energie kosmu

Lidé starých věků všude na světě ctili úlohu, kterou v jejich životě a při pěstování plodin hrálo slunce, měsíc a počasí. To se odráželo v řadě jejich slavností. Vesmír ovlivňuje to, čím jsme, a určuje naše charaktery. Platí to i ve světě rostlin, i když ty nedokážou přebírat odpovědnost za svůj osud a okolnosti jako my. Nejvhodnější podmínky pro ně musíme stanovit sami. Velkou měrou je zlepšíme, řídíme-li se měsíčním cyklem. Pěstování rostlin na základě měsíčních fází je dávno známá dovednost a vyžaduje od nás pouze pozorování oblohy nebo sledování úplňku či novu v kalendáři.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.02.2010 - 13:16

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám