Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Víte jak na výběr jogínských kalhot?

Po první hodině jógy neskrýváte nadšení a cítíte, že jste objevili nový koníček. Máte chuť začít ladit výbavu na další lekce, ale nevíte od kterého kousku začít. Za číslo 1 sice považujeme cvičební podložku, ale tu si můžete ve studiu půjčit. Proto si dnes představíme číslo 2 –  kalhoty vhodné na jógu. Prozradíme vám, proč jsou tak důležité a na co se při jejich výběru zaměřit.  

Bez fyzické a psychické pohody to nepůjde

Jóga vyžaduje vaši hlubokou koncentraci a zároveň psychické i fyzické uvolnění. Při hodině jógy zůstávají všechny problémy za dveřmi sálu. Tohoto stavu nedocílíte, pokud neustále zápasíte se svým oblečením. Škrábání se, popotahování pasu a nohavic nebo komplex, že vám to dostatečně nesluší, jsou nepřátelé kvalitní cvičební hodiny. Vyhlaste boj proti těmto omezujícím faktorům a soustřeďte se na výběr pravých, pohodlných kalhot, které když si obléknete, zaručí, že nebudete myslet na nic jiného než na správné dýchání.

Střih a délka hrají prim

Prvně se zaměřte na tvar kalhot. Ačkoliv jsou nyní trendy přiléhavé legíny, pořád dál fandíme především kalhotám volným. Při józe je nezbytně nutná správná krevní cirkulace, které v upnutém a těsném oděvu nedosáhnete. Navíc, máte-li pocit, že je váš zadeček nebo stehna větší, než je žádoucí, a přeje si je spíše schovat, nepatří legíny mezi vhodnou volbu. Za nás navrhujeme vybírat mezi užšími tepláky a širšími tureckými kalhotami. 

Délka kalhot se odvíjí od typu jógy, kterému se chcete věnovat. Například Bikram jóga se cvičí ve vysokých teplotách vzduchu, na kterou si rozhodně oblečte krátké kraťasy. V letních měsících při cvičení klasické jógy vsaďte na Capri kalhoty, v zimě zvolte maximální délku kalhot, tak aby všechny klouby na nohách byly v teple. Zamezíte tím jejich ztuhnutí.

Kalhoty do pasu zaručí největší pohodlí

Při přechodu z pozice psa do pozice dítěte hrozí, že vám legíny střižené jako bokové kalhoty zkrátka sjedou. Na rozdíl od kalhot končících v pase, ty vždy drží jako ulité. Mnohdy se cvičí ve studeném, nevyhřátém sále, kde dozajista oceníte, že jsou vaše záda v teple a neprochladnou. Někdy ale působí vysoké kalhoty jako staromódní. Jako kompromis doporučujeme kalhoty s rolovacím pasem, u kterých výšku jednoduše nastavíte podle aktuální potřeby.

Souboj materiálů – syntetika, bavlna nebo vlna

Jakékoliv oblečení na jógu by mělo být funkční, tj. prodyšné, savé, s odvodem vlhkosti pokožky a rychle schnoucími vlastnostmi. Tyto předpoklady zpravidla splní tři typy materiálů.

První z nich představuje syntetika. Jedná se o nejlevnější a vzorově nejrozmanitější materiály.  Kalhoty rovněž najdete v mnoha barevných provedeních. Nicméně, nylon a jiné umělé látky nejsou tak prodyšné, jak je potřeba a snadno se v něm zapaříte. Oblečení často elektrizuje, a pokud máte citlivou pokožku, pak se zřejmě budete v jednom kuse škrábat.

S celou filozofií jógy a životním stylem, který nám přináší, ladí o něco více oděvy vyrobené z (bio)bavlny. Při jejich pořízení sáhnete sice hlouběji do peněženky, přínosem vám ale budou kalhoty prodyšné, z měkoučké a pohodlné látky. Na druhou stranu, nečekejte žádné designové perly nebo originální vzory. Bavlněné kalhoty se vyrábějí v několika barvách a tím variabilita končí. Nelekněte se, pokud (bio)bavlnu doplňují umělá vlákna, např. elastan. Zaručují totiž alespoň malou míru elasticity kalhot.

Vlna je třetím používaným materiálem pro výrobu jogínských kalhot. Upřednostňujeme hlavně Merino vlnu, což stoprocentně přírodní materiál. Mezi jeho významné vlastnosti řadíme vysokou prodyšnost a odolnost vůči zápachu. Takže se nebojte nepříjemného odéru, pokud se zpotíte. Při praní oblečení z Merino vlny buďte obezřetní a použijte speciální prací program, odměnou vám však bude vysoce komfortní pocit při cvičení.

Nyní znáte všechny potřebné informace pro výběr ideálních kalhot, držíme palce, ať brzy objevíte kalhoty svých snů. Namaste, milí jogínští přátelé.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

21.04.2018 - 13:12

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám