Tekuté zlato, aneb vyrobte si své vlastní zlaté ghí
Základem pro vaření v ájurvédě je ghí. Říká se o něm, že ztvárňuje všechny vlastnosti ryzího zlata. Výrobou vlastního „zlatého ghí“ podporujeme podstatu svého záměru a snahu dělat to, čemu věříme. Rádi bychom vás inspirovali v duchu „Eat Your Best and Leave the Rest!“ neboli “Jezte jen to nejlepší, ostatní nechte být“.
Dle ájurvédských textů je ghí jedním z nejcennějších pokrmů a léků, který je vhodný všude tam, kde se používá máslo. Výborně chutná, je lehce stravitelné a také může snížit hladinu cholesterolu, protože na-pomáhá trávení tuků. Ghí je nejlepší tuk na vaření, jelikož se dá zahřát na velmi vysokou teplotu, aniž by se přepálil.
Ghí, jež naše babičky znaly jako přepuštěné máslo, má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v lednici. Naopak, je dokonce lepší jej udržovat mimo. V Indii se vyrábějí speciální léčebná ghí, která jsou i sto let stará!
Komerčně vyráběné ghí je možno sehnat v indických obchodech, některých supermarketech a v obchodech se zdravou výživou, ale nad vlastnoručně vyrobené domácí ghí prostě není – chuť i kvalita jsou mnohem lepší. Navíc rituál, jenž výrobu provází, mu dodá jemnou, avšak velmi hlubokou energetickou hodnotu, kterou ostatní zaručeně poznají… Obzvlášť když vaření je doprovázeno zpěvem…
“Kdo jí pravidelně rýži, ghee, mléko a teplou vodu, toho životní energie nebude klesat.”
Charak Samhita
Jak na vlastní ghí ?
Pro výrobu ghí je nejlepší používat máslo z místních zdrojů. Vezměte půl kila až kilo kvalitního másla a vložte ho do hrnce se silným dnem, ideálně nerezového nebo skleněného. Na mírném plamenu máslo rozpusťte a dále na středním plamenu vařte tak, aby mírně bublalo. Na povrchu se utvoří pěna. Můžete ji sebrat, ale pokud tak neučiníte, pěna sama během procesu výroby klesne ke dnu hrnce. Mnozí upřednostňují pěnu nechat sednout, neboť dodá ghí léčebné vlastnosti. Pokračujte ve vaření másla dalších patnáct až dvacet minut.
Poté si všimnete, že se na dně hrnce začíná tvořit usazenina, ale pěna na povrchu se již netvoří. Tady je třeba se mít na pozoru. Snižte plamen na minimum, jinak se usazeni-na na dně připálí a zničí chuť, a tím pádem i kvalitu ghí.
Dál se ghí vaří velmi jemně. Tvoří se v něm jen mírné bublinky, barva je čirá a zlatá. Jak-mile je ghí hotové, ucítíte nezaměnitelné karamelové aroma. Nechte ghí vychladnout a poté přeceďte přes mul, plenu nebo jemné sítko do čisté, suché a nahřáté sklenice. Ujistěte se, že usazenina (svařený mléčný cukr neboli laktóza) zůstala na dně hrnce.
Nejlepší je dělat ghí v dorůstající fázi měsíce či za úplňku. Mnoho lidí považuje výrobu ghí za posvátný rituál. Věnují jí tak svou plnou pozornost a proud vědomí, čímž dají plně vyniknout nejlepším vlastnostem ghí ve smyslu přísloví:
„Miluj to, co děláš, bude tě to milovat na oplátku.“
Zúčastněte se Ájurvédských snídaní
Naším cílem je přiblížit lidem evropskou ájurvédu použitelnou v dnešní době, ale přitom nepotlačit její indické kořeny. Krátce řečeno, vzít si z její tisícileté historie to nejosvědčenější a nejlepší. Proto jsme se rozhodli predstavit ajurvédu skrze dobré, excelentní jídlo, a ukázat, že zdravé stravování muze byt pestré, neuvěřitelně chutné a především nezatěžuje. Po ajurvédské snídani se cítíte zasycení, ale ne přejedení a nepocitujete únavu. Ba naopak – jste úplně nabití energií, jako po dobrém tréninku.
12.09.2016 - 21:17
-
Zdravá výživa
Podzim v kuchyni Podzim je krásné roční období. Někdo může namítat, že je plné smutku, že Slunce odchází a...
-
Životní styl a zdraví
Veganská zmrzlina z jedné ingredience Přestože je tu podzim a léto se s příjemnými tropickými teplotami skončilo, neznamená to však, že bychom...
-
Zdravá výživa
Doba jedová aneb Ach, ta naše strava Žijeme v době jedové. Všechny potraviny jsou plné konzervantů, stabilizátorů, emulgátorů, prostě éček (synonyma pro chemické...
-
Zdravá výživa
Recept – veganská pohanková sekaná Ať už jste vegan, nebo chcete jen odlehčit svůj jídelníček a dopřát si něco zdravého, vyzkoušejte...
-
Životní styl a zdraví
Pěstujte v sobě lásku k jídlu Neexistuje zdravé a nezdravé jídlo, existuje pouze zdravé a nezdravé myšlení Možná hned s touto úvodní...
-
Zdravá výživa
4 smoothies recepty, ze kterých si vybere každý Smoothies alias počeštělá „smůtýčka“ jsou vynikající svěží snídaní či svačinou, kterou za několik málo minut zvládne...
-
Doporučujeme
Královská ájurvédská masáž Abhyanga Součástí ájurvédské cesty je čištění, ve smyslu odplavování toxinů z těla, které otevírá prostor pro harmonii...
-
Doporučujeme
Víc než masáž Většina lidí funguje na systému výkon – odměna. Patříte mezi ně? Pak asi víte, jak skvělý...
-
Ayurvéda
Ajurvédská snídaně Kde získávat stále novou životní energii? A jak si ji udržet? Otázky, které si v dnešní...
-
Zdravá výživa
Zodpovědnost a zdraví Chceme-li cokoli změnit, musíme začít u sebe. Nejde jen o změnu pohledu, zvyků, názorů či životního...
-
Doporučujeme
O stravování v jednoduchosti Život je jednoduchý. Záleží ovšem na tom, jak jej prožijeme. Většinou si přejeme, aby náš život...
-
Doporučujeme
Akademie léčivé výživy: Zdraví lidé tvoří zdravou společnost Ideál zdravé společnosti se táhne jako červená nit celou historií lidstva. Existuje celá řada přístupů ke...
-
Zdravá výživa
Tykev patison – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny V posledních letech pozorujeme u lidí, kteří se zajímají o své zdraví, poměrně výrazný posun směrem...
-
Blogy
Víkend plný poznávání, aneb prožít změny a nastavit nové možnosti, kam investovat energii Díky spolupráci s YogaPoint.cz jsem měla možnost jít na seminář o tom, jak stravovací návyky
-
Zdravá výživa
Pastinák – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny V dnešních časech globalizace, možnosti cestování a poznávání jiných částí světa včetně místní kuchyně a exotických...
-
Zdravá výživa
Akademie léčivé výživy – škola pro všechny, kteří chtějí aktivně pečovat o své zdraví Pokud už léta hledáte ten správný styl stravování, vyzkoušeli jste dělenou stravu
Komentáře