Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tekuté zlato, aneb vyrobte si své vlastní zlaté ghí

ghi1

Základem pro vaření v ájurvédě je ghí. Říká se o něm, že ztvárňuje všechny vlastnosti ryzího zlata. Výrobou vlastního „zlatého ghí“ podporujeme podstatu svého záměru a snahu dělat to, čemu věříme. Rádi bychom vás inspirovali v duchu „Eat Your Best and Leave the Rest!“ neboli “Jezte jen to nejlepší, ostatní nechte být“.

Dle ájurvédských textů je ghí jedním z nejcennějších pokrmů a léků, který je vhodný všude tam, kde se používá máslo. Výborně chutná, je lehce stravitelné a také může snížit hladinu cholesterolu, protože na-pomáhá trávení tuků. Ghí je nejlepší tuk na vaření, jelikož se dá zahřát na velmi vysokou teplotu, aniž by se přepálil.

Ghí, jež naše babičky znaly jako přepuštěné máslo, má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v lednici. Naopak, je dokonce lepší jej udržovat mimo. V Indii se vyrábějí speciální léčebná ghí, která jsou i sto let stará!

Komerčně vyráběné ghí je možno sehnat v indických obchodech, některých supermarketech a v obchodech se zdravou výživou, ale nad vlastnoručně vyrobené domácí ghí prostě není – chuť i kvalita jsou mnohem lepší. Navíc rituál, jenž výrobu provází, mu dodá jemnou, avšak velmi hlubokou energetickou hodnotu, kterou ostatní zaručeně poznají… Obzvlášť když vaření je doprovázeno zpěvem…

“Kdo jí pravidelně rýži, ghee, mléko a teplou vodu, toho životní energie nebude klesat.”
Charak Samhita

Jak na vlastní ghí ?

Pro výrobu ghí je nejlepší používat máslo z místních zdrojů. Vezměte půl kila až kilo kvalitního másla a vložte ho do hrnce se silným dnem, ideálně nerezového nebo skleněného. Na mírném plamenu máslo rozpusťte a dále na středním plamenu vařte tak, aby mírně bublalo. Na povrchu se utvoří pěna. Můžete ji sebrat, ale pokud tak neučiníte, pěna sama během procesu výroby klesne ke dnu hrnce. Mnozí upřednostňují pěnu nechat sednout, neboť dodá ghí léčebné vlastnosti. Pokračujte ve vaření másla dalších patnáct až dvacet minut.

Poté si všimnete, že se na dně hrnce začíná tvořit usazenina, ale pěna na povrchu se již netvoří. Tady je třeba se mít na pozoru. Snižte plamen na minimum, jinak se usazeni-na na dně připálí a zničí chuť, a tím pádem i kvalitu ghí.

ghi2

Dál se ghí vaří velmi jemně. Tvoří se v něm jen mírné bublinky, barva je čirá a zlatá. Jak-mile je ghí hotové, ucítíte nezaměnitelné karamelové aroma. Nechte ghí vychladnout a poté přeceďte přes mul, plenu nebo jemné sítko do čisté, suché a nahřáté sklenice. Ujistěte se, že usazenina (svařený mléčný cukr neboli laktóza) zůstala na dně hrnce.

Nejlepší je dělat ghí v dorůstající fázi měsíce či za úplňku. Mnoho lidí považuje výrobu ghí za posvátný rituál. Věnují jí tak svou plnou pozornost a proud vědomí, čímž dají plně vyniknout nejlepším vlastnostem ghí ve smyslu přísloví:

„Miluj to, co děláš, bude tě to milovat na oplátku.“


Zúčastněte se Ájurvédských snídaní

Naším cílem je přiblížit lidem evropskou ájurvédu použitelnou v dnešní době, ale přitom nepotlačit její indické kořeny. Krátce řečeno, vzít si z její tisícileté historie to nejosvědčenější a nejlepší. Proto jsme se rozhodli predstavit ajurvédu skrze dobré, excelentní jídlo, a ukázat, že zdravé stravování muze byt pestré, neuvěřitelně chutné a především nezatěžuje. Po ajurvédské snídani se cítíte zasycení, ale ne přejedení a nepocitujete únavu. Ba naopak –  jste úplně nabití energií, jako po dobrém tréninku. 

 

 

Komentáře (0)

Gary Wright

The Grazing Daysi team have been catering 5***** home stye food, offering inspiring vegetarian cuisine and Ayurvedic dosha balancing food for specific events such as yoga and meditation retreats.

12.09.2016 - 21:17

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám