Pastinák – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny

Zdroj: Shutterstock
V dnešních časech globalizace, možnosti cestování a poznávání jiných částí světa včetně místní kuchyně a exotických plodů, jako bychom měli občas sklony přehlížet naše domácí „poklady“. Je celkem přirozené, že člověk obdivuje to, co je jiné, nadchne se pro nově objevené a rád vyzkouší vše neznámé. Nezapomínejme ale, že pro nás je nejzdravější právě to, co roste na naší zahrádce.
Krásným příkladem výjimečné kvality našich potravin mohou být některé druhy domácího maloplodého ovoce, které se svým obsahem i působením na lidský organismus hrdě řadí mezi dnes tolik populární skupinu super potravin – tedy potravin s obsahem některých látek vyšším, než jakýkoli jiný druh rostoucí jinde na světě. Vzpomeňme namátkou třeba na černý rybíz nebo černý bez.
Pro své zdraví ovšem můžeme hodně udělat také používáním některých na první pohled zcela obyčejných plodů a zeleniny, například kořenové. Dobrým příkladem nám bude pastinák, jeden z nejstarších druhů zeleniny, který se pěstuje více než 3000 let. Původem snad z Kavkazu, Blízkého východu či střední Asie, postupně zdomácněl v celé Evropě a v plané podobě ho vídáme podél cest.

Zdroj: Shutterstock
Chtělo by se říci, že dnes u nás pastinák patří mezi méně používané zeleniny. Ale určitě už jste se také setkali s tím, že si v obchodě koupíte petržel a ta vůbec jako petržel nechutná. Přestože je bedýnka označená nápisem „petržel“, koupili jste si pastinák. Rozdíl mezi pastinákem a petrželí je nicméně patrný na první pohled podle nati. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, je lehce prohloubené. Pastinák také bývá výrazně větší, s horním průměrem kořene až pět centimetrů.
Velkou předností pastináku je jeho nenáročnost a k časté záměně zřejmě dochází i z toho důvodu, že dává oproti petrželi více než dvojnásobné výnosy. Kořeny se mohou sklízet již od července, většinou se ale sklizeň ponechává až na říjen, až začnou žloutnout listy. Po namrznutí získává totiž pastinák mnohem lepší chuť, a proto se často až do února ponechává na záhoně.
Pastinák obsahuje mnoho minerálů, bílkovin a třikrát více cukru, než mrkev. Je i cenným zdrojem vlákniny. Obsahuje vitamíny A, B a kyselinu listovou, ze všech kořenových zelenin má nejvyšší obsah vitamínu C – až 32mg ve 100g kořene. Svými léčivými účinky jsou známy kořen i plody pastináku, obvykle se podává ve formě nálevu ze 2–3 lžiček sušené drogy na 250 ml, přičemž běžné je vypít 2–3 šálky tohoto nápoje denně.

Zdroj: Shutterstock
Doporučuje se při revmatismu, plynatosti a neurózách, má totiž uklidňující účinky. Zlepšuje chuť k jídlu, působí močopudně a pomáhá při čištění močového měchýře od močových kamenů či písku. Mimo jiné se také traduje, že užití kořene pastináku spolu s mlékem příznivě působí na léčbu dnes už nepříliš rozšířených souchotin. Římané věřili, že kořen pastináku působí jako afrodiziakum.
Vzhledem k vyššímu obsahu silic by se neměl pastinák podávat ve velkém množství, raději méně a častěji. U velmi citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci ve formě podráždění kůže vystavené slunečnímu záření. Podobně může podráždění pokožky vyvolat i šťáva z rostliny a za prudkého slunce může zánětlivé projevy působit i styk s kořeny.
Zdá se, že využití pastináku v současné kuchyni je spíše krajové. V západní Evropě patří k základním zeleninám a petržel se používá především naťová, v ostatních částech Evropy převažuje užití kořenové petržele. Před příchodem brambor do Evropy se pastinák vařil jako příloha, připravovaly se z něj polévky, kaše a společně s ostatní kořenovou zeleninou sloužil jako základ pod maso, ke zvěřině a rybám. Při nedostatku byl sladký pastinák i významným zdrojem cukru, díky tomu je ale méně vhodnou zeleninou při redukčních dietách.
Může se podávat dušený nebo jen vařený, politý máslem. Přidává se do šťouchaných brambor, dá se zapékat a osmažit. Vynikající je do omáček, vhodný je i pro malé děti. Chuťově jej vhodně doplní bazalka, kopr, petrželka, tymián či estragon. V některých kuchyních se využívá specificky, např. Irové z něj vaří pivo, dělají se z něj marmelády.
Komentáře (0)
03.09.2015 - 14:27
-
Životní styl a zdraví
Přírodní zabijáci nemocí Stále se měnící a nevyzpytatelné počasí, které nás v posledních dnech (vlastně i letech) sužuje, je ideální...
-
Životní styl a zdraví
Detox za zrcadlem Několikrát denně se setkáváme se svým odrazem v zrcadle. Co je ale to, co vidíme? Jsme to...
-
Životní styl a zdraví
Rovnováha Tak jako rok potřebuje rovnováhu v podobě střídání ročních období, tak i my nesmíme zapomenout na...
-
Zdravá výživa
Podzim v kuchyni Podzim je krásné roční období. Někdo může namítat, že je plné smutku, že Slunce odchází a...
-
Jóga
Jóga a hubnutí Co si budeme nalhávat. Velká část lidí, kteří se začnou zajímat o jógu, touží po zázračném...
-
Životní styl a zdraví
Veganská zmrzlina z jedné ingredience Přestože je tu podzim a léto se s příjemnými tropickými teplotami skončilo, neznamená to však, že bychom...
-
Zdravá výživa
Doba jedová aneb Ach, ta naše strava Žijeme v době jedové. Všechny potraviny jsou plné konzervantů, stabilizátorů, emulgátorů, prostě éček (synonyma pro chemické...
-
Zdravá výživa
Recept – veganská pohanková sekaná Ať už jste vegan, nebo chcete jen odlehčit svůj jídelníček a dopřát si něco zdravého, vyzkoušejte...
-
Jógové pozice a sestavy
Jógou proti bolestem hlavy “Hlava mě bolí jako střep”, tuhle větu jsem v mládí slýchávala od babičky poměrně často. Neuměla...
-
Jógové pozice a sestavy
8 jógových ásan pro jarní detox Jako každý rok i tentokrát přichází ruku v ruce s jarním obdobím slovo detox. Začíná se...
-
Životní styl a zdraví
Pěstujte v sobě lásku k jídlu Neexistuje zdravé a nezdravé jídlo, existuje pouze zdravé a nezdravé myšlení Možná hned s touto úvodní...
-
Jóga zprávy
Mindfulness – soustřeďte se na přítomnost Nejprve rychlá kontrola, vzpomínáte, co jste dnes jedli? A víte, jak bylo po cestě do práce/školy?...
-
Zdravá výživa
4 smoothies recepty, ze kterých si vybere každý Smoothies alias počeštělá „smůtýčka“ jsou vynikající svěží snídaní či svačinou, kterou za několik málo minut zvládne...
-
Životní styl a zdraví
Digitální detox s pomocí jógy Také vám někdy přijde, že té techniky, internetu, sociálních sítí, zmeškaných hovorů a nepřečtených smsek je...
-
Jóga zprávy
Jak hravě jógovat 5x denně Jóga není jen o rozložení podložky a praktikování ásan. Její základní principy se dají přenést do...
-
Jóga v těhotenství
Jóga pro těhotné aneb gravid jóga tak trochu jinak Nebudu vypisovat jednotlivé ásany a varianty pozdravu slunci, či s jakými pomůckami byste se na cvičení měla...
-
Zdravá výživa
Fenykl – přínosy pro vaše zdraví Další z pozapomenutých zelenin s výrazně příznivými účinky na lidské zdraví, které se nám poznenáhlu vracejí...
-
Zdravá výživa
Ředkev – přínosy pro vaše zdraví Ředkev jako kořenová zelenina byla známá již ve starém Egyptě. I v Evropě se používá odedávna,...
-
Zdravá výživa
Tykev patison – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny V posledních letech pozorujeme u lidí, kteří se zajímají o své zdraví, poměrně výrazný posun směrem...
Komentáře