Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

6 mýtů o diastáze

Máte stále vystouplé bříško, i když jste již na své před-těhotenské váze? Bolí vás záda nebo tušíte, že vaše pánevní dno není úplně v kondici? Trápí vás nafouklé, tvrdé nebo bolestivé břicho? Jste nevýkonní ve svém oblíbeném sportu a vnímáte střed těla jako odpojenou část? Možná za to může diastáza přímých břišních svalů. A i v případě, že jste si na otázky odpověděli negativně, možná se v budoucnu setkáte s někým, pro koho je to palčivé téma. Osvěta je velice důležitá, pojďme se diastáze podívat na zoubek.

Diastáza je označení pro rozestup přímých břišních svalů. Přímý sval břišní tvoří pomyslný pás vpředu od hrudníku až ke kosti stydké. Ten je rozdělen na pravou a levou polovinu, jedná se tedy o pár svalů. Uprostřed je spojen vazivovou čárou nazývající se linea alba. Jedná se o tuhé vazivo, bez cév, které se může vlivem působení sil a tlaku roztáhnout do stran, ztenčit a oslabit. No, a protože vazivo není tak dobrý opěrný systém, tak se nám ta dutina břišní může vizuálně zdeformovat. Ve stoji to většinou vnímáme jako vystouplé bříško. Na zádech můžeme pozorovat prohlubeň/korýtko a při silových pohybech se nám možná ve středu břicha udělá stříška.

MÝTUS č. 1 – Diastáza je kosmetický problém

Většinou se setkávám s lidmi, kterým diastáza vadí z výše uvedeného estetického hlediska, aniž by si uvědomili, že nápravou přispívají svému zdraví a vitalitě. Pokud totiž svaly CORE neumí pracovat nebo jsou dlouhodobě vypojeny, pokud se nám rozšiřuje diastáza…

…pak může dojít k následujícímu:

    • Špatné držení těla.
    • Problémy s páteří (bolesti bederní oblasti), velké riziko výhřezu!
    • Vznik pupeční kýly.
    • Chybějící ochrana orgánů.
    • Trávicí a střevní problémy.
    • Nefunkčnost téměř všech svalů od pánve aţ po hlavu.
    • Špatná funkce bránice.
    • Špatná funkce pánevního dna – inkontinence/prolaps pánevních orgánů.

Diastáza není výsledek nějakého nevyhnutelného genetického osudu, je vytvořena naším životním stylem – naším postavením těla, našimi pohybovými stereotypy. Je to pouze signál. Tělo nám touto formou naznačuje, že něco není v pořádku. A to je úžasné, protože můžeme začít pracovat na nápravě právě dnes a po zbytek života žít plnohodnotně bez zdravotních problémů.

MÝTUS č. 2 – Diastáza je problém pouze žen po porodu

S rozestupem se narodí každý, v průběhu psychomotorického vývoje se zatěžováním buď zcela ztratí, nebo zůstane, může se znovu vytvořit, rozšířit a také opět uzavřít. Existují skupiny lidí, kteří mají k diastáze větší dispozice. Schválně, jestli se s nějakou skupinou ztotožníte.

  • Ženy po porodu.
    • Rychlý nárůst hmotnosti v těhotenství.
    • Rodičky nad 35 let.
    • Vícerodičky, zejména pokud těhotenství následují v krátké době po sobě.
    • Ženy s povolenou břišní stěnou již před otěhotněním.
    • Ženy s nadměrně roztaženou dělohou – vícečetné těhotenství či velký plod.
  • Lidé přibývání na váze v oblasti břicha – s nadváhou či pivním pupíkem.
  • Miminka a malé děti – často ve flexi (nosítka, vajíčka…), často kašlající (např. astmatici), často tlačící (trpící dlouhodobě na prdíky nebo zácpu).
  • Lidé se zvýšenou nebo vrozenou laxicitou (protažitelností) vaziva.
  • Lidé po operačním zákroku (nejen v oblasti břišní stěny) – porucha kontinuit.
  • Fitnessáci a kulturisti (atd.) – přílišné zatěžování či nesprávná aktivace svalů břicha (činky, zkracovačky).
  • Gymnasti, jogíni a sportovní plavci (atd.) – pohyby, u kterých se prohýbají záda a rozpínají žebra (záklony, mosty, plavání ala „paní radová“).
  • Tenisti a golfisti (atd.) – pohyby silou křížem vpřed.
  • Lidé zvedající těžká břemena – extrémní námaha.
  • Lidé se sedavým zaměstnáním – povolené břišní svaly.

MÝTUS č. 3 – Šíře rozestupu značí vážnost problému

Není tomu úplně tak. Vážnost diastázy je více o charakteru vaziva (pevnosti, struktury, postižení) než-li o šíři rozestupu – takže žádnou paniku, pokud vložíte do břicha celou pěst!

Připraveni k samovyšetření? 

Lehněte si na záda, pokrčte dolní končetiny, chodidla mějte na podlaze. Přiložte si prsty jedné ruky na pupík, dlaň směřuje k hlavě. Vydechněte, uvolněte břicho a zvedněte pomalinku hlavu. Po okrajích prstů budete cítit tvrdé okraje přímého břišního svalu (máte-li nějaký rozestup) a pod prsty ucítíte měkkou tkáň. Odhadněte šíři (na jeden prst, dva tři…) a pak zatlačte prsty hlouběji do břicha. Jde to? Dostanete se hluboko? Pak bude vaše vazivo nejspíš oslabené. Tentýž postup zopakujte po celé délce linea alba – od spony stydké na pánvi až po spodní žebra.

MÝTUS č. 4 – Vystouplé břicho značí diastázu

Opět musím vyvrátit. Vystouplé břicho neznamená automaticky diastázu a ploché břicho automaticky svaly bez rozestupu! Vyklenutí bříška ovlivňuje postavení těla a aktivita našeho CORE.

Možná jste slyšeli o CORE a o hlubokém stabilizačním systému. Znáte rozdíl? CORE zahrnuje svaly, které vidíte na obrázku. HSS zahrnuje tytéž svaly a spolu s nimi také klouby, kosti a další tělní struktury. CORE je naše jádro, náš střed, který ovlivňuje každičký náš pohyb i statickou polohu. Na tyto čtyři svaly působí tlak, který je aktivuje (obrázek). A naším celoživotním úkolem je vytvářet krásný balónek, který nikde neuchází (diastáza vpředu), netlačí (bolest beder vzadu), nepraská (inkontinence dole) a nevzdouvá se („pantátův“ hrudní dech).

Abychom docílili takového krásného balónku, musíme být napřímení.

  • Protože jedině pak mohou naše svaly (i další tělní struktury) fungovat správně a bezbolestně.
  • Protože pokud jsou správně nastavené segmenty, tělo se samo regeneruje.
  • Protože bez napřímení nemůžeme nikdy diastázu zacelit!

Napřímení není jednoduchá věc, je třeba si jej osvojit (ideálně s odborníkem).

MÝTUS č. 5 – S diastázou nelze nic dělat

  • Se vším se dá pracovat. Práce s diastázou je dlouhodobá činnost, svaly musí obnovit svou primární činnost, vazivo zregenerovat, ale při správném životním stylu a pohybu můžeme výsledky vidět již za dva měsíce.
  • Vážná diastáza se pravděpodobně nestáhne na 100 %, ale rekonvalescencí mohu předejít zdravotním komplikacím. A i z toho estetického hlediska, pokud si vytvoříme kolem trupu takový přirozený korzet z našich svalů, bříško bude krásně oploštěné.
  • I majitelé tukové zásoby v oblasti břicha jsou schopni ztonizovat svaly a zacelit diastázu, chce to jen motivaci!

Věděli jste, že?… pokud máme správně zaktivovaný příčný břišní sval, pak pracuje nonstop ve dne i v noci. A skvělým benefitem pro nás může být, že ke své vytrvalé práci potřebuje energii z našeho tuku. Takže z dlouhodobého hlediska vede cvičení CORE ke spalování tuků.

MÝTUS č. 6 – Jógou se diastázy zbavím

Svět jógy je velmi rozmanitý. Napříč světem existuje tolik typů jógy, které nabízejí variace na základní principy tohoto cvičení. Jóga – fyzický, ale i psychický trénink pro tělo, uspokojí prostě každého. Při svém studiu jsem si ale uvědomila, že jóga v českých studiích není příliš vhodná pro osoby se sníženou funkčností CORE a zejména ne pro klienty s diastázou. Ale pokud se její systém trošku upraví, může být jóga naopak úžasný nástroj pro rehabilitaci! Mějme na paměti, že silný střed těla je základem pro efektivní provedení všech jógových pozic.

Doufám, že jsem vás motivovala k dalšímu vzdělávání se v této oblasti. Na webových stránkách https://www.coreyoga.cz/ si můžete zažádat o e-book „Diastáza od A do Z“ zdarma.

 

Komentáře (0)
Anna Nováková

Zakladatelka a lektorka COREyogy – cvičebního programu, které využívá všech positiv jógového pohybu a zároveň podporuje zdravé držení těla a aktivuje hluboké vrstvy svalů břicha. Dlouhodobě se věnuje studiu a výzkumu diastázy břišních svalů a to nejen v Čechách, ale zejména v zahraničí. Své zkušenosti předává formou poradenství, osobních tréninků, publikací článků, elektronických knih, vedením kurzů a workshopů.

10.10.2019 - 09:18

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám