Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Obrázky a autorské právo, na co si dát pozor na webu i jinde

obrázky a autorské právo

Obrázky jsou v dnešní době hlavním komunikačním prostředkem v internetovém prostředí.  Mají velkou moc a na jejich poutavosti záleží, zda se čtenář rozhodne věnovat svůj čas a pozornost určitému příspěvku. Existuje zde jednoduchá logika: hezký obrázek = kvalitní obsah.

Proto se každý autor článku snaží navnadit čtenáře tím nejlepším. Co vytvoří, nebo co… NAJDE. Sofistikovanější autoři si koupí obrázek od některé z databank. Většina si však obrázek vygoogluje (najde na Pinterestu, Facebooku, Instagramu či jiné sociální síti), stáhne a pak už jen připojí ke svému textu a výtvor vyšle do světa.

Jednoho dne však dojde na nepříjemné překvapení. Přijde obálka s dopisem, ve kterém autor či jeho zástupce požaduje často i dost vysokou odměnu za užívání JEHO OBRÁZKU.

Jak to tedy s fotografiemi a dalšími obrázky na internetu je a co dělat, aby se to nestalo i vám?

Obrázky na internetu  – PODÍVAT, NEBRAT!

To, že je obrázek (právně správně fotografické dílo) vložen do virtuálního světa internetu neznamená, že si ho každý může půjčit a použít dál. I na internetu vlastní ten, kdo obrázek pořídil či vytvořil, autorská práva ke svému dílu a má právo na ochranu podle autorského zákona. A jen autor rozhoduje, zda dovolí, aby bylo jeho dílo volně používáno ostatními nebo zda si za to nechá zaplatit. Chráněny jsou obrázky z webů českých, ale i zahraničních. Autorská ochrana fotografického díla se vztahuje nejen na použití obrázku v jeho původní podobě, ale i na jeho jakékoliv úpravy a zásahy do něj.

!!! Pokud pod stažený obrázek umístíte obrázek s odkazem, odkud byl zkopírován, případně k tomu uvedete i jméno autora, stále nejste na bezpečné straně a pořád se jedná o užití autorského díla, ke kterému potřebujete licenci.

Jak zjistím, zda mohu obrázek použít?

Jednoduše.  Pokud se vám některý obrázek nebo fotka líbí, stačí oslovit autora či držitele licence s žádostí o použití obrázku. Spolu se dohodnete na tom, pro jaké účely a v jakém rozsahu budete obrázek používat a zda za něj budete něco platit.

!!! Dejte pozor, abyste jasně a případně i dostatečně široce popsali, jak hodláte s dílem nakládat. Udělená licence pokryje pouze použití v rozsahu vaší vzájemné dohody. Cokoliv, čím byste pak z povoleného rámce vybočili, už by představovalo překročení licence a porušení autorského práva.

Existují i weby, které nabízejí obrázky k bezplatnému stažení. Projděte si však jejich podmínky a podívejte se, zda Vám umožní nakládat s obrázkem tak, jak plánujete.

Kdo je autor?

Autorem díla je ten, kdo jej vytvořil. Zde se ale může zapotit i Sherlock Holmes, neboť  v prostředí internetu, které je plné překopírovávaných obrázků, nemusí být jednoduché skutečného autora dohledat.

Pokud jste autora našli, výborně. Nechte si však od něho jako první věc potvrdit, že dílo skutečně vytvořil on. Požádejte i o záruku, že Vás v případě nepravdivosti prohlášení o autorství odškodní.

A pokud autora nalézt nemůžete, pak raději od takového obrázku ruce pryč a zkuste nalézt jiný.

Kromě samotného autora můžete získat oprávnění k užití díla i od držitele licence k dílu. Tedy od toho, komu již před Vámi autor umožnil s dílem nakládat.  Zde je třeba se důkladně seznámit s rozsahem licence a držet se v jejích  limitech.

Já to risknu.  Obrázků je na internetu tolik, to nikdo nezjistí!

Zklamu vás. Zjistí! A poměrně jednoduše. Existují programy (např. images.google.com, TinEye.com), do kterých nahrajete obrázek, který chcete vyhledat, a budete se divit, kolik naleznete výsledků. Takto si např. svá autorská díla hlídají profesionálové a obrázkové databanky.

Co mi hrozí?

Nejčastěji se autoři domáhají stažení svého díla z vašich stránek a náhrady ušlého zisku ve výši dvojnásobku odměny, která by byla obvyklá za získání licence v době neoprávněného nakládání s dílem.  Autor může dále vyžadovat přiměřené zadostiučinění za nemajetkovou újmu a náhrady dalších škod, které mu porušením jeho autorského práva způsobíte.

 

Komentáře (0)
Mgr. Soňa Audesová, LL.M.

Jsem advokátkou s více než desetiletou právní praxí a bohatou publikační a přednáškovou činností. Zabývám se zejména oblastí občanského a pracovního práva, ochranou osobních údajů, právem duševního vlastnictví a obchodním právem. Před zahájením samostatné právní praxe jsem byla vedoucí advokátkou v přední česko-slovenské advokátní kanceláři. Vedle advokátní praxe mám zkušenosti s vedením jógového studia a aktuálně studuji první ročník tříletého lektorského kurzu Iyengar jógy (Iyengar Yoga Teacher Training 2015-2017). Kontakt

14.08.2015 - 14:06

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám