Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak hravě jógovat 5x denně

joga_jidlo

Jóga není jen o rozložení podložky a praktikování ásan. Její základní principy se dají přenést do různých oblastí našeho života. Hledali byste ji ale na svém talíři? Znalejší možná mávnou rukou a řeknou, že ano – to bude přeci o vegetariánství! Jóga se ale do našeho stravování může promítnout mnohem hlubším způsobem, než jen vyřazením určitých potravin.

Přijdete večer hladoví z práce a nevědomky vyluxujete půlku ledničky. Měli jste těžký den, udělali jste hodně práce, tak si ještě navrch zasloužíte nějakou sladkou odměnu. Na chvilku se cítíte spokojeně, v polovině vychutnávání dezertu ale začnou přicházet první výčitky. Říkáte si: „Panebože, kolik jsem toho zase snědla? Dost, od zítra dieta!“ Pravděpodobně je vám těžko, bolí vás žaludek a vaši mysl mučí pocity provinění.

Praktikování před ledničkou

Z pohledu jógy jste se právě prostřednictvím jídla dopustili porušení jednoho z nejzákladnějších a nejdůležitějších principů. V Patandžaliho jógasútrách se dočtete o osmistupňové stezce jógy, neboli aštanze, která je jakýmsi návodem k dosažení nejvyššího cíle – osvícení. První stupeň tvoří soubor pěti mravních principů chování. Jejich dodržování napomáhá klidu mysli a zastavení jejích změn (čitta vrtti nirodha), tím pádem k snadnějšímu postupu k osvícení. Nejvyšší hodnotou z těchto pěti je ahimsá – nenásilí. Už začínáte tušit, co se u ledničky stalo?

Máme tendenci vytvářet si k jídlu nezdravý psychologický vztah. Vnímáme ho jako odměnu, případně jako trest poté, co jsme porušili nějaká svá pravidla. Jídlo se tím pádem stává zdrojem utrpení (kléše), od kterého se snažíme oprostit. Pronásledují nás výčitky, které roztáčejí další a další myšlenky a vyvádí naši mysl z rovnováhy. Skrze tyto negativní myšlenky a následné odpírání jídla se dopouštíme násilí sami na sobě (nehledě na to, že pokud byl předmětem našeho hřešení steak, dopouštíme se porušení ahimsá také na dalších živých bytostech).

Jak z toho ven?

Odpovědí je jóga – bytí v přítomném okamžiku. Vědomě se rozhodujte, kdy je správný čas se najíst a co je vhodné naložit na talíř. Zeptejte se sami sebe: „Je toto jídlo opravdu to, co moje tělo potřebuje? Je dostatečně hodnotné?“ Když je odpověď ano, pusťte se do něj a věnujte mu tu správnou pozornost, buďte s ním. S vědomím, že o sebe pečujete, si vychutnávejte každé sousto.

Přepadla vás chuť na něco nezdravého nebo na nějakou pořádnou sladkou tečku? Než se bezhlavě vrhnete po tom prvním, co potkáte, zkuste se na chvilku zastavit a v duchu jógy pozorujte sami sebe. Hledejte, odkud taková chuť přichází. Je to proto, že jste hladoví? Nebo vlastně hlad necítíte… Jste jen ve stresu a potřebujete emocionální úlevu, kterou sladké a tučné věci poskytují?

Pak je nasnadě zapřemýšlet, jestli vám takový „prohřešek“ proti štíhlé linii a zdravému životnímu stylu skutečně pomůže. S největší pravděpodobností ne, protože vás svede k ještě většímu stresu z toho, jak jste zhřešili. Pokud před samotným aktem jezení budete chvilku rozvažovat, možná vás chuť přejde a dospějete k závěru, že vám sladkost za následné mentální sebemrskačství nestojí. Když ale usoudíte, že za to stojí, pak si ji určitě dopřejte – to je také ahimsá.

Jóga v hlavě

I mentální praxe je součástí jógy. Vlastně tvoří většinu cesty k osvícení – aštangy. Nezřídka je tato část mnohem náročnější, než přechody z ásan do ásan. Zkuste se na tuto cestu vydat po malých krůčcích, třeba hned zítra ráno se snídaní. Díky vědomému jídlu máte možnost nerušeně jógovat i bez podložky, klidně 5x denně. V ideálním případě pak rozšíříte svou praxi natolik, že se stane v podstatě nepřetržitou.

Pokud byste se o principech vědomého jídla chtěli dozvědět z více vědečtějšího hlediska, zkuste knihu Melissy Hartwigové Food Freedom Forever (dostupná zatím pouze v angličtině, např. na Amazonu), která se stala inspirací pro tento článek. Melissa objasňuje povahu psychologických závislostí na jídle a přináší program, jak se od nich osvobodit. Primárně je spojená s paleo stravou, jejíž stěžejní součástí je konzumace masa. Její myšlenky ale paleo dalece přesahují a své si v nich najde zastánce každého stravovacího směru.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

27.03.2017 - 23:04

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám