Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Dopad jógy na naše životy

joga

Když slyším někde slovo jóga, nebo vidím ženu, která si spokojeně kráčí po ulici, úsměv na rtech a v náručí nese podložku na jógu, hned zbystřím všechny smysly, usměju se a cítím se tak trochu „jako doma“, mezi svýma. Tyto lidi sice vůbec neznám, ale takovéhle pocity mám. Jsme naladěni na podobnou vlnu, máme rádi jógu a to nám stačí k tomu, abychom byly spřízněné duše, máme témata k hovoru a jsme si k sobě prostě nějak blíž.

Samozřejmě tohle platí nejen u jógy – když např. hokejista potká hokejistu či hudebník jiného příznivce hudby, přirozeně k sobě lidé s podobnými zájmy mají blíže, to je jisté. Ale u jógy mi to přijde ještě více intenzivní a prohloubené. Přemýšlela jsem, co dalšího kromě těchto úsměvných chvílí, kdy se cítím spřízněná s cizím člověkem, nám může jóga, pokud si ji pustíme k tělu, vnést do života.

Na úvod by bylo dobré podotknout, že je rozdíl mezi tím, zda si jdeme jógu zacvičit jednou týdně do fitness centra jako odpočinkovou činnost – „jen“ na zklidnění mysli, uvolnění a protáhnutí těla. Nebo zda je pro nás jóga součástí života, myslíme to s ní vážně, praktikujeme ji pravidelně, zajímáme se o naše vnitřní já, naše cítění, pocity, nálady, o smysl života a také o zdravý životní styl, ke kterému nás jóga jistě přivede. Je tedy zřejmé, že níže zmíněné skutečnosti budou platit mnohonásobně více pro jogíny tělem i duší, než pro ty, kteří mají jógu „pouze“ jako vedlejší činnost.

Díky józe si každý den více a více uvědomujeme sami sebe, snažíme se najít to správné spojení a propojení mezi duší, myslí a tělem. Jóga nás vede k tomu, abychom vnímali a přijali sebe sami takoví, jací jsme a jak vypadáme. Každý je jiný, nenajdou se dvě stejné osoby, proto bychom neměli moc vzhlížet k našim vzorům a představám o ideální postavě, protože kvůli vlastním proporcím není třeba ani možné dosáhnout toho, po čem tolik toužíme a o co se usilovně snažíme několik měsíců. Každý z nás má jiné kosti, jinak stavěné tělo, jinak dlouhé a pevné svaly, každému jde lépe něco jiného. Já osobně věřím i v to, že každý je předurčen k něčemu jinému.

Někdo hravě zvládne zvednout desítky (možná i stovky kil), ale zároveň na druhou stranu se nedokáže špičkami prstů dotknout špiček nohou. U někoho je to právě naopak. Jóga nám pomáhá nalézat a vyrovnávat takovéto rozdíly (o kterých jsme doposud ani nemuseli vědět). Zpevněné tělo pravidelným a důkladným protahováním můžeme s trpělivostí protahovat, silovými pozicemi udržovat a budovat pevnost a stabilitu a za nějaký čas se svaly v našem těle uvolní a prodlouží a my budeme pružnější.

Jóga má neuvěřitelné kouzlo, moc, sílu a schopnost. Dokáže si vás podmanit a už nepustit. Dokáže v nás probudit energii, větší chuť do života, celkově lepší náladu a pozitivní myšlení a pohled na život. I když prožitý den nestál za nic, měla jsme špatnou náladu, moc se mi nedařilo, tak se po celý den mohu těšit na jógovou praxi. Na to, až si rozložím podložku na jógu a věnuju si hodinu cvičení, meditace a klidu. Čas jen pro sebe – pro svoji duši i tělo. Vždy je se na co těšit, na to bychom neměli zapomínat. A právě to nám jóga připomíná a pomáhá si to uvědomovat. Otevírá a zklidňuje naši mysl, pomáhá nám snadněji se vyrovnat s problémy, překážkami a nástrahami v životě.

Pravidelním cvičením jógy se nám přetváří tělo, naše možné zlozvyky a návyky. Jedná se jak o lepší držení těla, celkovou stabilitu a posílení, rovná záda, vyrovnanější a přesnější pohyby, vzpřímený postoj, ale i odstranění bolesti (např. zad, svalů, kloubů) a pomoc při různých problémech. Jedná se také o zlepšení fyzické kondice (především praktikování vinyasy, ashtangy nebo power jógy – při dynamičtějších stylech se buduje síla v těle). Takže si jednou uvědomíme, že když musíme popoběhnout, abychom stihli autobus (protože opět nestíháme), tak nejsme už tak zadýchaní, jak jsme bývali. Jóga nás vede k větší duševní i fyzické vytrvalosti.

Jak jsem již zmiňovala, díky józe jsme mnohem ohebnější. Mohu potvrdit to, že pokud jste se nenarodili jako hadí člověk, nebo jste nedělali v mládí gymnastiku, pružné tělo nezískáte jinak než trpělivým a důkladným protahováním. A chce to obrovskou trpělivost, spoustu času a nebýt tak upnutý na výsledky. Ono se to lehko říká, ale je to tak. Já mám vlastní zkušenost – než jsem začala praktikovat jógu, tak jsem si dosáhla rukama maximálně na špičky prstů u nohou.

O nějakém provazu se mi mohlo jen nechat zdát. Bylo pro mě těžké pochopit, že s opravdovou trpělivostí bych ten provaz jednou udělat mohla. A je tomu tak. Když jsem se odpoutala od vysněných cílů a zaměřila se na praxi a protahovala a protahovala, tak jednou přišel den, kdy jsem ze zvědavosti udělala provaz a bylo to. Já ho opravdu udělala! Byl to neuvěřitelný pocit a na ten okamžik moc ráda vzpomínám. A lepší ohebnost je opravdu užitečná, jelikož poznávám, že je mi nápomocná denně.

Díky vyšší flexibilitě jsem o maličko rychlejší a mám svižnější, ale zároveň klidnější chůzi, snadněji si zavážu tkaničky, ohnu se pro boty či v supermarketu pro nějaké nedosažitelné zboží v regále. A dělám to dokonce ráda! Dříve, když jsem se musela ohýbat, abych si zavázala tkaničky, či jsem se měla pro něco natáhnout, byla jsem nešťastná kvůli tomu, že zase musím něco dělat. A teď? Jsem ráda za každý podnět k pohybu a protáhnutí. Takže jóga nám přináší jak splněné sny, tak ale i vysněné cíle o provedení nejrůznějších pozic, kterými se internet a jógová studia jen hemží. Alespoň máme inspiraci, stále k čemu směřovat a zkoušet něco nového.

Cvičení jógy ve mně a jistě v mnohých ostatních příznivcích jógy vzbudilo lásku a touhu po nádherném oblečení na jógu. Ať už je to krásná a funkční kolekce od značky Reebok, na jejímž vytváření se podílela Tara Stiles, proslulá instruktorka jógy a zakladatelka Strala jógy. Nebo Manduka – stálice v jógovém světě, jenž se proslavila skvělými a kvalitními jógamatkami (podložkami na jógu). Nebo je to zalíbení v indických vzorech, které jsou k vidění např. v úchvatných kolekcích společnosti Prana.

Jóga nám do života vnáší jen to nejlepší. Nedovedu si představit lepší trávení volných chvil a života celkově. Protože vždy je co se učit, co poznávat, vždy můžeme ještě lépe poznat sami sebe, nikdy to není ztracený čas, právě naopak.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

09.05.2016 - 23:32

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám