Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vyzkoušejte co je Strala jóga – na Reebok Yoga Sensation ji představí Tara Stiles

Tara Stiles Reebok Yoga Sensation

Hlavním hostem letošního ročníku Reebok Yoga Sensation je Tara Stiles (USA), mimo jiné osobní lektorka Deepaka Chopry a Jane Fondové a zakladatelka unikátního systému jógového cvičení Strala jóga. Kdo je Tara Stiles a o čem je Strala jóga se dozvíte na následujících řádcích.

Tara Stiles ušla pořádný kus cesty od dob, kdy jako malá vyrůstala mezi kukuřičnými poli Illinois. Dnes její myšlenky sledují statisíce fanoušků na sociálních sítích a její jógová videa mají desítky miliónů zhlédnutí. Do toho píše jeden bestseller za druhým, učí jógu a podílí se na celé řadě zajímavých duchovních i komerčních projektů.

jméno: Tara Leann Stiles
datum narození: 6. 5. 1978
věk: 36 let
místo narození: Morris, Illinois
zaměstnání: zakladatelka studia Strala Yoga, instruktorka Strala yogy v centru New Yorku
web: www.tarastiles.com

Její cestu k józe nastartovali rodiče, praví hippies, kteří sice jógu necvičili, ale žili podle jógových principů. Později ji při studiu na taneční konzervatoři k cvičení jógy přivedla její učitelka tance.

Později pracovala jako modelka pro časopis o zdraví a dostala nabídku psát o józe. Postupně začala natáčet i jógová videa a rozšiřovat svoje jógové aktivity, od roku ve svém vlastním jógovém studiu nazvaném Strala Yoga.

Následně představila svůj komplexní systém tělesného cvičení, který nazvala Strala jóga. Ve svém cvičení se rozhodla nepoužívat pojmy ze sánskrtu, protože je přesvědčena o tom, že tak lidé lépe porozumí instrukcím, které dostávají od učitele (říká, že lékaři též s pacienty nemluví latinsky). Na místo běžte do Utkatásany nebo Židle tak od ní spíše uslyšíte „ponořte své kyčle níže, zhluboka se nadechněte, vyneste ruce nahoru a vydechněte…“.

Když už jsme zmínili učitele, tak těm se ve Strala józe říká průvodci (guides), protože to podle Tary lépe vystihuje jejich roli během cvičení – dbát na vaše bezpečí. A nemluví se o žácích, nebo studentech, prostě jsou to lidé (people). Pomáhá to snížit napětí, které lidé mohou při cvičení s učitelem cítit. Prostě se pak při cvičení cítí lépe.

Při cvičení Strala jógy každý provádí pozice tak, jak vyhovují jeho tělu a cítil se při tom dobře. Průvodci pouze dbají na to, aby byly pohyby pro cvičícího bezpečné. Nesnaží se proto tlačit těla cvičenců do předem stanovených přesných tvarů a pozic.

Někteří kritici Taře vytýkají, že v jejím jógovém stylu odbourala kulturní a filozofický aspekt ásanové praxe. Podle ní však je vše podstatné uvnitř každého z nás, není to nic, co se dá načíst a zapamatovat. Říká, že hodnota cvičení Strala jógy je v tom, že si každý člověk vytvoří svou vlastní přímou zkušenost, což je velmi osobní proces a zároveň esence jógové filozofie.

Co je Strala jóga?

Strala jóga je pohybový systém, který přináší svobodu. Strala upřednostňuje pohyb před statickými pozicemi. Zjistěte, jaké to je pohybovat se v pozicích, které mohou být snadné i náročné s klidem a lehkostí. Je vhodná pro všechny úrovně, protože učí pohybu pro dobrý pocit a každý tak praktikuje jen to, co je pro něj nejlepší. Nejsou v ní žádná očekávání. Nabízí prostor a strukturu pro každého, kdo chce plynout a rozhýbat své tělo.

Má trochu rebelský nádech, protože se při ní nepraktikují některé prvky klasické jógy, které mohou být pro některé lidi nepohodlné. Strala se totiž snaží vytvořit příjemná a bezpečná místa, kde se všichni mohou uvolnit a cvičit bez jakéhokoliv strachu, obav nebo úzkosti.

Každý se pak při cvičení snadněji napojí na své tělo a naslouchá mu, protože jeho pozornost není odváděna pryč.

Díky Strala józe budete uvolnění, tvůrčí, intuitivní a inspirativní. Budete silnější, zdravější a radostnější. Různé typy lekcí zahrnují části, které se jmenují Strala STRONG, Strala RELAX, Strala ENERGIZE, Strala BASICS, Strala GENTLE a Strala CORE. Všechny pohyby začínají s dechem. Každý nádech otvírá a vytváří prostor, každý nádech přináší odpočinek a pomáhá plynout do vytvořeného prostoru.

Prožijte lekci Strala jógy osobně a ověřte si vše v praxi přímo s Tarou Stiles:

Reebok Yoga Sensation 21. 6. 2015

S Tarou Stiles se může setkat každý, kdo přijde v neděli 21. června do O2 areny na Reebok Yoga Sensation. Na jednom místě poznáte to nejlepší ze světové jógy, zažijete unikátní spojení různých stylů, instruktorů, tradice a moderního vnímání jógy. Už druhý ročník úspěšného festivalu jógy pořádá Reebok v rámci své kampaně Be More Human.

Reebok Yoga Sensation Tara Stiles

Jejím posláním je inspirovat lidi ke sportu a k aktivnímu životnímu stylu. Díky odhodlání překonávat sami sebe se stáváme nejen lepšími sportovci, ale hlavně lepšími lidmi. Fyzická aktivita totiž pomáhá zlepšovat naše tělo, mysl i duši. Rovnováhu těchto tří aspektů člověka pak představují tři strany symbolu delta v novém logu firmy Reebok.

Nenechte si ujít den, kdy bude O2 Aréna pulsovat v rytmu jógy!

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

17.06.2015 - 10:41

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám