Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Cvičíme jógu s dětmi (Moje cesta k dětské józe)

Kristyna_Necasova

Zdravím všechny, kteří se zajímají o cvičení jógy s dětmi. Chci nejprve sdílet, jak jsem se zamilovala do tohoto úžasného cvičení. K józe jsem se dostala v šestnácti letech, kdy jsem poslechla „volání“ hlasu kdesi uvnitř mě a začala cvičit jógu.

Měla jsem velké štěstí, protože mojí první cvičitelkou byla skvělá žena, která vedla jógové lekce v našem malém městě s laskavostí, učila nás naslouchat svému tělu, být k němu pozorní a cvičit „jak nám tělo dovolí.“ Tenhle přístup se mi zalíbil, vyhovoval mi a řídím se jím dodnes. Jóga mi dává zastavení uprostřed rušného dne, možnost naladit se na sebe, jak se cítím, a samozřejmě se také protáhnu, mám víc energie.

Na střední pedagogické škole jsem hledala téma pro seminární práci a přišel skvělý nápad napsat o dětské józe. Popsala jsem v práci Pozdrav slunci a nesměle jsem zkoušela cvičit s dětmi na praxi. Po čtyřech letech jsem zase hledala námět, ale tentokrát to bylo pro diplomovou práci. Opět jsem měla veliké štěstí, protože na pedagogické fakultě v Hradci Králové působila další skvělá učitelka zabývající se dětskou jógou. Pod jejím vedením jsem napsala diplomovou práci.

Začala jsem vést nejprve zadarmo kroužek jógy pro děti, cvičili jsme v základní škole s dětmi na prvním stupni. Následující roky jsem se dětskou zabývala čím dál víc, až má vášeň vyústila v natočení téměř 40 dílů cvičení pro děti Jogínci, vysílané na kanále Déčko České televize. Mám velkou radost, protože mým cílem je co největší šíření dětské jógy.

Myslím si, že jóga je úžasná a když ji naučíme děti v mládí, tak poznatky, dovednosti a cvičení mohou používat pak v celém životě. Jógu chápu jako dobrý doplněk k ostatním pohybovým aktivitám, pomocí ní si protáhneme tělo, naladíme se na sebe, na to, jak se cítíme, pomocí hlubšího dýchání rozvádíme energii po těle. Učíme se zpomalit, zastavit, což děti (i my dospělí) v dnešní rychlé době tak potřebujeme.

Z mých dlouholetých zkušeností při práci s dětmi se dá s jógou začít zhruba od tří let, podle schopností dítěte. Každé dítě se vyvíjí jinak rychle, což je v pořádku. Někdy stačí počkat např. půl roku, a co dítěti nešlo, teď jako mávnutím proutku najednou jde. Při dětské józe se mi nejvíc osvědčilo motivovat děti pohádkou, příběhem, nebo básničkami. Často si vymýšlím příběh a do něj zařazuji jednotlivé předem vybrané ásany (jógové pozice) a ty cvičíme, pak děti poslouchají pokračování příběhu, pohádky.

Velmi se mi osvědčilo používání různých pomůcek, děti dobře reagují na obrázky – fotografie pozic (např. při cvičení pozice strom jim ukážu fotografii nebo obrázek stromu a následně si na něj „zahrajeme“ a nebo se v něj „proměníme“). Používám soubor asi 40 fotografií formátu A4, podle kterých cvičíme. Děti vidí obrázek a už se samy staví do jógových pozic.

Také si velmi cením nápadu s básničkami k ásanám. Básničky vznikly pro pořad Jogínci ve spolupráci s režisérem pořadu. Přidali jsme do nich zvuky zvířat či věcí, děti milují, když nemusí být při cvičení potichu, ale mohou se hlasově projevit. Bylo by skvělé, kdyby učitelé ve školkách a školách či rodiče doma s dětmi používali tyto básničky nebo jednotlivé ásany.

Jejich využití je široké- jako rozcvička při tělesné výchově, pohybová chvilka při hodinách, kde děti dlouho sedí, cvičení při řízené činnosti v mateřské škole, v zájmových jógových kroužcích, doma pro radost z pohybu. Všechny lekce Jogínků (i druhá série s jinou cvičitelkou) se dají pustit na internetových stránkách Déčka. Můžete se tedy inspirovat a začít s dětmi cvičit třeba hned.

Teď si možná říkáte – ale co hyperaktivní děti? Ty přece nevydrží chvilku v klidu? Mám zkušenost se skupinou tří až šestiletých dětí v mateřské školce a i hodně neklidné děti se mohou naučit se zklidnit. Relaxace s dětmi je trošku rozdílná od relaxace dospělých, trvá kratší dobu, často je řízená (vyprávím příběh, nebo použiji pokyny k uvolnění těla). Dám dětem signál např. tlesknutím, zvonečkem, a říkám jim, že od této chvíle leží v klidu, jen břicho se může hýbat, jak dýcháme. Děti to velmi rychle pochopí a asi po půl roce se naučí relaxovat (záleží, jak často s nimi relaxuji).

Také pomáhá věta: „Teď přichází kouzelný relaxační čas, kdy máme celé tělo v klidu, hlavu, ruce, nohy, jen bříškem můžeme hýbat, jak dýcháme.“ Pokud jsou některé děti i přesto neklidné, pomáhá dotyk. Můžeme se dítěte zlehka dotknout, jemně ho pohladit, lze využít i nějakou pomůcku, např. peříčko, lehký šátek a jím dítě pohladit.

Ještě se podělím s krásným zážitkem. Se skupinou dětí ve školce jsem necvičila jógu téměř tři měsíce (prázdninová přestávka). Minulý týden jsme začali opět s jednoduchými pozicemi (most, hadrová panenka, měsíc) a velmi mě překvapilo, že všechny děti hned začaly cvičit, skvěle si pamatovaly ásany, i když jsme měli tři měsíce pauzu. Ve skupině jsou i děti, kterým jsou čtyři roky.

Přeji všem, kteří se zajímají o dětskou jógu, cvičí se svým dítětem doma či pracují s dětmi ve školce, škole či v kroužku mnoho příjemných chvil s dětmi a jógou.

Pro více informací o školení Dětské jógy prosím pište na: andrea@ckfit.cz
pro inspiraci nebo s dotazem můžete psát na: kristyna.nec@seznam.cz

Komentáře (0)
Kristýna Nečasová

Lektorka, která natočila pro ČT Déčko 1. sérii Jogínků, pracuje s dětmi od roku 2006.

16.10.2014 - 15:55

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám