Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vydrží vám novoroční předsevzetí?

Začátek nového roku je vždy perfektní příležitostí pro změny. Mnozí z vás této příležitosti určitě využili a nějaké to novoroční předsevzetí si do nového roku stanovili. Mám pro vás ale špatnou zprávu – většina z těchto stanovených předsevzetí se nedožije ani konce ledna. Možná už sami pociťujete, že počáteční nadšení pomalu opadává a je jen otázkou času, než vaše předsevzetí (možná znovu) přesunete na další rok. Možná vám ale tento článek pomůže vaše novoroční předsevzetí přehodnotit a prodloužíte tak jejich životnost.

Prošel si tím určitě každý. Ruku na srdce, kdo si alespoň jednou nestanovil novoroční předsevzetí? S vidinou nového roku můžete mít pocit, že je nejlepší čas zavést do života změny, zamést se starými zlozvyky a přijmout nové návyky. Občas někteří jen opráší předsevzetí z předchozího roku, které nebylo úspěšné, protože tentokrát už to přece musí vyjít. A někdo se jen nechá při bujarých silvestrovských oslavách zlákat svým okolím a také si nějaké to předsevzetí přihodí. Nebo že by za to malinko mohly i lenivé vánoční svátky plné dobrého jídla a pití?

Prvních pár dní se to zdá jako legrace. Stále ve vás doznívá euforie z přivítání nového roku a dodržování stanovených cílů jde bez sebemenších potíží. Postupně se to ale stává těžší, až nakonec zjistíte, že jste od svého novoročního předsevzetí upustili. A tak to předsevzetí odložíte na později, zkusíte to jindy, až bude vhodnější doba, lepší příležitost. Ale co když už nebude vhodnější doba a vy promeškáte svojí jedinečnou příležitost udělat ve svém životě nějakou změnu?

Novoroční, nebo jakákoliv předsevzetí, často končí z různých důvodů. Může se stát, že nejste dostatečně citově vloženi do vašeho předsevzetí. Musíte cítit, že pro dosáhnutí úspěchu jste schopni udělat skoro cokoliv. Pokud necítíte každičkou částí vašeho těla, že tohle je přesně to, co pro sebe chcete, potom je jen otázkou času, než vaše předsevzetí zůstane vzpomínkou. Každé předsevzetí s sebou přinese určité změny.

Některé jsou lehčí a některé vám dají pěkně zabrat, a proto je potřeba mít dostatek emocionální síly. Máte rádi svoje pohodlí, máte zajeté vlastní rituály, máte určité standardy a vyhovuje vám to. S předsevzetími je ale vše, na co jste zvyklí v ohrožení, a proto další překážkou může být neochota změnit vaše standardy.

Někteří lidé vstávají ráno dřív, aby si mohli po ránu zacvičit, nebo si udělají čas o obědové přestávce, jiní si najdou trochu času po práci. Je to jen naše odhodlání kolik času jsme ochotní věnovat sami sobě a našemu tělu. A zde nemluvím jen o fyzické, ale i psychické stránce. V neposlední řadě vám může házet klacky pod nohy i vaše okolí.

Může to být nepochopení, jiné názory a přesvědčení, posměšné poznámky, nebo chytrácké řeči, že to už tady bylo a zase to nevydržíte. Nenechte se odradit, protože jsou to vaše rozhodnutí, a tak nemusíte nikomu nic vysvětlovat nebo se obhajovat.

Několik rad a tipů jak vydržet a nevzdávat se!

  • Zaměřte se na jedno předsevzetí
  • Občas se stává, že si toho na sebe v jednu chvíli naložíte víc, než jste momentálně schopni zvládnout. Zkuste si z vašeho seznamu vybrat jen jednu věc, která je pro vás nejdůležitější a té se věnujte naplno. Lépe dosáhnete vašeho stanoveného cíle, když zaměříte své úsilí na jednu věc a nebudete se rozptylovat dalšími úkoly.
  • Dětské krůčky
  • Zkuste si váš cíl rozdělit do několika menších cílů. Začněte postupně a neočekávejte hned velké výsledky. Trpělivost růže přináší a to platí i v případě vašich předsevzetí.
  • Přesné cíle
  • Nekonkrétní a nereálné cíle se špatně plní a proto je potřeba si přesně stanovit, čeho chcete dosáhnout. Chcete zhubnout? Stanovte si kolik kilogramů. Chcete začít cvičit? Stanovte kolikrát týdně. Chcete víc číst? Řekněte si, že přečtete jednu knížku měsíčně. Potřebujete si našetřit peníze? Určete si jakou částku nebo přímo na co chcete našetřit.
  • Přestaňte prokrastinovat
  • K tématu prokrastinování bylo vydáno mnoho článků a knih a bohužel, opravdu je to jedna z největších překážek na cestě k dosáhnutí vašeho cíle. Proč? Protože raději dáme přednost odpočinku a zábavě před tvrdou prací. Jsme pohodlní. Zkuste pozorovat své zvyklosti během dne a sepište si na papír, jakými činnostmi váš den trávíte. Kolik času strávíte na facebooku, brouzdáním po internetu, koukáním na televizi, nebo hraním her na telefonu? Možná se budete divit, až k jednotlivým činnostem připíšete časový údaj. Zvládnete něco omezit nebo úplně vyškrtnout? Nezapomínejte, že vám stojí v cestě k dosáhnutí vašeho cíle a to možná stojí za přehodnocení vašich každodenních zvyklostí.
  • Spalte mosty
  • Rozhodli jste se změnit váš jídelníček, začít zdravěji jíst nebo jen přestat se sladkostmi? Ať je to jakákoliv změna, je potřeba se doma zbavit věcí, které by vás mohli lákat zpět. Projděte v kuchyni potraviny, které chcete z vašeho jídelníčku vyřadit a zbavte se jich. Neschovávejte je, musí z domu pryč, jinak až budete mít největší nouzi, šáhnete do vaší skrýše. Chcete přestat s kouřením nebo omezit pití alkoholu? Vyhoďte doma popelníky, věnujte přátelům vaše alkoholové zásoby, nebo se vyhněte kuřáckým místům.

Zkuste si vaše úspěchy i neúspěchy zapisovat, bude snazší tak zhodnotit vaše pokroky a hlavně se nezapomínejte průběžně odměňovat za vaši snahu, nečekejte, až dosáhnete cíle. I když je to tvrdá práce, není lepšího pocitu, než když vidíte první úspěchy. Užívejte si každý krok na vaší cestě a hlavně, neberte všechno tak vážně.

Každému se občas něco nepovede, nebo můžete sklouznout o krok zpět. Důležité je, aby vás vaše malé sklouznutí neodradilo od další cesty k vašemu cíli. A pokud jste si nestihli žádné novoroční předsevzetí stanovit, nezoufejte. Začít můžete kdykoliv během roku, nemusíte čekat až na ten příští.

 

Komentáře (0)
Dagmar Gebauerová

Jóga mi už pár let dělá věrného parťáka na cestě životem. Ukazuje mi, jak být lepším člověkem a učí mě větší toleranci jak k sama sobě, tak i k mému okolí. Přináší nadhled, nové vědomosti a dává radost.

11.01.2016 - 16:28

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám