Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

A na co se vymlouváte vy?

Vytáhnout jógamatku po delší pauze, chce odhodlání. Někdy nás z pravidelného rytmu vytrhne nemoc, úraz, porod, jindy zahraniční cesta. Nebo dovolená, když se nám před přáteli nechce dělat divadlo na terase…

Avšak už pouhé rozložení jógamatky na nás dýchne klidem a první pozdrav slunci přinese pořádnou porci energie. Co nás vede k tomu, že domácí praxi jógy odkládáme? Disciplína je dovednost, která se dá vypěstovat.

Jsem unavená. Po celém dni na nohách, ideálně v podpatcích. Hlavu jako pátrací balon a úzkost v hrudi a hrdle. Nebo upatlaná od kaše vibrující při každém vzlyku svého nejmenšího.  Máme sílu jen si na chvilku sednout. A často nám ani to moc nepomůže. Jóga je proti únavě! Prospěje tělu i mysli více, než nicnedělání.

Nemám čas. Všichni to známe, ráno posouváme budík o dalších pár minut, večer tupě hledíme do monitorů svých digitálních zařízení. Kolik času tímhle vlastně sežereme? A jak dlouhá musí být jógová praxe? Překvapivě stačí pár minut. Ztišit mysl, zkoncentrovat se na dech, usebrat se do sebe. Být v přítomnosti. Pak se pověnovat páteři. Rozhýbat ji všemi směry a nezapomenout na úklony hlavy. Vytvořte si svoji rozcvičku a přizpůsobujte ji času, který právě máte. Někdy to bude pět minut, jindy třeba hodina.

Nemám jógamatku, legíny. Jogínem jsme prý teprve tehdy, když si s sebou na dovolenou balíme i svoji jógamatku. Nejednou jsem ji při cestování zapomněla přibalit. Cvičit se dá i na dece, na kluzké podlaze, na trávě v parku, na pláži u moře. Pro cvičení jógy nic nepotřebujeme. Ani značkové tílko, ani trendy legíny. Nejlíp se cvičí ve spodkách. Pak teprve prána může pořádně proudit J

Nemám hudbu. Pravda, s hudbou je cvičení pro leckoho snazší. Ale když poprvé zakusíme praktikovat jógu v tichosti a jedinou hudbou bude náš dech, pak už to nechceme jinak.

praxe

Když jsem takhle nedávno po porodu vytahovala jógamatku doma já, ocitla jsem se u balkonových dveří v prostoru 1×2 metry. Hrál mi do toho Radiožurnál, protože naší malou krásně uspával.  A já si dala nádhernou půlhodinovou praxi.

Ke cvičení jógy nic nepotřebujeme, jen odhodlání!

 

 

 

Komentáře (0)
Andrea Opatrná

Jóga mi v průběhu let odhalila skrze praxi asán, pránajámu a meditace svou sílu. Stala se mou každodenní potřebou, rituálem, životním stylem. Naučila mne pokoře, ukázala mi jak nechat věci plynout, žít přítomností. Uklidnila mou neposednou mysl a navedla mne k tomu, jak zpomalit. Těším se z toho jak obrovský prostor pro objevování jóga je. Psaním objevuji různá jeho zákoutí!

10.04.2015 - 17:59

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám