Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pánevní dno před a po porodu

IMG_20151106_132257

V průběhu prvního těhotenství si mě vybrali v ordinaci ženského lékaře do průzkumu, kde zkoumali, jaký vliv má těhotenství a porod na pánevní dno ženy a odměnou byl ultrazvuk a fotka našeho miminka, které v tu dobu sice připomínalo miminko jen při velkém zapojení fantazie, ale kdo by odolal.

První test mého pánevního dna dopadl na výbornou, doktorka jen s obdivem koulela očima a při mé zmínce, že se věnuji józe, jen spokojeně kývala hlavou, že teď ji to je všechno jasné.

Daleko hůř už dopadl test po porodu, kdy jsem koulela očima já a to nejen při sdělení výsledku, ale také při procházce parkem s kočárkem, kdy v jedné minutě jsem na toaletu nepotřebovala a v té druhé tak, že jsem hledala první strom, auto, případně se jen modlila, aby kolem cesty nikdo nešel, protože nebylo zbytí. Bylo jasné i bez sdělení výsledků, že nějaký dopad porodu na mé pánevní dno byl a to jsem ještě před pár lety ani nevěděla, že nějaké pánevní dno mám, natož kde.

Doktorka mi doporučila pár cviků a pár pomůcek, mimo jiné, Venušiny kuličky, které tomu prý pomáhají. Co se dalo dělat, zdraví je zdraví, šla jsem je koupit a pak je doporučila i všem svým kamarádkám.

FB_IMG_1447110537424

Upřímně musím říct, že ani doporučené cviky, ani kuličky jsem moc nevyužila, hned po šestinedělí jsem začala s denní praxí jógy a přestože jsem na dalším testu nebyla, věřím, že očima by zase koulela doktorka, protože já už málokdy hledám místo za stromem nebo mezi auty.

Pánevní dno je sval jako každý jiný, mají ho ženy i muži, ale tím, že není vidět, jak je vyrýsovaný, v plavkách ho neukazujeme, tak se mu málokdo cíleně věnuje. Málokdo, ale také tuší, že únava, ztráta životní energie, špatná psychika, chronická bolest hlavy, bolavá záda, ochablé břišní svaly, ztráta chuti na sex, neudržení moči a spoustu dalších problémů je spojena právě s povoleným pánevním dnem. Místo, aby v nás naše energie kolovala, uniká nám právě v oblasti pánevní dna pryč z těla.

Pokud jste právě teď zpozorněli, zkuste zpozornět i na lekcích jógy, kdy vám váš učitel doporučuje, abyste zpevnili nebo aktivovali pánevní dno, případně múla bandhu. Tato instrukce má, jak už je teď jasné, mnohem hlubší význam a správným používáním těchto svalů vylepšíte vše výše zmíněné a navíc začnete i více vnímat vnitřní prožitek z jógy.

FB_IMG_1447110640530

Svaly pánevního dna můžete aktivovat vědomě, např. představou, že potřebujete na toaletu, která není poblíž, případně představou, kdy jste na toaletě a zkusíte zastavit proud moči. Pouček je celá řada, a jakmile jednou zjistíme, kde to naše pánevní dno je a jak ho aktivovat, tak ho můžeme posilovat kdykoli během dne tak, že ho na chvíli zatnete a po chvíli znovu povolíte.

Pokud například v jógových balančních pozicích svaly pánevního dna aktivujete, vaše pozice získá větší lehkost, stabilitu a budete se v ní cítit příjemně.

V ashtanga józe, které se věnuji já, pracujeme s aktivovanou múla bandhou neboli pánevním dnem po celou dobu denní praxe. Bez ní by nebylo možné spoustu ásan a vinyás (přechodů mezi pozicemi) provést a je to kromě toho správného posílení ten nejlepší zdroj energie a to jak té momentální, tak té životní.

 

Komentáře (0)
Hanka Seifrtová

Jógu jsem poznala ve svých 24 letech, když Václav Krejčík vydal svoji první knihu Powerjóga a já mu za ní tímto moc děkuji. Od té doby jsem vyzkoušela mnoho směrů, mnoho učitelů, sama jsem se učitelem stala a našla tak své poslání, kterým je předávat dál to, co se naučím, čím sama žiji a co mě naplňuje.
Vždy, když jógou někoho nadchnu, on se jí začne věnovat a žije svůj život díky tomu ve větším klidu, harmonii a lásce, případně pouze posílí své tělo a začne se mít více rád, moje mise je splněna. Jsem typ člověka, který má rád dynamičtější praxi jógy, proto jsem začala powerjógou, vinyásajógou a v poslední době mě uchvátila aštangajóga, která dává mému životu řád, mému tělu sílu a flexibilitu a mé mysli možnost odpoutání se od běžných starostí a povinností, možnost být tady a teď.
Není důležité, jakému stylu jógy se věnujeme, ale že nás baví, a že se dřív nebo později začneme zajímat nejen o pozice, které se v józe provádějí a vypadají krásně, ale i o ten vnitřní pocit, který nás v pozicích provází, a který se snažíme přenést i mimo podložku.
Přes práci s fyzickým tělem se dostáváme sami k sobě a to je to, co je na józe krásné, a co se snažím předávat dál. Vychovávám dvě malé děti, pozoruji je, učím se od nich a obdivuji, co děti umí a my dospělí se musíme učit. Umění žít tady a teď, radovat se z drobností, bezstarostně se smát.
Díky nim jsem se začala zajímat i o dětskou jógu a jógu v těhotenství. Kromě učení jógy se zajímám o ajurvédu, kterou jsem poznala při svém cestování Indií. Cestování a poznávání nových lidí, míst a kultur je můj velký koníček. Mezi zatím mé nejoblíbenější země patří právě Indie, kolébka jógy a Jihovýchodní Asie, kam se vždy ráda vracím díky jejím barvám, milým obličejům, úsměvům, budhistickým a hinduistickým chrámům a energii tamních míst.
„Jóga je o vnitřní práci, zbytek je už jenom cirkus” – Sri K. Pattabhi Jois.

20.11.2015 - 01:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám