Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Lektorka jógy a bolavá záda?

photo credit: Christo Brock

photo credit: Christo Brock

Jak tě můžou bolet záda, když cvičíš jógu každý den? Tohle byla obvyklá reakce na moje stížnosti na bolavá záda. Raději jsem tedy nic neříkala. Bolesti začaly postupně, hlavně druhý den po lektorování, až mě nakonec neopouštěly vůbec. Léto jsem prožila v každodenních bolestech při sebe menším pohybu. Cvičení jógy to paradoxně jen zhoršovalo, strach narůstal (jak budu cvičit podzimní kurzy??) a stud komukoli se svěřit také.

Pak se naštěstí stal „zázrak“. Na konci léta jsem odjela do Londýna na 4-denní intenzivní školení pro instruktory k Maxu Stromovi. Max je uznávaný a vyhledávaný lektor hatha jógy, který školí po celém světě, a u kterého jsem měla možnost před deseti lety sama studovat a asistovat mu při lekcích. Nemá zázračné ruce, které by přiložil na moje záda a tím je vyléčil, ale má dar dlouholeté praxe se stovkami studentů, empatie a respektu.

Během těch 4 dní mě „vrátil zpátky na zem“. Cvičili jsme základní jógové pozice, intenzivně ale bezpečně, s pomůckami, kde to bylo nutné, učili se (znovu)pracovat s dechem, meditovat a hlavně respektovat sami sebe. Bylo nás tam 30 lektorů jógy a každý měl nějaký problém! Nebyla jsem v tom sama…

Lektoři jógy mají podle statistik nejvíce zranění, z jógy samozřejmě. Předcvičujeme x lekcí týdně, u toho nedýcháme, předcvičujeme často jen na jednu stranu a vždy se snažíme o perfektní pozici, bez ohledu na to, zda to den jde nebo ne, a pak se divíme… Můj problém se projevoval hlavně v psovi s hlavou dolů – neprohnu se v bedrech, zato spodní žebra vystrčím až dolů a to je přesně to bolavé místo – přechod mezi bedry a hrudní páteří, kde jsem hypermobilní. Nikdo mě na to na lekcích, kde jsem cvičila, neupozornil.

Maxovi to trvalo jednu lekci, aby si toho všimnul, narovnal mě a ukázal mi, jak postupovat. Naučil mě jak adaptovat psa s hlavou dolů a další pozice, jak zpevnit střed těla a hlavně břišní svaly přecházející přes spodní žebra.

Po 4 dnech jsem odcházela s poloviční bolestí a po měsíci cvičení s úpravami od Maxe jsem v podstatě bez bolesti. Jen když se občas zapomenu a začnu při cvičení ztrácet respekt ke svému tělu, tak se záda jasně připomenou. Lekce už předcvičuji minimálně a víc se věnuji klientům, znovu a znovu trpělivě vysvětluji nejen, co mají dělat, ale i proč. Chci, aby jim jóga přinášela zdraví, úlevu od bolesti a radost, jakou zase teď přináší mě. Možná jsem se musela vrátit trochu zpátky, ale jen proto, abych teď byla o kus napřed.

Pokud chcete Maxe a jeho učení poznat víc, vřele doporučuji jeho dvě knihy. První se jmenuje A life worth breathing a druhá There is no app for happpiness, ke které je video z jeho prezentace na TEDx.

Zatím jsou pouze v angličtině, ale stojí za tu námahu si je sehnat. Nejsou to klasické knihy o jógových pozicích, ale o józe a životě, o tom, co je podstatné a co vlastně ne.

Děkuju Maxi!

 

Komentáře (0)
Dana Beierová

Hned na první lekci jógy před 12 lety jsem si uvědomila, že jóga je něco, co jsem dlouho hledala. Stala se mojí nedílnou součástí, a dnes už i profesí, která mi dává možnost být sama sebou, rozvíjet své schopnosti a mít se ráda i přes své nedostatky. Naučila mě žít v přítomnosti a být vděčná za každý okamžik. Proto jógu ráda předávám dál, svým studentům v lekcích, nebo i prostřednictvím napsaných řádků jejich čtenářům.

06.10.2015 - 06:18

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám