Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

10 důvodů, proč jíst semínka chia

 

Chcete obohatit svůj jídelníček o zdravé potraviny, které nejsou příliš známé? Určitě nezapomeňte na semínka chia, která vám poskytnou vlákninu, důležité minerály, omega-3 tuky, bílkoviny a jako bonus i některé vitamíny.

Semínka chia byla donedávna v Evropě a USA zcela neznámá. Až před zhruba 30 lety si jich všiml americký výzkumník Wayne Coates, když hledal alternativní vhodné plodiny pro argentinské podnebí. Od té doby doktor Coates svůj život těmto semínkům plně zasvětil a usiluje o jejich komerční rozšíření do celého světa. Jeho cílem je, aby jejich vyjímečný nutriční profil byl dostupný každému, kdo usiluje o zdravý životní styl.

A není divu. Semínka chia mají již velmi dlouhou tradici, alespoň v zemích, odkud pochází, především Mexiku a Guatemale. Šlo dokonce o jednu z klíčových plodin aztécké civilizace, která zdravotní přínosy a výživovou hodnotu těchto semínek velmi dobře znala. Z botanického hlediska semínka chia pochází od rostliny, která je o americkou odrůdou u nás dobře známé šalvěje.
Semínka Chia samozřejmě za dlouhá staletí nic ze své výživové hodnoty neztratila. Především v dnešním světě, kdy mnoho lidí konzumuje převážně průmyslově upravované potraviny se sníženým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny, a naopak zvytečně vysokým podílem jednoduchých cukrů, jsou chia skutečným výživovým pokladem.

Řečí už ale bylo dost. Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč byste semínka chia rozhodně měli do svého jídelníčku zařadit, a to nejlépe každý den.

Koní dávka vlákniny:

Semínka chia obsahují ohromné množství vlákniny a řadí se mezi několik potravin s jejím vůbec nejvyšším obsahem. Na 100g váhy je vlákniny až 38g. Pro pokrytí doporučeného denního příjmu vlákniny dospělého člověka (který je 25g) vám stačí neuvěřitelných 5 až 6 polévkových lžic chia.

Nálož omega-3:

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou druh tuků, který v jídelníčku mnoha lidí zoufale chybí. Problémem omega-3 je, že se nenachází v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Lidské tělo přitom omega-3 ke svému optimálnímu fungování potřebuje v množství minimálně 1g denně.

Semínka chia sice obsahují pouze rostlinnou formu omega-3 tzv. ALA, kterou tělo dokáže využít podstatně méně než rybí formy omega-3 EPA a DHA. Se 17g ALA na 100g semínek jsou ale přesto jejich velmi cenným zdrojem.

Kvalitní rostlinná bílkovina:

Bílkovin potřebuje každý z nás denně pořádný nášup, alespoň 50g, jejich kvalitní zdroj proto vždycky přijde vhod. Semínka chia takovým zdrojem bezpochyby jsou. Nejenom, že bílkoviny tvoří 16 procent jejich váhy, což předčí i některé typy masa. Bílkovina v semínkách chia také má dostatečně vysoký obsah všech esenciálních aminokyselin. To u rostlinných zdrojů bílkovin zdaleka nebývá pravidlem.

Nezpomeňte na mangan:

Mangan sice není z nutričního hlediska nejznámější minerál, přesto je ale velmi důležitý. Jako minerál má mangan v těle nepostradatelné antioxidační účinky, podílí se totiž na tvorbě antioxidačního enzymu superoxid dismutáza 2. Kromě toho je tento minerál důležitý při stavbě kostí a při některých metabolických procesech. Denní dávka manganu je obsažena asi v 90g semínek chia.

Fosfor pro kosti a zuby:

Semínka chia obsahují vedle manganu ještě další minerály, jedním z nich je i fosfor. V biologické formě tělo dospělého člověka tohoto minerálu obsahuje skoro třičtvrtě kila. Fosfor má nezastupitelnou roli při energetickém metabolismu. Proto není divu, že je třeba jej pravidelně doplňovat. Ve 100g chia semínek najdeme fosforu asi 95 procent doporučené denní dávky.

Vápník a hořčík:

Třetím minerálem, který je v chia bohatě obsažen, je vápník. Jeho důležitost asi nemusíme vysvětlovat. Již babičky nás jako děti učily, že dostatek vápníku je klíčový pro silné a zdravé kosti. 100g chia obsahuje asi 60 procent doporučeného denního příjmu vápníku, více než mnohé mléčné výrobky.

Podobně je tomu s hořčíkem. Tento minerál je důležitý pro stavbu kostí a zdravé zuby, podobně jako fosfor ale hraje roli i v metabolických procesech. Vysoký příjem hořčíku je důležitý zejména pro sportovce, kteří mohou trpět jeho nedostatkem. 100g chia obsahuje kolem 80 procent denní dávky hořčíku.

Skvělé pro hubnutí:

Semínka chia obsahují velké množství energie, na 100g to je asi 490 kcal. To přece musí znamenat, že je nemůžete jíst, nebo přiberete!
Jenomže neznamená, ba naopak. Vysoký obsah kvalitní bílkoviny a koní dávka vlákniny mají za následek, že vás tohle skvělé a zdravé jídlo zaplní tak rychle, že se ani nestihnete rozkoukat. Protože velmi rychle přestanete mít hlad, a pocit sytosti vám po chia vydrží velmi dlouho, za celý den sníte mnohem méně jídla. A kdo méně jí, rychleji hubne!

Úleva pro diabetiky:

Studie zkoumající vliv chia na cukrovku 2. typu zjistila, že konzumace těchto semínek diabetikům znatelně snižuje negativní projevy jejich nemoci. Při příjmu 37g chia denně se nemocným znatelně snížil krevní tlak, ukazatele zánětlivosti organismu a některé další rizikové faktory.

Vitamíny B:

Chia sice nejsou příliš bohatým zdrojem vitamínů, nějaké ale přece jenom obsahují. Za zmínku stojí obsah vitamínů ze skupiny B, především thiaminu (B1) a niacinu (B3). 100g semínek obsahuje od obou těchto vitamínů necelou polovinu doporučené denní dávky.

Semínka chia je snadné přidat do jídelníčku:

Zdravých potravin je mnoho, velkou překážkou ale bývá, jak je bez velkého zemětřesení dostat do svého jídelníčku. Ne tak semínka chia. Nemají výraznou chuť, takže je možné je přidat do čehokoliv, od jogurtu, šťáv a salátů, až po rýži, kaše či domácí pečivo. Mletá mohou v mnoha receptech nahradit vejce, protože vykazují podobné vlastnosti. A kdyby vám tohle všechno bylo málo, můžete je samozřejmě jíst i syrová. Jednoduchá je třeba příprava chia pudingu, stačí semínka namočit ve vodě.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.07.2014 - 21:48

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám