Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Video: Jóga při menstruaci a co nám bolest říká

Každá žena toto období pociťuje jinak. Zatímco jedna odpočívá v posteli, užívá jeden lék proti bolesti za druhým a má pocit, že je na celém širém světě na všechno sama, jiná by ani nepoznala, že se nachází v trochu jiném stavu, a užívá si všech oblíbených činností jako kdykoliv jindy. Ať už se poznáváte v prvním, nebo druhém příkladu, měla byste své tělo a jeho rytmy v tomto období respektovat a více jim naslouchat. Vlastně to možná děláte automaticky – je totiž normální, že se naše mysl v tomto období daleko více uzavírá do sebe a možná si připadáte intuitivnější a vnímavější než kdy dřív. A toho bychom měly využít.

Sestava cviků ve videu níže je speciálně určena pro dny, kdy se zkrátka necítíte úplně nejlépe a vyžadujete trochu jinou praxi, než na kterou jste zvyklé. Zároveň respektuje všechna doporučení, která by se měla během menstruace dodržovat. Bohužel ale nečekejte, že po jednom cvičení vaše bolesti úplně odezní.

Cvičení vás uvolní, naučíte se správně dýchat a to pravděpodobně povede k částečnému utlumení křečí. Rozhodně ale nefunguje jako růžová pilulka, kterou spolknete, a je po problému. Dnešní člověk se totiž vyznačuje vlastností, že chce všeho dosáhnout rychle, nejlépe ihned a bez většího úsilí. Bohužel se ale takto nedá řešit téměř nic, a rozhodně ne zdravotní problémy, kterými menstruační bolesti jsou.

Mohla bych vám tu také vyjmenovat několik tipů, které mně osobně s bolestmi částečně pomohly (a samozřejmě to na konci také udělám), ale nejdůležitější je uvědomit si váš vztah k menstruaci. Nebudu vás vyzývat k oslavě ženství a nevábným rituálům, jen si v hlavě uvědomte, co vás jako první napadne.

Když jsem v patnácti letech byla u lékařky s nesnesitelnými bolestmi, ta mi odvětila, že je to přeci normální. Každá druhá dívka tím trpí. Proč ten los padl zrovna na mě, jsem se neodvážila zeptat. Jen jsem v hlavě od té doby měla zakódovaný vzorec, že těchto pár dnů v měsíci zkrátka bylo, je, a bude nesnesitelných, ale s platíčkem Ibalginu se to dá zvládnout.

Později jsem začala pátrat po trochu přírodnějších formách útlumu, ale vždy mi připadalo, že to přeci musí být jen náplast na něco daleko hlubšího. Poté jsem si představila, jak by asi vypadaly mé dny, kdyby mi tenkrát lékařka odvětila něco jako:

,,Gratuluji k menstruaci! Je to tvoje výsada si každý měsíc na pár dní odpočinout a načerpat nové síly. To, že každý měsíc přijde, je známka zdravého cyklu. Nebudu ti lhát, není to úplně lehké… ale dny, které přijdou po tomto sebe očištění, budou báječné!”

V tu chvíli mi došlo, že mezi ženami panuje zbytečná panika ohledně menstruace. Zároveň se ale utvrzujeme v tom, že je to normální, a proto nemá cenu to hlouběji řešit. Dnes už naštěstí téměř všichni tušíme, že žádná bolest normální není, ale že se jedná o signál našeho těla. Neexistuje prostředek, který by vás nadobro zbavil menstruačních křečí.

Mně svého času hodně pomáhal olej z pupalky dvouleté, který jsem celý měsíc konzumovala. Opravdu mě bolestí zbavil, až jsem si jednoho dne řekla, že ho zřejmě už nepotřebuju. Do tří měsíců byla bolest zpátky. Pomáhaly mi teplé obklady, koupel, občas i čaj z kontryhele nebo maliníku. To vše doporučuji užívat, doporučuji také cvičit jógu a bolesti se stoprocentně zmírní. Vždy tím ale budete pouze překrývat svítící kontrolku v autě.

Možná mě k tomuto zamyšlení přivedl až porod a uvědomění si, jak zázračný a propojený ženský cyklus je. Co vše se v našem těle během tohoto celého koloběhu děje a jak to příroda opět geniálně zařídila. A s tímto vědomím vás menstruace nikdy bolet nemůže.

Komentáře (0)
Rozálie Eliášová

Svou první lekci jógy jsem absolvovala v 16 letech a rozhodně to nebyla láska na první pohled. Brzy jsem ale začala tušit, že by jóga mohla do mého života přinést něco, co nutně potřebuji.
Po pár letech jsem se stala její instruktorkou a tím jsem konečně objevila to, co mě skutečně baví. Nyní předcvičuji jógu, natáčím videa s online lekcemi, píšu blog a jsem spokojená.
Díky józe.

09.04.2017 - 20:50

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám