Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak se naučit lépe soustředit

jak-se-soustredit

Schopnost umět se soustředit na činnost, které se právě věnujeme, je předpokladem úspěchu. Většina lidí, kteří dosáhli něčeho velkého, ji měli velmi dobře vyvinutou. V dnešní době je bravurním uměním něčemu věnovat plnou pozornost. Okolo je neustále spousta zvuků, barev a dalších vjemů.

Je jen logické, že schopnost soustředění z generace na generaci slábne

Často něco děláme, myslíme však přitom na něco úplně jiného. Snažíme se stíhat hodně věcí a tak jsme doslova posedlí tím zvládat toho víc najednou. Včera jsem potkala v parku paní, která vozila v kočárku plačící miminko, na peřince měla položené papíry, z kterých se něco učila a zvláštním úchopem pod bradou držela mobil a telefonovala. Obdivuhodné? Spíš k nepochopení. Velkým množstvím podnětů, děláním více věcí najednou a neustálým telefonováním, smskováním, emailováním a facebookováním (v moderních telefonech jde i všechno naráz) jsme přišli o drahocennou schopnost se soustředit.

Když dovedete zůstávat duševně při tom, co právě děláte, budete v tom lepší. Zároveň vám to přinese větší spokojenost. Snadno se totiž dostaví tzv. flow-pocit, kdy jste ponořeni do činnosti a jste mimořádně šťastní a zároveň výkonní.

Jak můžete zlepšit svou schopnost soustředění?

Pravidelně relaxujte

V pohodlné poloze vnímejte pouze svůj dech a své tělo. Nenechte se ničím rušit. Tím se naučíte nezabývat se myšlenkami, které nejsou v daný okamžik důležité.

Cvičte rovnovážné jógové pozice

Pozice jako je letadlo, pozice orla, pozice stromu a další ásany, kde je těžké se „udržet“, jsou dokonalým tréninkem koncentrace. Ve chvíli, kdy nebudete plně pozorní, zaručeně spadnete.

Žijte přítomností

Zkuste se občas zastavit a vnímat, co vidíte, slyšíte, cítíte a jak vám je. Myšlenky na minulost a budoucnost nechte odejít. Jediné, co existuje, se děje právě teď.

Učte se soustředění mysli

Dobrým cvičením na zvýšení koncentrace je dlouho pozorovat jeden bod. Můžete také zkusit pozorovat jeden konkrétní předmět. Aby vás to víc bavilo, je lepší si vybrat něco krásného, např. květinu.

Než se příště pustíte do náročného intelektuálního úkolu, zkuste si zacvičit pár rovnovážných pozic a potom si vyčistit mysl v krátké relaxaci. Odstraňte všechno, co by vás mohlo rušit. Vaše soustředění bude na úplně jiné úrovni.

Když začnete s nácvikem soustředění, nejdříve vám to pravděpodobně příliš nepůjde. Je to stejné, jako když se učíte jakoukoliv jinou dovednost. Chce to trénink a čas. Vynaložené úsilí se vám však určitě vrátí.

 

Komentáře (0)
Zuzana Zavadilová

Jsem psycholožka a lektorka jógy a powerjógy z Olomouce. Jóga mi dává svobodu a dodává mi velké množství energie.
V současné době jsem na rodičovské dovolené se svými dvěma holčičkami.
Jsem zakladatelkou projektu Buď šnek, který má inspirovat lidi k pomalejšímu a vědomějšímu životu.

04.04.2016 - 12:07

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám