Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Královna jara – kopřiva dvoudomá

kopriva

Jedna z nejzdravějších bylin, které nám jaro nabízí. Jen málokterá bylina má tolik pro organismus přínosných účinků, jen málokterá jiná bylinka má tak všestrané využití. A (i z vlastních zkušenosti), jen málokterá bylina je tak lehko ke sběru. Seznamte se, toto je kopřiva dvoudomá a vy byste ji měli využít, dokud je z jara plná sil!

Detox, tolik populární vždy na jaře. Jarních detoxů a receptů najdete mnoho, k některým potřebujete vyrazit do nákupního střediska, jiné ingredience si možná objednáte na internetu, a pak jsou tu jarní detoxy, co pracují s tím, co je zrovna k mání v přírodě. Jaro jako takové je kouzelné už tím, jak barevné a plné síly je. Když se pak zaměříte trochu více na to, co z těch barev a života můžete využít, zjístíte, že mnoho jarních bylinek je na detox a takový malý restart jako stvořená. A mezi mnoha je jedna neopomenutelná a to je právě kopřiva.

Využití kopřivy

Svou enegii a sílu dá pocítit už, když se vrhnete na sběr a nedáte si pozor. Ohnivá bylina, bojovná bylina a energie v ní tolik, že by byla škoda ji nechat jen tak u cesty. Rozhodně tedy u cesty lesní, kde není provoz, ty, které lemují silnice nebo hnojená pole, klidně na jejich stanovišti nechejte, budou tak zaprášené nebo plné pesticidů a dusíku, že by vám moc dobrého nepřinesly. Sbirejte také mladé rostliny, měli byste je nacházet asi do května, ale i později lze nalézt jasně zelené kopřivy, co se na sběr hodí. Udělejte si procházku do lesů nebo luk a natrhejte si plný košík. Co nespotřebujete hned usušíte nebo zamrazíte a budete moci využívat po zbytek roku.

Začneme od nejjednodušších receptů – propadli jste smoothie? Přidejte pár listů kopřivy, třeba ke kiwi a banánu, nebo jablku, okurce, kamkoli. Je to přímo vitamínová bomba, která nápoj oživí i chuťově. Když kopřivy zalijete vroucí vodou a necháte odstát alespoň 15 minut – je potřeba delší čas na luhování, aby se uvolnily všechny látky, můžete vzniklý nálev využít hned několika způsoby. Jednak je to vynikající čistící čaj, jehož pravidelné pití (až 3 šálky denně) podpoří celý organismus (více za chvíli). Dále je to vynikající způsob pro růst vlasů, ty přestanou vypadávat a navíc zesílí a získají na lesku. Po tom, co si umyjete vlasy je opláchněte odvarem (a už nesplachujte vodou). Samozřejmě lze využít i do koupele, tak šup do vany!

A co dál? Špenát! Uvařte si z kopřivových lístků špěnát, úplně stejně, jako byste připravovali ten klasický z listů špenátových, nebo je nakombinujte v poměru, aby vám chutnal. Kopřivu můžete přidat do jarní nádivky, do slaných koláčů a do polévek, kamkoli vás napadne. A pokud vám stále ještě nějaká kopřiva zbyla zamrazte ji (pak ji stále do jídel a smoothie budete moci přidat), nebo usušte (ale lístky nesmí zčernat).

Účinky kopřivy, aneb proč je královnou

A čím nám prospěje? Je těžké nějak začít, je toho tolik. Pravidelná konzumace kopřivy pomáhá chudokrevností, pomáhá čistit krev, pomáhá i při ledvinových kamenech (působí močopudně, lze tedy doporučit i při zadržování vody). Obecně je prospěšná při problémech s vylučovací soustavou. Podporuje slinivku a udržení optimální hladiny cukru v krvi, metabilismus a tím i játra a žlučník a trávení celkově. Působí blahodárně při alergiích a ekzémech. Zvyšuje tvorbu mléka při kojení. Kopřiva je protizánětlivá, proti zahlenění, pomáhá odplavit bakterie z těla a dokonce pomáhá i při rakovině. Dále se doporučuje při revma a dně a to formou obkladů z nálevu nebo koupelí.

Tak už víte proč královna? Doplňte konzumaci kopřivy jógovou praxí zaměřenou na stimulaci výše zmíněných orgánů a máte před sebou krásný plán na jarní detox a příliv energie.

 

Komentáře (0)
Vendula Krejčířová

Jsem člověk, co má rád pohyb, život a svět a všechno se snaží užívat plnými doušky a mít z toho radost. A díky józe na to mám dostatek elánu a energie.

31.03.2017 - 09:23

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám