Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Den začínám na podložce

tittibhásana

Brzká ranní jógová praxe má pro mě nezaměnitelné kouzlo. Úplně chápu ty oči v sloup, když někomu řeknu, že vstávám v 5:15, abych začala den jógou, zatímco zbytek rodiny ještě spí. I já si občas říkám, že jsem trochu praštěná… 🙂

Jenže vždy znovu a znovu přicházím na to, že to prostě stojí zato. Ten klid a ticho, kdy se vše teprve probouzí, to postupné, vždy stejné a přitom úplně jiné probuzení těla, ten klid v mysli, která zatím ještě neštěbetá.

Nebylo to ale lusknutím prstů, než jsem se k tomu dopracovala. Dlouho jsem si nedokázala představit cvičit ráno, když je tělo nejvíc ztuhlé, navíc na lačno… Aštanga se praktikuje systémem 6+1. To znamená, že se šest dnů cvičí a jeden den se odpočívá. Pokud to tak není, nevadí! Nezapomeňte, že jóga nejsou jen ásany!

A pokud by se v józe něco muselo, už to není jóga. Pravdou ale je, že cvičíte-li jógu dvakrát týdně, projeví se to na vašem těle, cvičíte-li ji čtyřikrát týdně, projeví se to ve vaší mysli a praktikujete-li šestkrát týdně, změní to váš život… K praxi 6+1 jsem se sama propracovávala postupně. Pokud se budeme k něčemu nutit a vyčítat si, že jsme necvičili, projeví se to negativně v našem těle i mysli.

Jóga je především o respektu svých možností a o nenásilí. Praktikujme proto, že chceme a můžeme, ne proto, že musíme! Pro mne je základem vstát. A nepřemýšlet. Nepustit mysl ke slovu. Prostě vstát automaticky. Samozřejmě, že když se hrabu z teplé postele, představa, že za chvíli má moje tělo cosi provádět na podložce, není zrovna příjemná. Ale jdu. Do koupelny, kde své tělo trochu probudím. Často se mi i v tuhle chvíli stále ještě nechce. Ale jdu. Na podložku, kde pomalu začnu dýchat.

Bakásana

To je klíčový okamžik pro většinu lidí, kteří by rádi praktikovali doma – postavit se na podložku. Když už na ní totiž jste, máte vyhráno, ať už se na ní bude odehrávat cokoli! I kdybyste se jen posadili a dýchali, je to vaše praxe. Dokonalá a přesně taková, jaká má v tu danou chvíli být. Chvíle klidu, zastavení v uspěchaném světě, čas jen pro sebe.

Mě většinou už první pozdrav slunci prozradí, jaká bude moje dnešní praxe. Někdy propluji celou sérií, jindy polovinou, někdy si dám jen pozdravy slunci a závěrečné pozice a jsem spokojená. Výhodou brzké ranní praxe je to, že mysl se probouzí oproti tělu se zpožděním, takže tolik “nevyrušuje” jako třeba při praxi odpolední nebo večerní, kdy už máme za sebou nějaké zážitky z uplynulého dne.

Dalším skvělým benefitem je to, že do nového dne vstoupíte plni energie a vnitřní síly, kterou vám praxe dala. Mnohem lépe zvládáte situace a úkoly běžného dne, máte pocit lehkosti v těle a klidu v mysli. Důvodů proč začít den jógou je milión, ale bylo by zbytečné je všechny vypisovat. Zkušenost je naštěstí nepřenositelná. Nejlepší je zažít to na vlastním těle.

 

Komentáře (0)
Lucie Martinová

K józe jsem se dostala poměrně nedávno, v období těhotenství, kdy jsem navštěvovala lekce gravid jógy. Po narození syna jsem začala cvičit a zajímat se o jógu více a více, až se postupně stala součástí mého života...Mou osobní praxí je Aštanga jóga, které se intenzivně věnuji teprve druhým rokem. Tento směr mi přináší vše, co potřebuji...zklidnění, protažení, sílu, koncentraci. Ve svých lekcích kombinuji důraz na správné dýchání a pohyb v pozicích tak, aby docházelo k postupnému získávání síly i flexibility nejenom těla, ale i mysli. Jsem přesvědčena, že pružnost musí být doplněna silou a síla zase pružností tak, aby nám přinášely užitek. Za důležité považuji respektování rozdílů mezi lidmi, jejich možnostmi, ale i mezi možnostmi jednoho těla každý den. Jóga mě učí hlouběji vnímat a poznávat své tělo a objevovat nové dymenze bytí. Aštanga jógu v současné době studuji u mého učitele Ládi Pokorného. Mám ale ráda kontrast protikladů a věřím, že vše může dobře fungovat jen tehdy, pokud jsou yang a yin energie v rovnováze. Proto se vedle dynamické Aštanga jógy věnuji i klidnější a meditativní yin józe, kterou studuji u Sebastiana Pucelle a Murielle Burellier. Z českých lektorů jsou mi inspirací kromě Láďi Pokorného i Petra Vonšovská, Vašek Krejčík, Dana Beierová, Jaruška Sedláčková nebo Lucie Königová. Také jsem měla možnost učit se od Manju Joise, Maxe Stroma, Nancy Gilgof, Bobbi Misti, Olivie Crooks nebo Jammese Higginse.

20.03.2016 - 15:02

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám