Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Poprvé na jógovém festivalu? S těmito čtyřmi tipy se neztratíte

festival

Patříte mezi nadšence, kteří zvou jógu hlouběji do svého života, stále rozšiřují prostor pro svou praxi a rádi zkoušejí nové věci? Pak se jistě začnete rozhlížet i po jógových festivalech, pokud si nějaký takový festival už nevyhlédl vás…

Z prohlížeče vyskočí lákavý program, nabídka různorodých lekcí a jména neznámých lektorů. Máte zrovna volný víkend a vypadá to vážně dobře, tak si řeknete, že to zkusíte. V hlavě se vám ale začne rojit spousta otázek: Zvládnu odcvičit celý den? Co si mám vzít s sebou? Která lekce bude stát za to? Má to vůbec za ty peníze cenu?

Méně je někdy více

Pokud pravidelně praktikujete, určitě nebudete mít problém zvládnout více lekcí. Ovšem ne za každou cenu. Vyberte si z programu 2-3, o které byste rozhodně neradi přišli. Zamyslete se, jak jsou dané lekce dlouhé, festivalové totiž mívají kolem 75-90 minut. Zvolte také kombinaci klidnějších a dynamičtějších stylů.

Pokud si totiž na jeden den naložíte dva bloky jivamukti jógy, vždy po dvou hodinách čistého času, následující den vás chuť cvičit zaručeně přejde. Když ale budete pozorně naslouchat svému tělu, sami nejlépe poznáte, co zvládnete a co už je nad vaše momentální síly. Buďte ke svému tělu laskaví a nesnažte se přes bolest „vycvičit“ utracené peníze.

Experimentujte

Festival je skvělou příležitostí, jak si rozšířit obzory. Pokud v programu najdete svého oblíbeného lektora, neupínejte se pouze na něj. Využijte toho, že na jednom místě můžete vyzkoušet nové styly a zažít, jak vaše oblíbená lekce vypadá v podání jiného lektora. Třeba přijdete na to, že vám vlastně vyhovuje něco úplně jiného. Často jsou také zváni zahraniční lektoři, což je jedinečná příležitost ochutnat, jak se jóga dělá jinde.

Dobře se vybavte

Vlastní podložka bude téměř vždy nutností. K ní si přibalte ručník, přezůvky, teplé ponožky a svetr, případně i vlastní deku. Neuděláte chybu ani s termoskou s čajem a nějakým drobným občerstvením. Na místě sice bývají k dispozici různé stánky s vegetariánským a raw občerstvením, ale jistota je jistota. Hodit se vám bude také větší množství hotovosti. Součástí festivalů bývají i jógová tržiště, kde si můžete koupit různé věci – od knih, přes jógové šperky, po kosmetiku a oblečení.

Pozorujte a zapisujte

Koncentrace lidí naladěná na stejnou vlnu, kteří vědomě cvičí a meditují, vytváří z jóga festivalů místo se zvláštní atmosférou. Na celý den, někdy i na více dní, se odstřihnete od každodenních starostí a máte čas a prostor věnovat se sobě. Můžou k vám přicházet nové nápady, inspirace, samovolně vám v mysli vyvstane řešení nějakého problému nebo se vám díky odstupu změní úhel pohledu a problém sám zmizí.

Všímejte si takových změn a zaznamenávejte si je na papír nebo do svého jógového deníku. Tato malá praxe vám pomůže k vědomějšímu bytí, navíc se ke svým zážitkům můžete vždy vrátit, připomenout si je a zkusit je přenést na aktuální situaci ve vašem životě.

První návštěva jógového festivalu se pro nejednoho z vás stane výjimečným zážitkem. Toužíte vyzkoušet to na vlastní kůži? Letos budete mít spoustu příležitostí. Vyrazit můžete třeba na jednu z nejbližších akcí:

YOGA & DANCE – Spring Festival Ostrava 27.4. – 30.4. 2017

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

17.03.2017 - 17:13

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám