Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Genetická modifikace: Modifikované potraviny svět před hladem nezachrání (4. díl)

Výrobci geneticky modifikovaných (GM) potravin při obhajobě svých produktů útočí na city nás všech. Běžně se ohání argumentem, že jedině GM potraviny mohou zachránit lidstvo před hladem. Hladovění a podvýživa jsou určitě závažné světové problémy, ale tyto jsou podle mnoha odborníků dány špatným přerozdělováním světové produkce potravin a ne jejich nedostatečnou tvorbou.

Podle potravinového programu OSN se nyní pěstuje a chová dostatek potravin pro uživení celé planety. Důvodem hladovění více než 800 miliónů lidí ročně je omezený přístup těchto lidí k potravinám, a to kvůli nedostatku financí anebo schopnosti pěstovat si vlastní potraviny.

Biotechnologické firmy, které vyrábějí GM potraviny, registrují své produkty pod ochranými známkami a takto jen zvyšují firemní kontrolu zdrojů a prodeje potravin. Proto spíše než k vyřešení hladu se zvyšuje závislost nás všech na průmyslu nabízejícím GM semena a chemikálie.

Biotechnologickým firmám se dokonce už podařilo vybudovat závislost farmářů používajících jejich GM semena díky tzv. terminované technologii, GM semena tak vyklíčí jen první rok. Farmář si proto nemůže jako obvykle schovat semena z vlastní úrody na výsadbu v dalším roce. Musí opakovaně nakupovat GM semena od průmyslu. V předcházejících letech v Indii díky této technologii zkrachovali tisíce farmářů, kteří po nízkých výnosech z GM výsadby. Tím jim klesly zisky a už nebyli schopni nakoupit si další GM semena na výsadbu v novém roce.

Řešení?

Seznámit se se seznamy výrobců, kteří GM přísady používají a takové výrobce jasně ignorovat. Ještě lépe napsat dopis výrobci a oznámit mu své rozhodnutí nenakupovat jeho produkty protože nechcete konzumovat riskantní GM potraviny.

Znát nejběžnější GM potraviny a nakoupit raději alternativu v bio a nemodifikované kvalitě. Organické zemědělství a potravinářství jasně GM odmítá. Možnost příjmu GM přísad v konvenčních potravinách je pro nás doma dalším důvodem k přednostnímu nakupování bio potravin i čím dál častějšímu přemýšlení o tom, jak si zajistit alespoň část vlastní úrody.

Postoj k modifikovaným potravinám v obchodech

Dnes je GM soja v USA téměř v 60 % veškerých polotovarů, jako jsou rostliné oleje, sojová mouka, lecitin a bílkoviné izoláty. Kukuřice je v 50 % polotovarů v podobě kukuřice, kukuřičného škrobu, kukuřičné mouky a zejména kukuřičného syrupu. GM rajčatový protlak je také běžně prodáván, stejně jako se GM enzymy používají v celé řadě potravinářských výrob.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

17.01.2011 - 12:42

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám