Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tajemství dokonalého hummusu

hummus_dokonaly_recept

Také jste si oblíbili tradiční blízkovýchodní specialitu z cizrny a sezamové pasty? S hummusem, který je skvělou alternativou pro vegetariány i vegany, se v poslední době roztrhl pytel. Koupit ho můžete na každém rohu. Ale každý, kdo ochutnal pravý izraelský, ví, že téměř nic, co je u nás k dostání, se mu nevyrovná.

Dobrou zprávou ale je, že při troše dobré vůle (a času) si ho můžete připravit doma. Téměř rok jsem ladila recept tak, abych dosáhla autentické chuti a dokonalé krémovosti a o své tajemství se s vámi ráda podělím.

Tajný trik č. 1 – z konzervované cizrny dokonalý hummus nikdy neuděláte. Pokud vás odrazuje představa dlouhého vaření, zkuste to alespoň jednou. Stojí to za to.

Tajný trik č. 2 – při vaření cizrny přidejte do hrnce jedlou sodu.Díky jedlé sodě cizrna krásně změkne, zkrátí se i doba vaření.

Tajný trik č. 3 mixovat a přidávat suroviny postupně. Nejprve rozmixujte samotnou cizrnu na kaši, dejte tomu alespoň 3 minuty. Pak přidejte sklenici ledové vody a mixujte dál, další 3 minuty. Až nakonec přidejte sůl, tahini a citronovou šťávu.

Tajný trik č. 4 – teplý chutná nejlépe. Není nic lepšího než čerstvý a ještě teplý hummus. Servírujte ihned po dokončení.

Základní recept:

500 g cizrny
150 ml sezamové pasty (tahini)
Šťáva z jednoho citronu
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli

Cizrnu namočte alespoň 24 hodin předem. Poslední dvě hodiny zkuste měnit vodu po 30 minutách, cizrna tak bude stravitelnější. Slijte namočenou cizrnu, napusťte novou vodu a dejte ji vařit. Přidejte jedlou sodu a hrnec nezakrývejte. Na hladině se bude tvořit hustá pěna, kterou sbírejte lžící nebo naběračkou.

Vařte cizrnu zhruba 40-50 minut, dokud není měkká a nemá jemnou máslovou chuť. Slijte ji a mixujte tyčovým mixérem (klidně 5-10 minut). Poté přidejte sklenici ledové vody a mixujte dál. Nakonec přidejte sůl, tahini a citronovou šťávu podle chuti, promixujte do hladké kaše. Voilá – dokonalý hummus je na světě. Servírujte v hlubokém talíři, pokapaný olivovým olejem.

Na ozdobu můžete použít čerstvou petržel nebo koriandr, piniové oříšky či mletou červenou papriku. Podávejte s arabským chlebem (pitou) nebo s nakrájenou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer).

Nebojte se experimentovat

Až se nabažíte autentického hummusu, můžete si hrát s různými příchutěmi. Přidejte římský kmín, česnek nebo curry koření, přimixujte teplou dýni nebo zkuste hummus na sladko. K cizrně a tahini přidejte trochu medu a kakaa, chuť ještě vylepší trocha mletého vanilkového lusku. Pokud zrovna nemáte chuť na luštěniny, použijte místo cizrny syrovou cuketu. Jednoduše ji rozmixujte s tahini, solí, citronovou šťávou a římským kmínem. Za pár minut máte ideální vychytávku pro letní pikniky, kterou zaručeně překvapíte.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

21.04.2017 - 15:02

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám