Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Makové mléko: Zdravá náhrada za živočišné mléko

Makové mléko

Makové mléko

Mléko z rozmixovaného zralého máku je nejen velkou pochoutkou, ale udělá dobře i vašemu tělu. Obsahuje totiž až 12x více vápníku oproti kravskému mléku a rovněž další pro zdraví přínosné látky.

Mléko nemusí být jen živočišné, tedy tradičně kravské, v lepším případě třeba kozí či ovčí. Existuje také řada rostlinných mlék. Jejich příprava vždy spočívá v tom, že živiny z ořechů, případně jiných plodin, rozmixujeme do vody a získáme tak lahodný a zdravý nápoj, který se konzistencí i složením podobá právě mléku.

Pozor na mýtus
Zastánci teorie tzv. překyselování organismu navíc mák považují za zásadotvornou potravinu, která podle nich pomáhá předejít překyselení těla a tím i mnoha civilizačním nemocem.

Vědci se ovšem k teorii překyselování staví skepticky, s argumentem stálosti tělesného pH jako základního předpokladu přežití a odkazem na studie, které zásadotvorné efekty některých potravin ani jejich tvrzené zdravotní přínosy v minulosti neprokázaly.

Zda zásadotvornosti máku budete věřit či nikoliv už ponecháme na vás.

Makové mléko možná mezi rostlinnými mléky není ze všech nejznámější (pravděpodobně jste slyšeli spíš o sójovém či mandlovém mléku), i přesto si pozornost zaslouží. Má totiž celou řadu výhod a s jinými druhy rostlinného či živočišného mléka si rozhodně v ničem nezadá. Aby nás přitom nikdo nepodezíral z nekalostí, zdůrazňujeme, že dnes bude řeč jen o mléku ze zralých makovic. Mléko z nezralých makovic, jinak též tzv. opiové mléko, jde totiž tak trochu mimo náš tematický záběr.

Tou asi největší výhodou oproti kravskému mléku je až dvanáctkrát vyšší obsah vápníku. To ale zdaleka není všechno, co nám mák může nabídnout. Kolem 20 procent váhy zralého máku tvoří kvalitní rostlinné bílkoviny a asi 40-50 procent váhy činí rostlinné tuky s vysokým obsahem polynenasycených omega-6 kyselin. Dále v něm najdeme vitamíny skupiny B, především vitamín B1, koní dávku dalších pro tělo potřebných minerálů, a samozřejmě vlákninu.

Výroba makového mléka

Postup výroby makového mléka je snadný, skládá se z několika kroků:

  • Připravíme si asi 100g zralého máku a zhruba 800 – 1000 ml vody. Více vody znamená více mléka, ale také vodovější a méně smetanovou chuť. Volba množství vody tedy záleží hlavně na individuálních preferencích.
  • Mák namočíme, ideální je doba kolem 8-10 hodin, například přes noc. Zkrátit dobu nutnou k namočení můžeme tím, že mák před namočením nameleme. Namletí ale k přípravě nutné není, navíc bychom dobu k namočení neměli zkracovat příliš, jinak se nám mák dostatečně nerozmočí.
  • Rozmočený mák dáme do mixéru, kde ho několik minut mixujeme. Tím se z něj maximum živin uvolní do vody.
  • Výslednou tekutinu přecedíme. Pokud cedíme přes hrubší sítko, scedíme několikrát, u plátýnka nebo velmi jemného sítka obvykle stačí i jediné scezení.
  • Mléko pijeme nejlépe hned, maximálně do několika hodin, velmi rychle totiž ztrácí kvalitu a živiny.

Pevný zbytek, který se nám do mléka nepřecedil, už neobsahuje velké množství živin, s jedinou výjimkou. Zůstala v něm naprostá většina vlákniny, kterou mák obsahoval. Pevnou složku je proto sice možné dál využít, pokud ji ale vyhodíte, rozhodně nemusíte mít špatné svědomí.

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

25.03.2015 - 08:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám