Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Fenykl – přínosy pro vaše zdraví

fenykl

Další z pozapomenutých zelenin s výrazně příznivými účinky na lidské zdraví, které se nám poznenáhlu vracejí do jídelníčku, představuje člen rozsáhlé a odedávna lidmi používané čeledi miříkovitých – fenykl. Fenyklu se lidově říká vlašský, římský nebo sladký kopr, a používá se k léčení mnoha neduhů. Jako koření i léčivo je známý již od starověku, v Evropě získal oblibu v pozdním středověku.

Naše babičky žvýkaly semena fenyklu charakteristické lékořicové vůně a lehce štiplavé, nasládlé chuti na osvěžení a vonný dech. Vůně fenyklových listů otřených o srst psa nebo kočky odpuzuje blechy, celkově působí desinfekčně. Je to teplomilná dvouletá rostlina, která roste planě ve Středomoří, kolem Černého moře i v asijských zemích. Fenykl pěstovaný pro květ jako bylinka se sklízí v srpnu, za ranní rosy. Semena se sbírají v srpnu až září, květy k sušení v září a říjnu.

Po celá staletí se fenykl používá jako lék při nadýmání, plynatosti, trávicích problémech u dětí – je důležitou složkou dětského čaje. Dokáže účinně omezit střevní křeče, povzbuzuje peristaltiku, pomáhá proti překyselení, v lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a podporu laktace – nedoporučuje se v těhotenství. Lze ho používat samotný, ale hodí se i do bylinných směsí při nachlazení, kombinovaný například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou a diviznou.

Fenykl má uklidňující vliv na nervovou soustavu, je močopudný, ulevuje zánětům močového ústrojí a odvar z fenyklu ulehčuje odkašlávání při kataru horních cest dýchacích, užívá se i jako kloktadlo při bolestech v krku a k omývání očí při zánětech. Má také příznivý vliv na játra a ledviny, pomáhá zbavit se cizopasníků. Podle ajurvédy má fenykl ochlazující účinek a snižuje chuť k jídlu. Ve středověku prý dámy pily fenyklový čaj nebo žvýkaly celá semena jako prevenci proti obezitě – navozuje pocit sytosti.

Fenykl obsahuje éterické oleje, sacharidy, bílkoviny, vitamíny C a E, z minerálů především draslík a vápník. Přidáváme-li fenykl do jídla pravidelně, může v důsledku zvýšeného příjmu draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Používá se jako protilátka nejen proti hmyzímu kousnutí, ale i při otravě jídlem, je mírně projímavý. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně.

Semena jsou oblíbeným kořením ve francouzské a italské kuchyni. Nesmí chybět v klasické bouillabaisse, přidávají se do tvarohových a sýrových pokrmů (mají schopnost odhleňovat), omáček, bylinkového másla a salátů, jsou součástí indických, čínských a provensálských směsí. U nás se nejvíce uplatní při konzervaci červené řepy, do sladkého pečiva, perníku, do chleba, při výrobě likérů, v kosmetickém průmyslu, ve farmacii.

Fenyklu hořkému, pěstovanému jako koření, je příbuzný fenykl hlíznatý, sladký neboli boloňský, který slouží jako lahůdková zelenina. Zlepšuje náladu a doporučuje se zejména pro vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitaminu C. Má jemnou, nasládlou chuť, připravuje se vařený, politý máslem, podobně jako chřest nebo se syrový přidává do salátů. Jemně nasekané čerstvé lístky se hodí do zálivek a pomazánek. Bez fenyklového základu si těžko představíme třeba lahodné kuřecí soté.

Jedlá je každá část rostliny – semena, stonek, listy i cibule. Sladce chutnající stonky je možné nakrájet do polévky či do salátu anebo přidávat do dušených pokrmů, dají se i smažit podobně jako cibule. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel. Fenykl se sklízí před prvními mrazíky a lze jej uchovávat v písku ve sklepě. Cibule ovšem rychle vysychají a k dlouhodobému skladování se nehodí.

Ke konzumaci vybíráme drobnější bulvy beze skvrn. Fenykl omyjeme, odřízneme horní zelenou část a zbytek kořene. Bulvu zbavíme vrchních tvrdších listů a rozkrájíme. Na vaření na čtvrtiny, do salátu na proužky. Po vyjmutí řapíku a rozebrání na jednotlivá lůžka nám vzniknou „mističky“, které můžeme plnit a zapékat na mnoho způsobů. Odkrojené části lze zamrazit a používat při vaření brambor nebo jídel z jednoho hrnce jako koření.

 

Komentáře (0)
Eva Leňová

Tlumočnice, překladatelka a pisatelka článků.
Vystudovala jsem Střední hotelovou školu, a přestože jsem v oboru nikdy nepracovala, stalo se vaření mým celoživotním koníčkem. Profese překladatelky mi krom jiného přináší možnost seznámit se s kuchyněmi jiných národů.
Díky zdravotním problémům v rodině jsem se naučila využívat zdraví prospěšné techniky i léčivé vlastnosti jídla a brzy jsem se setkala s makrobiotikou, které jsem se věnovala dlouhodobě a s výraznými úspěchy. Podobně jsem se v 90. letech seznámila i s alternativními metodami přístupu ke zdraví od tradičních léčitelů, přes akupunkturu, homeopatii až po meditační praxi, šamanské techniky, cvičení tai či, jógu, feng shui a geomantii. To vše se snažím začleňovat do svého každodenního života a přistupovat ke světu lidí i energií opravdu celostně.
Díky spolupráci s Rogerem Greenem jsem se v roce 2008 seznámila se základními myšlenkami teorie stravování podle zásad dlouhověkosti, které mi na jedné straně potvrdily mé vlastní názory získané z praxe a navíc mi poskytly ideový rámec i odpovědi k mnoha doposud otevřeným tématům. Od roku 2010 příležitostně pořádám kurzy vaření a setkání v kuchyni určené především pro ženy, které spojuji s diskuzemi, výměnou zkušeností a praktickou pomocí při změně životního stylu a přístupu ke světu i lidem. Věřím, že vaření je zábava a jídlo dokáže léčit tělo i duši.

15.01.2016 - 17:05

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám