Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kombucha, fermentovaný zázrak

kombucha

O zázračných účincích kombuchy jste jistě už někdy slyšeli. Existuje několik různých teorií, odkud se nápoj rozšířil, nejčastěji se uvádí čínský příběh, který datuje první zmínku o kombuše až do doby 221 let př. n. l. za vlády dynastie Tsun. V Česku jsou její zázračné účinky známé již řadu let. Traduje se, že se vyráběla v klášterech, kde mniši přísně střežili tajemství její výroby a odkud se údajně dostala i do některých šlechtických rodin. V současnosti je kombucha rozšířená především mezi milovníky zdravého životního stylu pro své regenerační o očišťující účinky.

Kombucha a její příprava

Kombucha je lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací symbiotické kolonie bakterií a kvasinek v oslazeném černém nebo zeleném čaji. Někdy se jí také říká čajová houba. Na internetu lze najít spoustu receptů, jak kombuchu připravit. Většinou se doporučuje černý čaj oslazený bílým rafinovaným cukrem, který je pro přípravu nápoje nejvhodnější, protože umožňuje dostatečný přísun energie, který mikroorganismy při jeho tvorbě potřebují.

Dalšími ingrediencemi je samotná čajová houba a část nápoje z předchozí várky. K přípravě by se mělo používat čisté sterilizované nádobí a kvasná nádoba by se měla uchovávat na teplém a stinném místě. Po první fermentaci, můžeme kombuchový nápoj nechat fermentovat ještě jednou, nyní již bez samotné čajové houby. Poté, co přelejete již hotový nápoj do jednotlivých nádob, můžete přidat rozmixované ovoce, džus nebo cukr a nechat nápoj ještě několik dní kvasit, aby získal další jedinečnou chuť. Druhou fermentaci jsem zatím zkoušela s rozmixovaným mangem a výsledek byl zajímavý a osvěžující.

Pozitivní účinky a na co si dávat pozor

Proč vlastně kombuchu pít? Neexistují žádné oficiální studie, které by všechny pozitivní účinky kombuchy potvrdily nebo vyvrátily, ale prospěšnost látek, které se v nápoji vyskytují potvrzeny jsou. V průběhu fermentace kombuchová kultura vytváří organické kyseliny (k. glukoronová, k. glukonová, kyselina octová ad.), vitamíny především ze skupiny B, vitamín C, proteiny a enzymy.

Kromě toho, že má kombucha údajně antibiotické účinky, pomáhá také při léčbě rakoviny, odstraňuje z těla jedovaté látky a udržuje celkovou rovnováhu v těle. Také pročišťuje žlázy a podporuje jejich činnost a mnoho dalších pozitivních účinků. Na druhou stranu existují případy, kdy v kombinaci s určitými léky či vrozenými predispozicemi může mít kombucha i účinky negativní. Proto je vždy lepší konzultovat její užívání se svým lékařem, pokud si nejsme jistí.

Užitečné rady a odkazy

Kombucha je výborný způsob, jak začít den. Nastartuje metabolismus a navíc osvěží. Já si dávám sklenici každé ráno na lačno po své jógové praxi. Hotový kombuchový nápoj i samotná čajová houba, ze které zrovna nevyrábíte nápoj nový, by se měly uchovávat v lednici. Kromě vnitřního užívání je nápoj vhodný také k užití vnějšímu, a to především jako obklad při kožních onemocněních či spáleninách, při péči o pleť či pokožku hlavy. Samotná houba se může použít jako výživné hnojivo pro rostliny či jako pleťová maska. Další užitečné informace o účincích, historii či užívání kombuchy můžete nalézt na následujících odkazech:

http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kombucha.html
http://www.kombucha.wbs.cz/

Kromě množství internetových stránek existují také knihy zabývající se kombuchou:

Zázračná kombucha: Prastaré léčivé prostředky. Energetický nápoj s jemnou léčivou silou. – Anita Hessman-Kosaris
Kombucha: Nápoj pro výbornou kondici a elixír krásy – Birgit Sesterhenn

 

Komentáře (0)
Nikola Cieslarová

Poprvé mi jóga vstoupila do života na dětském letním táboře, kde mě však pozdrav slunci v ranní, rosou pokryté trávě zrovna moc nezaujal.
Podruhé jsme se našly, až když jsem byla na střední škole a od té doby mě až na pár momentů provází v mém každodenním životě.
Časem jsem měla potřebu se józe věnovat více a tak se od minulého roku snažím tuto svou lásku předávat i dalším lidem.
Protože není většího štěstí než sdílet s ostatními, co sami máte rádi nejvíc.

24.05.2017 - 22:02

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám