Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Naboso – 50 důvodů, proč zout boty

naboso

V rámci mého postupného zouvání se z bot jsem narazil na knihu Naboso, s podtitulem 50 důvodů, proč zout boty, od amerického podiatra Daniela Howella. Pokud stejně jako já tápete, co je to za lékařský obor, tak vězte, že se Podiatrie nezabývá dětským lékařstvím, ale komplexní péčí o nohy.

Nosné téma knihy

Během svojí praxe Daniel Howell došel k poznání, že naprostá většina lidí nosí nevhodnou obuv a nošení takové obuvi nezvratně vede ke zdravotním problémům od infekcí, kožních problémů, deformacím chodidel a prstů, bolestem šlach, kloubů a páteře.

Zastává názor, že je pro nás přirozené chodit bez obuvi, protože jen takový pohyb je pro tělo přirozený a zdraví. Vyvrací zažitou představu, že nohy a chodidla jsou něco slabého a zranitelného, co je potřeba chránit obuví.

Knihou se vine varování před radikální změnou životního stylu a je opakovaně doporučováno nepřehánět a netlačit na pilu. Nohy desítky let zvyklé na obuv nelze během týdne „vycvičit“ pro jiný styl chůze, ale je potřeba na změně soustavně pracovat s vědomím, že přechod ke zdravé chůzi na boso může trvat i rok či dva.

Obsah knihy

Objasňuje relativně návodný název a na 140 stranách textu včetně obrázků vás autor provází jednotlivými kapitolami, které se věnují postupně roli obuvi v lidské společnosti. Její normálnosti ale nepřirozenosti, negativním vlivům obuvi na nohy – rozumějte mrzačením se v rámci společenské normy a srovnáním s mrzačením částí těla v jiných kulturách – například dlouhé krky v Myanmaru, korzety v evropské minulosti, vytahování rtů a další…

Nevyhýbá se adjektivům jako zohavování a dokazuje, že je nošení nepřirozené obuvi jakýmsi kulturním fenoménem, stojícím na vratkých základech a mnoha riziky.

V dalších kapitolách uvádí příběhy a osobní zpovědi řady lidí, kteří popisují svojí cestu k životu bez obuvi nebo změny v obouvání. Jaké vnitřní i vnější překážky musí člověk překonat, aby své nohy osvobodil od bot.

Autor velmi srozumitelně vysvětluje princip fungování lidské nohy a chodidla, mechaniku pohybu při chůzi a prokazuje, jakým způsobem obuv náš přirozený pohyb narušuje a jak to vede k různým degenerativním projevům v našem těle. Už jen výčet potíží, které obuté lidstvo potkávají, způsobuje lehkou žaludeční nevolnost. A že jich není málo.

Svá tvrzení opírá o vědecké studie a často porovnává západní a necivilisovanou společnost, což nelze úplně ověřit, každopádně jeho tvrzení neodporují zdravému rozumu.

Zaobírá se i tím, jak neúprosně likvidujeme zdravé nohy našich dětí nevhodnou obuví.

Dále přidává tipy pro bosou chůzi, pěší turistiku a běh naboso. Pro ty, kteří váhají, rozebírá přínosy tzv. minimalistické/barefoot obuvi, včetně doporučení k nošení žabek či sandálů (tento typ obuvi by měl mít pásek, který drží patu).

Závěrečné zhodnocení

Tuto knihu mohu bez váhání doporučit. Ať už si uděláte závěr jakýkoliv, za přečtení to stojí. Samotného mě překvapilo, jak málo jsme schopni vybočit ze zaběhnutých stereotypů a objevovat tajemství doslova na dosah ruky (u těch pružnějších), tajemství zjevných věcí, tajemství jak si přestat ubližovat.

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

15.02.2016 - 22:48

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám