Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Začínáme s cvičením jógy

zaciname_s_jogou

Udělali jste první krok a rozhodli jste se začít cvičit jógu. Jenomže netušíte co a jak. Vězte, že to ani trochu nevadí. Rádi vám pomůžeme a poradíme, co byste před svou první hodinou měli vědět a na co při přípravách na první hodinu jógy nezapomenout. 

Když s cvičením jógy začínáte, je tu pár věcí, které je vhodné si dobře promyslet, abyste později zbytečně nelitovali. Tak například, jógy existuje mnoho druhů a typů. Je proto nejprve vhodné zvážit:

Jaký typ jógy budete cvičit?

Jógy je několik základních a mnoho dalších rozvíjejících a navazujících druhů a typů. V závislosti na tom, co přesně chcete jógou dosáhnout, jaká je vaše kondice, jaké máte zkušenosti s jinými druhy pohybu a v neposlední řadě i co vás baví si budete chtít vybrat takový typ jógy, aby vám co nejlépe vyhovoval.

Zní to jako složitý úkol, ale nebojte se, je to docela snadné. Prostudujte si náš velký přehled druhů jógy a vyberte si z něj ten druh, který se vám bude nejvíc líbit. Pokud by vám snad později v praxi až tak moc nevyhovoval, nezoufejte. Není nic jednoduššího, než se k přehledu vrátit, a s již nabytými zkušenostmi se do výběru pustit znovu, o jeden nepovedený pokus moudřejší. A to klidně tolikrát, dokud nenajdete jógu, která je přesně podle vašeho gusta.

Abychom vám výběr usnadnili, poradíme, že pro začátečníky bývá nejlepší hatha jóga nebo vinyasa. Záleží hlavně na tom, jestli upřednostňujete rychlejší tempo a větší výkon (vinyasa jóga), nebo je vám bližší pomalejší cvičení, u kterého se spíš protáhnete než zpotíte (hatha jóga).

Kde budete cvičit?

Když víte typ jógy, který vás láká zkusit, musíte ještě zjistit, kde si jej můžete zacvičit. Možná už máte volbumísta jasnou, třeba na základě doporučení přátel, kteří vás k józe přemluvili. V takovém případě se samozřejmě přidejte k přátelům, známý obličej vedle vás se hodí i na hodině jógy.

Pokud ale zatím nevíte, může vám s výběrem pomoci náše stránka pro vyhledávání jógových studií. K nalezení zde je většina jógových studií v ČR. Na zahrnutí i těch několika málo výjimek, které v seznamu zatím nejsou, usilovně pracujeme.

Co s sebou?

Dobrá zpráva je, že na jógu toho potřebujete jen velmi málo, tedy alespoň oproti jiným sportovním aktivitám. Jediné, bez čeho se neobejdete, je pohodlné oblečení, ve kterém se vám budou dobře cvičit jógové ásany.

Boty naopak můžete u většiny studií nechat doma, protože správná jóga se cvičí naboso. A pokud jde o jogamatky, můžete si sice přinést svoji, pokud ji máte, skoro všude je ale možné půjčit si ji i přímo na místě.

Jak na první lekci jógy

 Obrázek ve vysoké kvalitě stahujte zde.

Co očekávat?

Na typické hodině jógy mají studenti své jogamatky nasměrované tak, aby směřovali čelem k instruktorovi či instruktorce, který je též obrácen čelem k nim. Při volbě místa nedávejte jogamatku příliš blízko k sousedům, během cvičení budete (stejně jako oni) potřebovat dostatek volného prostoru. Relativně běžné bývá, že cvičenci bývají v několika řadách za sebou, tvar většiny cvičebních prostor jiné uspořádání příliš neumožňuje.

Hodina začíná jogínským pozdravem či mantrou “óm”, záleží na každém instruktorovi, jaký způsob preferuje. Pokud během cvičení budete potřebovat odpočívat, využijte polohu dítěte, dokud nenaberete sílu pokračovat ve cvičení. Poloha dítěte vypadá tak, že si v kleče na podložce sednete zadkem na paty, předkloníte se a položíte hlavu čelem na podložku, s rukama umístěnýma volně podél těla.

Co dělat, když nemám poblíž jógové studio?

Pokud nebydlíte ve velkém městě, kde bývá jógových studií dostatek, aby bylo z čeho vybírat, může se naskytnout problém. Snadněji řešitelný bývá problém tehdy, pokud se ve vašem okolí sice studia nachází, nabízejí ale jiný typ jógy, než který vás zaujal. V takovém případě doporučujeme přimhouřit oko a zkusit ten typ jógy, který je ve vašem okolí k nalezení, jedině že vám nevadí trochu víc dojíždět.

Horší je situace, pokud v okolí nejsou vůbec žádná jógová studia. Ani taková okolnost ale není neřešitelná. Vzhledem k tomu, že čtete tento online článek, budeme předpokládat, že máte alespoň přístup k internetu. Vhodným řešením by proto pro vás mělo být online video se základní hodinou jógy. Takových videí je na internetu dostatek, abyste si mohli náležitě vybrat, obzvlášť pokud se nebojíte cizích jazyků. Poměrně kvalitní videa ale jsou dohledatelná i v češtině.

Pokud doma nemáte přístup k internetu, a čtete nás třeba v práci, nebo vám přítel či přítelkyně náš článek vytiskli, ani tehdy nemusíte zoufat. Pořiďte si některou z publikací o cvičení jógy pro začátečníky. Ta vás sice cvičením neprovede tak dobře, jako instruktor nebo alespoň video, v případě nouze ale odvede svou práci na dostatečné úrovni.

Na co nezapomenout před cvičením a při něm?

Aby se vám dobře cvičilo, nejezte několik hodin před cvičením velká a těžká jídla. Jógu by vám plný žaludek a probíhající trávení velmi znesnadnily, pokud byste se najedli opravdu hodně, nemohli byste cvičit vůbec. Stejně tak je během hodiny lepší nepít, nebo jen čas od času jemně svlažit rty. Napít byste se správně měli s předstihem před cvičením a poté hned po něm.

Jak již bylo řečeno, jóga se obvykle cvičí bez bot, nechte je proto doma a na hodinu doražte naboso, bez bot i bez ponožek. Během hodiny nemluvte, pokud to není zcela bezpodmínečně nutné. Pokud během hodiny jógy budete asistenci instruktora potřebovat, zkuste nejprve přitáhnout jeho pozornost pouze očním kontaktem,mluvte až tehdy, pokud se to nepodaří.

Před hodinou ale rozhodně nezapomeňte instruktora upozornit, že jde o vaší úplně první zkušenost s jógou. Bude se vám díky tomu speciálně věnovat a pomáhat vám pokud uvidí, že si s něčím nevíte rady.

Možná se budete chtít seznámit s pojmy v józe často používanými.

A to je z těch úplných základů jógy všechno. Přejeme příjemné cvičení a věříme, že vás jóga cvičení jógy osloví a postupem času se vám otevřou nové obzory, které jóga přináší a vlastně ani moc s fyzickým cvičením ásan nesouvisí.

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

17.12.2014 - 22:43

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám