Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tantrický sex

O tantrickém sexu se vykládá kdeco. Někdo tvrdí, že po osvojení této techniky se už nechce nikdy vrátit k „obyčejnému” sexu. Jiní zase, že se zasvěcení dokážou milovat spoustu hodin bez přerušení. Ve skutečnosti je tantra kultem extáze a během tantrického sexu jde především o naplnění zásadního důvodu lidské existence, tedy o rozšiřování našeho vědomí.

Podle prastaré indické tradice pochází dědictví a dar tantrického milování od boha Šivy, nejmocnějšího mezi hinduistickými božstvy. Aniž by postoj tantry k životu byl jaksi nemorální, je z jejího hlediska zcela nepodstatné, s jakým partnerem svých prožitků dosahujeme, zda máme celý život jednoho či každou noc jiného. Pro krásný hluboký prožitek při sexu není nutná předem uzavřená manželská či jiná smlouva, ale citová a spirituální blízkost a přirozená erotická přitažlivost.

Etika sexu tedy v tantře není oddělena od sexu samotného. Každé krásné milování je etické, protože existence je krásným učinila. Naopak nenaplňující sexuální život signalizuje nepochopení, neúctu či jiný rozpor ve vztahu k sexu. Sexuální život podle tantry není tedy odrazem smluvních vztahů – tak jak to vyžaduje křesťanská morálka – nýbrž zrcadlí duševní rozpoložení člověka, a to jak uvnitř, tak navenek.

Tantra nás učí, že lidské citové a erotické štěstí musíme chovat ve velké úctě a sexuální spojení považovat za posvátné. Je to nejvyšší umění po stránce tělesné, citové i duchovní, hodné teoretického a praktického studia. Hluboké prožitky jednoty se sexuálním partnerem nás tak připravují na prožitek jednoty s celou existencí. Tantrické techniky učí postupnému zvládnutí živočišné stránky sexu, čímž se akt zbavuje původní reprodukční funkce a stává se meditativní cestou rozvoje jednotlivce. Podle tantry je sex hnací silou naší psychiky, ale v Evropě se bohužel po staletí formoval přístup k sexu jako k něčemu ostudnému, téměř zvířecímu aktu, sloužícímu pouze k rozmnožení věřících po řádně uzavřeném sňatku.

Zpátky do školy

Tantrickému sexu se dnes můžete, ať už samostatně, nebo s partnerem, učit na nejrůznějších kurzech, podle knih a DVD, nebo si dokonce zajít na tantrickou masáž. Na kurzech nebo soukromých hodinách pouze s vaší drahou polovičkou a lektorem se učíte správnému dýchání, učíte se, jak se před milováním s partnerem naladit na stejnou vlnu, a cvičíte si párové pozice, učíte se vnímat druhého člověka a navodit si vzájemně meditační tantrický stav, zvláštní druh prožívání.

Osvojíte si energetizační techniky a tajné dotykové body. Jsou to místa na těle, která člověk běžně nepoužívá nebo by si je rozhodně nespojoval s masáží nebo milostným životem, ale která ně něj mají zásadní vliv. Procvičují se jednotlivá bio-energetická centra, ale také se hledá pravá sexualita našich povah. Pro ty, kteří si osvojili tantrická tajemství a tantru se naučili správně provozovat, je během milostného spojení dotek kdekoliv na těle stejně intenzivní jako na nejcitlivějších místech. Ženy pak například trénují takzvané Keglovy cviky, jimiž se naučí ovládat své vaginální svalstvo a využít jej během milování.

Harmonizuje vztahy

I když tantra má ve skutečnosti spojovat lidi všech věkových kategorií, obojího pohlaví i různého vzdělání, velmi prohlubuje a posiluje partnerské vztahy. A to zvlášť v dnešní uspěchané době, kdy na partnera nemáme čas a nejsme schopni vnímat ho otevřenýma očima i srdcem, nejen jaksi „za běhu”, kdy chybí čas citově se rozvíjet a rozvíjet i svůj milostný život. Pokud dva lidé nemají příležitost nebo chuť dostatečně se věnovat milostnému životu, může je fakt, že žena a muž žijí sexuálně každý v jiném rytmu, naopak od intimních chvil ještě více odrazovat.

Touha muže vychází z jiných podnětu než touha ženy, jako by oba šli na milostné setkání z jiných stran. A tady tantra přímo otevře dveře všem dimenzím partnorského vztahu, probudí v obou výrazně citovou složku milostného setkání a oba protiklady spojí.

Cílem tantrického sexu není orgasmus, ale má být vždy předstupněm vyvrcholení a tento stav se má udržovat co nejdéle. Pokud k němu dojde, je příjemným a vítaným, ale pouze „vedlejším efektem.” Jde tu o spontánní a velmi intimní milování, jehož cílem je prožít společnou blízkost co nejintenzivněji, naučit se pocity slasti prodloužit a prožít je celým tělem až do poslední buňky, do posledního póru naší kůže. Tento neuvěřitelně osvobozující pocit přináší fyzickou i psychickou relaxaci, pohyby při sexuálním aktu jsou pouze velmi jemné, nebo dokonce žádné.

Tantra ale není jen silný sexuální prožitek, učí nás ctít a milovat našeho sexuálního partnera, prožít vzájemně pocit lásky, odevzdání a vzájemnou úctu. Během milování je důležitý pohled z očí do očí a uvědomování si blízkosti druhého. Jde o spojení dvou duší prostřednictvím jejich těl. Jejich energie se navzájem protnou a stanou se energií natolik silnou, že právě během tohoto spojení se člověk nejvíce přiblíží bohu či vesmíru, ze kterého vzešel.

Zdroj Krásná paní speciál

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.02.2010 - 10:31

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám